13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDirectoare suspendată de trei ori, repusă în funcţie

Directoare suspendată de trei ori, repusă în funcţie

Pe lângă salariile extrem de motivante pe care la primesc directorii unităţilor de învăţământ, puşi să gestioneze banii şcolilor, unii dintre ei au şansa să bage adânc mâna în visteria şcolii, fără ca nimeni să îi tragă la răspundere. Săptămâna trecută, la conducerea Liceului de Informatică „Ştefan Odobleja“ din Craiova a fost repusă în funcţie o directoare acuzată că ar fi efectuat licitaţii „fantomă“.

Liceul de Informatică „Ştefan Odobleja“ din Craiova are, începând de săptămâna trecută, un nou manager. Marian Vlad a fost demis şi înlocuit cu  Aurora Simon. Nimic ieşit din comun la prima vedere, însă când un director este demis pentru a fi înlocuit cu altul care, în urma unui audit, a adunat acuzaţii penale, situaţia nu este tocmai normală. În apărarea acestei directoare vine, de fapt, legea, care îi permite să îşi exercite funcţia de manager. Dacă până acum directorul era suspendat în cazul în care exista o plângere penală formulată împotriva sa, după 6 aprilie situaţia s-a schimbat, potrivit unei ordonanţe de urgenţă. Ordonanţa nr. 3567 spune clar că în prezent „contractul de manager educaţional se suspendă de drept în cazul în care împotriva managerului educaţional a fost formulată plângere penală de către organele ierarhic superioare sau a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti“.

Primăria Craiova a găsit nereguli

Pe 14 ianuarie 2010, Primăria Craiova a efectuat un control la Liceul de Informatică „Ştefan Odobleja“, în urma plângerii depuse de Marian Vlad. Concluziile Comisiei de audit din cadrul Primăriei Craiova au scos la iveală probleme grave: „Procesul de achiziţii publice de lucrări de reparaţii s-a desfăşurat incorect, în sensul că atribuirea contractelor de lucrări de reparaţii nu a respectat procedura stabilită de OUG nr. 34/2006 şi HG nr. 925/2006 privind achiziţiile publice, comisiile de evaluare şi analiză a ofertelor au fost pur formale, acestea neparticipând la lucrări, iar deciziile au fost luate de Simon Aurora“.
Acuzaţiile cuprinse în raport nu se opresc însă aici. Evaluarea ofertelor pentru stabilirea firmei câştigătoare a licitaţiei care să efectueze lucrări în instituţia de învăţământ „a avut loc în afara programului de lucru al entităţii publice şi anume pe 12.09.2009, dată la care, conform deciziei nr. 1859/11.09.2009 emise de ISJ Dolj, Simon Aurora nu mai figura ca director la Liceul de Informatică «Ştefan Odobleja», deoarece, conform art. 1 al deciziei, se specifică că începând cu data de 11.09.2009 Simon Aurora exercită atribuţii specifice funcţiei de director la Liceul Teoretic «Henri Coandă», sarcinile fiind preluate de Marian Vlad, conform deciziei ISJ Dolj nr. 1860/11.09.2009“.  

Ce birou de director este ăla fără monitoare HDTV…

Mare parte din achiziţiile de materiale şi obiecte de inventar nu au răspuns criteriului utilizării eficiente a surselor financiare alocate de bugetul local care trebuia realizate printr-o testare corespunzătoare a preţurilor de pe piaţă, achiziţiile efectuându-se la costuri ridicate faţă de preţul pieţei. Mai mult decât atât, potrivit documentelor incriminatorii, unele categorii de lucrări au fost executate cu angajaţii instituţiei de învăţământ şi nu cu firma care a câştigat licitaţia. Cu banii primiţi pentru modernizarea şi efectuarea de lucrări, managerul Aurora Simon a achiziţionat şi două monitoare high definition care au încorporate un tuner cu care se poate viziona programul TV. Din documente reiese că „licitaţia a fost organizată fără a avea la bază un studiu de fezabilitate aprobat. Entitatea publică (firma desemnată câştigătoare a licitaţiei – n.r.) a beneficiat pentru anul 2009 de fonduri de investiţii în sumă de 100 mii lei pentru lucrări reparaţii capitale“. Şi cum bani erau suficienţi, Aurora Simon a luat decizia de a schimba şi uşile din lemn masiv, despre care angajaţii şcolii spun că erau impecabile, cu uşi metalice…
Problemele de la Liceul „Ştefan Odobleja“ nu se opresc însă aici. Tot în perioada în care Aurora Simon a fost manager, mulţi dintre profesorii unităţii de învăţământ au fost salarizaţi necorespunzător, dascălii fiind nevoiţi ca în luna octombrie fie să restituie bani şcolii, fie să primească drepturi ce le fuseseră omise.

ISJ Dolj a demis-o de trei ori, apoi a reinstalat-o în funcţie

Reprezentanţii ISJ Dolj care au trimis ordinul de numire ca manager a Aurorei Simon spun că sunt legaţi de mâini şi de picioare, deoarece legea este de partea acuzatei. „Nici un organ abilitat nu a dispus până la această dată trimiterea în judecată a doamnei acuzate. Eu, ca inspector general, mă pot pronunţa decât la calificativ, la evaluarea care se realizează în luna august! Doamna Simon a mai fost suspendată de trei ori până acum, dar de fiecare dată am fost nevoiţi să o repunem în funcţie deoarece ne aducea documente prin care dovedea că organele abilitate au decis neînceperea urmăririi penale. În plus, aceasta este numită ca director prin ordin de ministru“, a spus Diana Buşoi, inspector general la ISJ Dolj.
Şi cum nici inspectoratul nu a făcut plângere penală, nici Primăria Craiova, care doar a efectuat controlul şi a întocmit un proces-verbal, singurul care a depus plângere penală până la această dată este fostul director Marian Vlad…
Mare parte din angajaţii Liceului de Informatică „Ştefan Odobleja“ au vrut să intre în grevă la sfârşitul săptămânii trecute, când au aflat că fosta directoare le va fi iar manager.

Lista e lungă…

Din informaţii neoficiale am aflat că există şi alţi manageri de şcoli din mediul rural care au gestionat banii unităţilor de învăţământ după bunul lor plac şi care au avut şi beneficii personale de pe urma unor licitaţii pentru organizarea de reparaţii capitale, dar care se află în continuare la cârma şcolilor, deoarece nici un organ abilitat nu le-a cerut socoteală în justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII