11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBacul a avut loc, în ciuda protestelor

Bacul a avut loc, în ciuda protestelor

Doar patru unităţi de învăţământ din judeţul Dolj au desfăşurat activitatea didactică, refuzând să semneze pentru greva generală. Bacalaureatul însă a decurs fără incidente în toate cele 47 de centre de examen din judeţ, doar 30 de membri de comisie din cei peste 1.300 fiind înlocuiţi.

În ciuda grevei, proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă modernă, ultima din cadrul probelor orale ale examenului de bacalaureat din 2010, a decurs fără probleme în judeţul Dolj. Peste 6.500 de elevi s-au înscris pentru susţinerea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă. Este pentru prima dată când bacalaureatul la limba modernă presupune trei tipuri de teste – un test scris, cu durata de 90 de minute, un test oral, cu durata de 10-15 minute, şi unul de înţelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute. 381 din elevii doljeni de clasa a XII-a şi-au echivalat atestatele TOEFL, Cambridge etc. într-o limbă străină, nefiind nevoiţi să treacă prin emoţiile acestei probe. „În urma examenului la limba modernă din acest an, elevii vor primi atestat recunoscut internaţional cu nivelul de competenţă corespunzător. Avem 6.503 elevi înscrişi să susţină bacalaureatul, iar alţi 95 sunt înscrişi pentru sesiunea specială, deoarece au picat bacul în anii anteriori sau nu s-au prezentat la examene. Din cele 47 de comisii de bacalaureat, am întâmpinat refuzul de a se prezenta la bacalaureat din partea a 30 de membri, fiind astfel nevoiţi să îi înlocuim cu alte cadre didactice“, a spus Alexandru Gâdăr, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. În judeţul Dolj, participă la examenul de bacalaureat 896 de asistenţi, 293 de evaluatori şi alţi 160 de preşedinţi de comisii de bac. Trei elevi bolnavi de varicelă vor susţine bacalaureatul într-o clasă izolată, iar alţi doi care au suferit intervenţii chirurgicale vor susţine bacalaureatul fie la spital, fie la domiciliu. O comisie de bacalaureat se va deplasa pentru a-i evalua. 

Au fost şi dascăli care au făcut ore

Majoritatea elevilor din unităţile de învăţământ doljene care nu au susţinut bacalaureatul au fost trimişi acasă, deoarece dascălii au refuzat să intre la ore. Au fost însă şi excepţii la Grupul Şcolar Energetic Craiova, la Liceul de Chimie, la Grupul Şcolar Electroputere şi la Şcoala Bulzeşti. Toţi angajaţii au hotărât să îşi desfăşoare activitatea curentă. La CN „Carol I“, trei dascăli au refuzat să intre în grevă, iar la CN „Elena Cuza“, opt dascăli au chemat copiii la şcoală. „Avem opt dascăli în şcoală care sunt scârbiţi de atitudinea sindicală, care au preferat să se retragă din sindicat şi care nu vor să facă grevă. Din fericire, şi supraveghetorii, şi evaluatorii au înţeles că elevul nu poate fi folosit ca manevră şi au decis să se prezinte la bacalaureat, aşa cum promiseseră“, a spus Mircea Năstase, managerul CN „Elena Cuza“.

Sindicaliştii susţin că elevii doljeni răspund la bacalaureat întrebărilor adresate de secretare

Sindicaliştii din învăţământul doljean susţin că guvernul a reuşit să-i învrăjbească pe dascăli. „Am avut situaţii astăzi (ieri-n.r.) când profesorii care fac parte din comisiile de bacalaureat de la Liceul de Informatică «Ştefan Odobleja», Grupul Şcolar «George Bibescu», Grupul Şcolar «Traian Demetrescu» – din Craiova – au fost huiduiţi de colegii lor aflaţi în grevă. Aici s-a ajuns… Aproximativ 80% dintre angajaţii din învăţământul preuniversitar doljean sunt în grevă! Este inadmisibil ca elevii care susţin bacalaureatul să fie asistaţi de secretare şi nu de dascăli“, a spus Constantin Rada, preşedintele FSLI Dolj. În plus, potrivit lui Constantin Lungulescu, preşedintele Spiru Haret, filiala Dolj, metodologia şi ordinele privind susţinerea examenului de bacalaureat ar fi trebuit stabilite până la 1 septembrie 2009 şi nu în zilele premergătoare bacalaureatului: „Mai mult decât atât, prin oferirea unor sume importante pentru plata supraveghetorilor de la bacalaureat, guvernanţii au reuşit să îi cumpere pe colegii noştri. Suma de bani alocată pentru bacalaureat anul acesta este aproape dublă faţă de anul trecut…“.
Astăzi, începând cu ora 11.00, sindicaliştii din învăţământul preuniversitar, dar şi universitar vor desfăşura, timp de două ore, un miting de protest pe esplanada Teatrului Naţional din Craiova.

85% dintre universitarii au fost în grevă

Şi în învăţământul universitar craiovean, potrivit reprezentanţilor sindicali, 85-90% din profesori au fost în grevă generală. Doar Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor şi Facultatea de Drept nu au dat curs invitaţiei Uniunii Sindicatelor Universitare din Craiova şi au desfăşurat activitatea didactică sau au susţinut examenele din sesiune. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII