17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞef de post, arestat pentru şpagă

Şef de post, arestat pentru şpagă

Tribunalul Dolj a dispus ieri arestarea pentru 20 de zile a agentului-şef Florian Stănescu, şeful Postului de Poliţie Gighera, cercetat pentru luare de mită, favorizarea infractorului şi fals în declaraţii, după ce a schimbat în acte autorul unui accident de circulaţie.

Povestea în urma căreia a ajuns în arest agentul Stănescu datează din 3 aprilie. În acea zi, tânărul Alexandru Niţă – care urmase cursurile unei şcoli de şoferi, dar încă nu apucase să susţină examenul pentru permis – ieşise să dea o tură cu maşina tatălui său prin satul Zăval al comunei Gighera.

Accident la un priveghi

Din cauza lipsei îndemânării în conducere, tânărul a pierdut la un moment dat controlul volanului, iar maşina a lovit un stâlp şi s-a răsturnat, nu înainte de a-l „şterge“ şi pe un biciclist care trecea prin zonă. Ironia sorţii face ca accidentul de circulaţie să se fi petrecut sub ochii unor consăteni care se aflau la priveghiul altui tânăr, fiul unui poliţist de frontieră, care decedase cu o zi în urmă, tot din cauza unui accident de circulaţie.
Când a aflat ce s-a întâmplat, Mihai Niţă, tatăl lui Alexandru, a intrat în panică. Nu i-a mai păsat nici de avarierea autoturismului, ci se gândea doar la repercusiunile penale ale faptei fiului său.
„Pentru a evita ca fiul său să fie cercetat penal, tatăl a apelat la un prieten şi la agentul de poliţie, convenind ca, în actele de cercetare la faţa locului, poliţistul să consemneze că, în momentul producerii accidentului, autoturismul era condus de fiul amicului său, care poseda permis de conducere“, se menţionează într-un comunicat al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). Pentru asta, însă, potrivit procurorilor şi poliţiştilor de la DGA, şeful de post din Gighera, agentul-şef Florian Stănescu, „a pretins şi primit suma de 400 de euro“ de la Mihai Niţă. În schimbul acestor bani, poliţistul a întocmit în fals mai multe documente pe care le-a ataşat dosarului penal al cauzei, astfel încât să reiasă că altcineva a fost autorul accidentului.

„Pozezi pe mă-ta, bă!“

Ulterior, Niţă şi-a dat seama că a făcut o mare greşeală atunci când a plătit şpaga pretinsă de poliţist, mai ales că existau martori care puteau oricând să-l indice pe fiul său drept adevăratul autor al accidentului. Mustrându-l conştiinţa, bărbatul s-a dus în faţa ofiţerilor DGA şi a povestit tot ce a făcut. În baza mărturiei acestuia, dar şi a altor depoziţii, procurorul care conducea ancheta a considerat că are suficiente probe care să ateste şpaga şi falsurile şefului de post. Miercuri după-amiază, agentul-şef Florian Stănescu a fost chemat din nou la audieri, apoi procurorul a emis pe numele său o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, favorizarea infractorului, fals şi complicitate la fals în declaraţii.
Ieri, poliţistul a fost prezentat judecătorilor de la Tribunalul Dolj, cu propunere de arestare preventivă. Purta o cămaşă în carouri, sub care a făcut tot posibilul să-şi ascundă faţa. Întâmpinat la tribunal de ziarişti şi fotoreporteri, poliţistul încătuşat i-a strigat unuia dintre ei, folosind vocabularul său „elevat“ de şef de post: „Pozezi pe mă-ta, bă!“. O oră mai târziu, instanţa a decis să emită pe numele şefului de post un mandat de arestare preventivă pentru 20 de zile.

Mai ieftin fără mită

Dacă Mihai Niţă va scăpa de acuzaţia de dare de mită, pentru că a denunţat fapta, nu acelaşi lucru se poate spune de fiul lui, Alexandru, care va fi din nou cercetat pentru accidentul produs. Are însă aceleaşi şanse ca şi la început: să scape fără să fie trimis în judecată, doar cu o amendă administrativă aplicată de procuror, în valoare de circa 500 de lei. Adică de vreo trei ori mai puţin decât şpaga plătită poliţistului…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII