12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCu amenda... la primărie. Din nou

Cu amenda… la primărie. Din nou

Un nou sport oltenesc se conturează în Craiova: cum să alergi de mai multe ori la primărie să îţi scazi o amendă plătită de mult sau anulată de instanţă. Cum la Direcţia Impozite şi Taxe nu ştie stânga ce face dreapta, mergi la primărie să anulezi amenda din evidenţe şi nici nu ajungi bine acasă că te trezeşti cu somaţie şi titlu executoriu pentru aceeaşi amendă. A păţit-o încă un craiovean care ne-a scris la redacţie.

Tot mai mulţi craioveni se plâng de sistemul prost prin care sunt anulate sau, mai bine zis, nu sunt scăzute amenzile de circulaţie din evidenţele serviciului specializat din cadrul primăriei. GdS a arătat, în repetate rânduri, cât de mare este birocraţia în acest sistem. Încă un craiovean s-a luptat cu hârţogăria funcţionarilor municipalităţii. Ion Drăcea s-a adresat GdS „în speranţa că cei vizaţi, adică funcţionarii publici, or să înţeleagă că sunt în slujba cetăţenilor, care de fapt le asigură existenţa“. Omul a povestit cu lux de amănunte (şi a demonstrat cu documente doveditoare) cum era să pice din picioare din cauza unor angajaţi ai Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova. Aşa am aflat că unor funcţionari din primărie le trebuie o lună să redacteze o somaţie şi să o trimită cetăţeanului la domiciliu.

Totul a pornit de la o amendă de circulaţie

Bărbatul spune că anul trecut a primit o amendă de circulaţie de 240 de lei pe care a contestat-o în instanţă. A obţinut hotărâre definitivă de anulare a respectivului proces-verbal de contravenţie, iar pe 6 aprilie 2010 a mers la Direcţia de Impozite şi Taxe din cadrul primăriei. Craioveanul afirmă că a depus la acea dată copie după hotărârea judecătorească prin care i se anula amenda. Zis şi făcut! Când credea că a terminat cu drumurile la primărie, pe 26 aprilie (data poştei), bărbatul s-a trezit acasă cu somaţie de plată de la primărie şi cu titlu executoriu, ambele datate 29.03.2010, deci cu o lună înainte de a fi trimise. Prin acele acte, municipalitatea îl soma să plătească amenda de 240 de lei, deşi bărbatul o scăzuse încă de pe 6 aprilie. „(…) Trebuie să fii tare să nu pici din picioare. A doua zi am sunat la 984, la primărie, de unde mi s-a cerut să mă prezint din nou cu alte copii ale actelor, dar numai în urma ameninţărilor cu instanţa şi cu menţiunea că guvernul are dreptate când solicită reducerea personalului din administraţie mi s-a solicitat un număr de telefon. După aproximativ două ore am fost anunţat că mi s-a anulat amenda, dar mă întreb de ce se joacă cu nervii noştri? În intervalul 6-26 aprilie ce au făcut? (…) Sunt prea mulţi şi se încurcă în lucrări“, susţine craioveanul.

Le-a luat o lună să scrie o hârtie

Ion Drăcea s-a arătat nemulţumit şi de faptul că funcţionarii primăriei au redactat somaţia şi titlul executoriu pe 29 martie, iar până pe 26 aprilie, când au trimis actele la destinatar, ei nu au verificat dacă omul şi-a plătit sau şi-a scăzut deja amenda. „Durează o săptămână din momentul în care se redactează somaţiile şi până sunt semnate de domnul viceprimar. Poate s-a trimis somaţia pentru altă amendă. De regulă, dacă omul a depus hotărârea instanţei în termen de 24 de ore, se anulează amenda“, şi-a scuzat subalternii directorul Direcţiei Impozite şi Taxe, Ioan Văcariu. El a precizat că astfel de amenzi sunt în jur de 250 pe lună şi că sistemul funcţionează greoi… din cauza cetăţenilor: „Vorbim de 250 de astfel de amenzi pe lună. Noi lucrăm după Codul Fiscal şi acesta spune că oamenii trebuie să meargă să depună copii după chitanţele cu care au plătit amenda la organul care i-a amendat. Numai aşa se pot anula din evidenţele noastre“. Cu alte cuvinte, dacă un craiovean merge pe litoralul românesc, iar în Constanţa este amendat de poliţie, trebuie să meargă din nou în Constanţa  să facă dovada că a plătit contravenţia. Abia atunci poliţia trebuie să depună actele la primăria pe raza căreia are domicilul cetăţeanul amendat. Aşa este în teorie.

Sistemul nu se schimbă

Mulţi craioveni au fost puşi pe drumuri din cauză că amenzile lor nu erau anulate din evidenţele municipalităţii, însă nimeni nu încearcă să schimbe sistemul. Dacă un craiovean primeşte de la primărie o somaţie de plată a unei amenzi deja achitate, atunci omul este nevoit să meargă la Direcţia de Impozite şi Taxe. De regulă, oamenii merg la sediul din Piaţa Centrală. De acolo li se spune că amenzile se anulează la sediul de la fostul Liceu Auto. Când ajungi acolo, funcţionara ia dovada achitării amenzii, o aşază într-un teanc pe masă şi spune „Asta-i tot“, fără să opereze în calculator, deci fără să anuleze somaţia şi/sau titlul executoriu emis pe numele tău. Ceri o dovadă că nu mai ai nici o datorie către municipalitate, dar… surpriză! Trebuie să faci cale-ntoarsă la sediul din Piaţa Centrală pentru un astfel de certificat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII