8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConducerea Spitalului din Slatina, demisă

Conducerea Spitalului din Slatina, demisă

După ce un copil de nouă ani şi-a pierdut viaţa din cauza neglijenţei medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, oficialii Ministerului Sănătăţii taie în carne vie. Aseară, conducerea unităţii sanitare a fost demisă.

Moartea băieţelului de nouă ani din comuna Şerbăneşti, judeţul Olt, a atras după sine un val de demiteri la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina.  Duminică seară, o comisie a Ministerului Sănătăţii s-a deplasat la Slatina, pentru a face cercetări. Comisia formată dintr-un jurist şi trei medici de la Bucureşti şi Craiova a sosit la SJU în jurul orei 18.00. După aproximativ opt ore de cercetări, s-a stabilit că medicii de la SMURD şi personalul medical de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a spitalului au acţionat corect, motiv pentru care ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a demis conducerea unităţii. Attila a semnat duminică seară ordinul de demitere din funcţie a managerului spitalului, Roxana Dragomir, precum şi a directorului medical, dr. Alina Chiriac. „(…) managerul unităţii medicale, cât şi directorul medical au încălcat prevederile Ordinului ministrului sănătăţii nr. 14/11.01.2010 privind aprobarea metodologiei de raportare a evenimentelor deosebite, care implică actul medical în unităţile sanitare cu paturi aflate în reţeaua Ministerului Sănătăţii. Conform acestei prevederi legale, conducerea spitalului era obligată să anunţe imediat autorităţile despre decesul băiatului de nouă ani şi condiţiile în care acesta s-a produs. Conducerea spitalului a anunţat evenimentul după trei zile de la producerea acestuia şi numai după ce reprezentanţii media au semnalat cazul“, se precizează în comunicatul de presă emis de Ministerul Sănătăţii.
Roxana Dragomir este de părere că ministrul s-a cam grăbit în cazul demiterilor semnate duminică seară. „Ar fi trebuit să mai aibă puţină răbdare. Aştept rezultatele oficiale ale anchetei, după care o să văd dacă voi contesta sau nu decizia“, a declarat managerul demis de la SJU Slatina.  
Potrivit unor surse, Nicu Vladu, fostul manager al Spitalului din Caracal, va asigura interimatul la SJU Slatina, iar medicul Romeo Stănculescu, şeful Secţiei Medicale de la SJU, va fi numit director medical. Medicul Paul Iancu, de la Secţia Ortopedie, şi şeful Secţiei Chirurgie Infantilă, Mircea Tusciuc, au contractele de muncă suspendate pe perioada anchetei.

Istoric

Cristian Marin Grigore a fost adus pe 23 mai de părinţii săi la spital pentru că avea mâna ruptă. După ce braţul i-a fost pus în ghips şi a stat internat trei zile în Secţia Ortopedie, medicii au decis să-l externeze. În drum spre casă, însă, mama copilului a observat că băieţelul avea degetele vinete şi reci şi s-a întors la spital. De această dată, au ajuns în Secţia Chirurgie Infantilă. Miercurea trecută, i-au fost desfăcute atelele ghipsate, iar joi, 27 mai, a fost supus unei intervenţii chirurgicale, fiindu-i amputat 1/3 din membrul superior stâng. Din cauza unor complicaţii apărute, medicii de la Slatina au decis să-l trimită pe copil la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ din Capitală. Potrivit unor surse din SJU Slatina, starea lui devenise foarte gravă din cauza infecţiei care se generalizase. În jurul orei 18.00, băiatul a fost trimis cu un elicopter SMURD la Bucureşti, însă a murit în drum spre spital.  

„L-au ţinut pe algocal-min şi supozitoare“

Familia băieţelului acuză cadrele medicale de moartea copilului. „Ne-au omorât copilul pentru că nu le-am băgat bani în buzunar. Eu i-am cumpărat perfuzii şi calmante cât timp a stat în spital, dar nu am avut bani să le dau doctorilor. L-au ţinut pe algocalmin şi supozitoare, iar perfuziile pe care le-am cumpărat nici nu le-au folosit“, a declarat Ionica Biculescu, mama băiatului.
Ieri, familia copilului şi-a angajat un avocat. Părinţii lui Cristian Marin Grigore îl învinovăţesc pe medicul Mircea Tusciuc, şeful Secţiei Chirurgie Infantilă, de moartea copilului lor. „Am înaintat o plângere împotriva doctorului Tusciuc. Vreau să fie pedepsit pentru că el nu l-a tratat la timp şi nu l-a tratat bine pe băiatul meu. Sper ca instanţa să-şi facă datoria şi acest medic să fie pedepsit“, a declarat sfâşiat de durere Constantin Grigore.

Scenariu cu repetiţie

Opinia publică este obişnuită deja cu astfel de evenimente tragice petrecute la unitatea spitalicească din Slatina. Amintim alte două cazuri şocante care s-au întâmplat acolo.
Raluca Popescu, de trei ani, a decedat în octombrie 2008, la scurt timp după ce a fost internată. Era singurul copil al familiei Popescu. A fost adusă la spital de părinţii ei. Fetiţa prezenta stări de vomă şi febră şi a fost internată la terapie intensivă. Maria, mama copilei, a rămas cu ea, ca aparţinător. Potrivit celor declarate la momentul respectiv de purtătorul de cuvânt al SJU, Cristina Tihan, Ralucăi i-a fost administrat tratamentul medicamentos specific diagnosticului şi i-a fost pusă o perfuzie. La şase ore după internare, însă, fetiţa a decedat. Potrivit medicilor legişti, cauza morţii a fost o formă de meningită: leptomeningită purulentă. La internare, fetiţei i-au fost puse mai multe diagnostice, printre care şi meningism. Cu toate că era suspectată de meningism, Ananie Duminică, medicul de gardă, nu a venit la salonul în care era internată copila. Acest lucru a fost confirmat chiar de şefa de secţie, dr. Maria Ciobanu: „Numai asistenta s-a ocupat de fetiţă. Chiar a venit de mai multe ori la salon. Medicul de gardă nu a vizitat-o niciodată“.
Celălalt caz, cunoscut sub sintagma „moartea domnului Constantinescu“, petrecut la începutul anului trecut, a atras şi el un val de demiteri. Mihai Constantinescu, de 63 de ani, din Drăgăneşti-Olt, a ajuns cu ambulanţa la Unitatea de Primire Urgenţe a spitalului în stare critică. Omul a fost plimbat patru ore de pe o secţie pe alta. În jurul orei 13.00 a ajuns la UPU, după care a fost trimis la Boli Cronice, apoi a revenit la UPU, iar de acolo a fost trimis la Boli Interne. Medicul de gardă de aici a reorientat cazul din nou spre Boli Cronice, iar în jurul orei 17.00, bărbatul a ajuns din nou la UPU. Motivul: pacientul nu făcea dovada asigurărilor medicale. Omul şi-a dat ultima suflare pe holurile spitalului.

GdO

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII