13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPensionarii l-au ciuruit pe Băsescu

Pensionarii l-au ciuruit pe Băsescu


Mii de pensionari au protestat ieri în toată ţara împotriva reducerii pensiilor cu 15%.În Oltenia, unii vârstnici au bătut cu pumnii în uşa prefecturii sau au ciuruit fotografiile cu preşedintele Traian Băsescu.

Pensionarii doljeni au forţat uşa prefecturii, încercând să intre în clădire, au vociferat ori de câte ori au văzut câte o figură funcţionărească la costum, ieşită din birou să vadă ce se întâmplă, dar nu au prezentat nici un fel de listă de revendicări şi nici nu au cerut să discute cu reprezentanţii guvernului din teritoriu. „Mitingul nu a fost autorizat. Din ce am înţeles de la jandarmi, care au discutat cu pensionarii, liderii celor care au protestat le-ar fi spus că e vorba de un protest autorizat. Părerea mea este că a fost o acţiune politică“, a declarat prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, al cărui nume a fost menţionat în „lozincile“ strigate de pensionari. Acţiunea de pichetare a Prefecturii Dolj s-a încheiat după ce jandarmii doljeni au sosit la faţa locului şi le-au pus în vedere pensionarilor că, în cazul în care nu se vor dispersa, riscă să fie amendaţi.
Lt. Ionuţ Ţapu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Dolj, a explicat că, în ceea ce priveşte avizul pe care orice manifestare publică de protest trebuie să îl aibă, la comisia din care fac parte reprezentanţii municipalităţii, ai poliţiei şi ai jandarmeriei, nu a fost depusă nici un fel de documentaţie care să însoţească o eventuală solicitare de aprobare a mitingului.
„Nici o organizaţie a pensionarilor nu a solicitat primăriei avizul pentru organizarea unei manifestaţii în municipiul Craiova pentru data de 12 mai 2010“, a declarat şi Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a municipalităţii craiovene.

Un fleac. l-au „ciuruit“ fotografia

În Târgu Jiu, bătrânii şi-au spus nemulţumirile, declarând că nu vor să li se taie din pensii. Câteva pensionare au avut afişe cu imaginea lui Traian Băsescu, pe care le-au „ciuruit“: „Am ciuruit mutra lui Băsescu aşa cum ne-a ciuruit şi el pe noi toţi! Le-am dat găuri acasă, mai de mult, când am auzit ce vrea să ne facă. Cum să ne scadă din pensii?! A muncit el cât noi? După 35 de ani de muncă am o pensie de 800 de lei şi, la cât de scumpe îs toate, cum să mai trăiesc?“, se întreba bătrâna. Unul dintre pensionarii prezenţi în Piaţa Prefecturii a declarat că situaţia în care a ajuns România este „strigătoare la cer“: „Protestăm pentru că am auzit că vor să ne scadă pensiile. Am 75 de ani, am muncit 39 de ani ca şofer şi am o pensie de 795 de lei. Situaţia pensionarilor este critică, suntem bolnavi, nu întotdeauna găsim medicamente pe reţete şi trebuie să le plătim. Nu este drept! Noi am muncit pe brânci pentru ţara asta şi acum guvernanţii îşi bat joc de noi“, a declarat bărbatul. „Cum să trăiască un om cu o pensie de 350 de lei şi acum să i-o scadă şi pe aia? Numai pe medicamente dau 50 de lei pe lună. Ce să fac? Nu am copii, nu are cine să mă ajute. O să ajungem să cerşim şi să murim de foame. Poate asta vor guvernanţii“, s-a plâns o pensionară. În judeţul Gorj există peste 90.000 de pensionari şi numărul acestora împreună cu al şomerilor este aproape dublu faţă de cel al persoanelor angajate.

Pensionarii au pichetat Prefectura Mehedinţi

În Drobeta Turnu Severin, pensionarii şi-au exprimat nemulţumirile atât la adresa preşedintelui, cât şi a guvernului, ameninţând că, dacă va fi nevoie, vor ajunge până în biroul lui Băsescu ca să îl tragă la răspundere.
„Ar trebui să le fie ruşine că vor să îşi menţină salariile lor pe spinarea noastră. Am muncit o viaţă întreagă ca să vină Boc să îşi bată joc de pensiile noastre. Ne dorim un guvern care să fie capabil să gestioneze banul public. Cu ceva timp în urmă, Boc a spus la televizor că nu vom avea grija banilor pentru că ne vor mări pensiile, nicidecum că vor menţine economia ţării din banii noştri. Ei au miliarde la guvern“, a spus un pensionar.
Bătrânii se tem că, dacă le vor fi micşorate pensiile, nu vor mai avea cu ce să îşi cumpere medicamente şi cu ce să se întreţină. Unii dintre ei au pensii foarte mici, de 300 sau 600 de lei.
„Eu sunt pensionar pe caz de boală şi am o pensie de 600 de lei. În fiecare lună dau 300 de lei numai pe medicamente. Am muncit 35 de ani pentru această ţară şi acum Băsescu şi Boc vor să ne ia şi sufletul. Sunt în stare să intru peste Băsescu în birou şi să îi iau gâtu’“, a spus alt pensionar.
 „Am avut uzine, am avut fabrici, combinate, în care munceau sute de oameni şi ei le-au vândut pe toate şi au băgat banii în buzunarele lor pentru că sunt nişte hoţi. Dacă ei ne vor lua nouă din pensii, să fie judecaţi pentru genocid. Sindicatele mai sunt speranţa noastră acum. Dacă şi liderii de sindicat renunţă la proteste, o să murim de foame. Vor să ne ia din pensii ca să îşi mărească ei salariile, că sunt săraci. Ne-a spus Băsescu că o să trăim bine…“, a declarat Gheorghe Cioară, pensionar.
Deşi nimeni din conducerea judeţului Mehedinţi nu i-a luat în seamă pe pensionari, bătrânii sunt decişi să picheteze în fiecare zi prefectura şi chiar să ajungă în faţa guvernului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

93 COMENTARII