11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPlasatori de euro falşi, condamnaţi la închisoare

Plasatori de euro falşi, condamnaţi la închisoare

Patru craioveni care cumpărau cu euro falşi diverse produse, de la telefoane mobile şi până la autoturisme scoase la vânzare pe site-ul craiovaforum.ro, au fost condamnaţi la pedepse între doi şi cinci ani de închisoare de judecătorii Tribunalului Dolj.

Povestea înşelătoriilor de pe craiovaforum.ro a început în noiembrie 2008, când mai multe persoane au sesizat că diferite bunuri pe care le aveau la vânzare le fuseseră plătite de cumpărători cu bancnote de 50 şi 100 de euro sau 100 de lei false.
Fiind vorba de fals de monedă, cazul a fost preluat de ofiţerii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, care au descoperit în scurt timp că au de-a face cu un grup infracţional organizat. În martie 2009 au fost făcute primele arestări, fiind reţinuţi atunci Nicolae Sîrbu, zis Nicu lu’ Cleşte, liderul grupului, dar şi Marius Papoiu, Ionuţ Ascunseanu şi Florian Munteanu. Oamenii legii au stabilit atunci că Sîrbu a plecat în Italia în anul 2006, unde a intrat în legătură cu o grupare de italieni specializată în falsificarea de monedă. În noiembrie 2008, după ce autorităţile italiene au început să aresteze falsificatorii, Sîrbu s-a întors în Craiova. Nu a plecat cu mâna goală din Italia, ci cu mii de euro contrafăcuţi, pe care, împreună cu alţi craioveni, s-a apucat să îi plaseze în Dolj şi Olt. „Victimele“ erau găsite pe craiovaforum.ro, iar de la plasatorii de euro falşi cumpărau telefoane sau autoturisme. După ce contactau vânzătorii, cei din grupul lui Cleşte le dădeau întâlniri numai seara, când majoritatea băncilor şi caselor de schimb valutar erau închise. Păgubiţii aflau că şi-au vândut bunurile pe euro falşi a doua zi sau după mai multe zile, când se duceau să schimbe banii.

Cleşte a fost condamnat la cinci ani de închisoare

După ce au terminat cercetările, pe 31 martie 2009, procurorii DIICOT i-au trimis pe cei patru în judecată, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. După un an, pe 24 martie 2010, Tribunalul Dolj i-a condamnat pe plasatorii de euro contrafăcuţi.
Nicolae Sîrbu a primit cinci ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea la un astfel de grup, iar pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune – alţi cinci ani. Pentru falsificarea de monedă, Sîrbu a mai primit trei ani şi şase luni de închisoare. Judecătorii au revocat eliberarea condiţionată a executării unui rest de pedeapsă de aproximativ trei ani şi trei luni rămas dintr-o condamnare pe care o primise Sîrbu pentru furt calificat. Au fost contopite pedepsele, urmând ca inculpatul să execute, în final, cinci ani de închisoare.
Marius Papoiu a fost condamnat la doi ani de închisoare, Ascunseanu – tot la doi, iar Munteanu – la doi ani de închisoare, însă cu suspendare. De asemenea, Tribunalul Dolj a admis acţiunile civile şi i-a obligat pe inculpaţi să le plătească păgubiţilor, care s-au constituit părţi civile în proces, sume între 200 de euro şi 1.350 de lei. 

Apel

Atât procurorii DIICOT, cât şi cei patru craioveni condamnaţi au făcut apel împotriva soluţiei date de Tribunalul Dolj. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova pe 10 mai. La primul termen, pe 18 mai, judecătorii au menţinut măsura arestării preventive faţă de inculpaţii Sîrbu, Papoiu şi Ascunseanu Ionuţ Bogdan.

Bani confiscaţi

În urma percheziţiilor efectuate în martie 2009 la domiciliile membrilor grupului infracţional, oamenii legii au găsit şi ridicat 1.050 de euro şi 600 de lei falşi, dar şi trei telefoane mobile şi un autoturism, cumpărate cu bancnote false. De asemenea, poliţiştii au recuperat de pe piaţa monetară 42 de bancnote false de 100 de euro, trei de 50 de euro şi şase de 100 de lei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII