5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Pinocchio, invitat în Bulgaria
Teatrul pentru copii şi tineret „Colibri“ din Craiova participă, în perioada 27-31 mai, cu spectacolul „Pinocchio“ în cadrul proiectului realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, „Teatru şi folclor românesc pentru românii din Bulgaria“. Reprezentaţia în regia lui Cristian Pepino, având-o ca scenograf pe Cristina Pepino, muzica fiind semnată de Dan Bălan, se va juca în localităţile Vidin, Gâmzova şi Cutova, prilejuindu-le copiilor bulgari contactul cu limba şi cu valorile culturale româneşti.

Despre cărţi şi îngeri
Reputatul critic literar craiovean Constantin M. Popa a publicat de curând cea de-a 11-a carte a sa, „Îngeri provizorii“. Volumul are 240 de pagini şi este o selecţie a textelor publicate de Constantin M. Popa în ultimul deceniu în reviste din Craiova şi din ţară.
Scrisă într-un stil efervescent, cartea cultivă rafinamentul spiritual şi stilistic. Nu este o carte încruntată. Nu este o carte intimidantă. Autorul nu tună şi nici nu fulgeră. Scrie cu plăcere texte care pot fi citite cu la fel de multă plăcere de oricine îşi mai aminteşte voluptatea plonjeurilor în litere.

În lumea poveştilor
Festivalul în aer liber pentru copii, ajuns la cea de-a V-a ediţie, se va desfăşura în perioada 29 mai – 1 iunie, pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, în Piaţa „Mihai Viteazul“ şi în Parcul Tineretului. Micuţii vor putea călători în lumea poveştilor alături de actorii trupelor de teatru din ţară şi din Craiova. Periplul va fi deschis sâmbătă, 29 mai, în Piaţa „Mihai Viteazul“ de la ora 10.30 de reprezentaţia „Motanul încălţat“ a Companiei Pelerin din Târgu Mureş. Nu vor lipsi de la întâlnirea cu piticii nici personajele din „Păcală“, „Prostia omenească“, „Bălăioara“, „Croitoraşul cel viteaz“, „Neghiniţă“, „Povestea porcului“, „Şoricelul şi balena Banela“, „Muzicanţii din Bremen“, „Punguţa cu doi bani“, „Hansel şi Gretel“.

Concert de muzică şi dans tradiţional indian la Filarmonică
Filarmonica „Oltenia“ găzduieşte sâmbătă, 29 mai, de la ora 19.00, un concert extraordinar de muzică şi dans tradiţional indian al grupului „Turya Classical“. Iubitorii artei îi vor putea admira şi asculta pe Anne Marie Ene la vioară, pe Victor Marius Beliciu la sitar, pe Avadhut la tablă, pe Costi Baia la tanpură şi pe solista şi dansatoarea Reena Singh. Proiectul cultural este susţinut de Indian Cultural Centre „Tansen“ for Europe.
Preţul unui bilet de intrare este de zece lei. Elevii, studenţii şi pensionarii vor plăti cinci lei.

Târgul Naţional al Cărţii de Poezie,
la prima ediţie
Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR), în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România (USR), Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) şi Asociaţia Difuzorilor şi Editorilor – Patronat al Cărţii (ADEPC), organizează prima ediţie a Târgului Naţional al Cărţii de Poezie.
Manifestarea, care se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 2-5 iunie, este o iniţiativă culturală care îşi propune să reintroducă în spaţiul public conceptul poeziei contemporane vizibile şi interactive. În cele patru zile ale Târgului, poezia, cartea de poezie, poeţii şi revistele de cultură care publică poezie vor fi protagonişti ai unui eveniment inedit în spaţiul românesc postdecembrist care pune la loc de cinste creaţia poetică, marcă identitară a oricărui spaţiu cultural veritabil.
Târgul de carte, un loc unde cele mai importante edituri de poezie din întreaga ţară îşi vor pune la dispoziţia cititorilor cele mai noi apariţii, va găzdui şi numeroase alte evenimente dedicate poeziei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS