12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNu se mai eliberează medicamente gratuite şi compensate în Gorj

Nu se mai eliberează medicamente gratuite şi compensate în Gorj

Nici una dintre cele 73 de farmacii din judeţul Gorj nu mai eliberează medicamente pe reţete gratuite şi compensate, pentru că bugetul pe acest an a fost depăşit.

Bolnavii care au nevoie de medicamente vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru că bugetul pe acest an a fost depăşit.
Nici o farmacie nu mai eliberează de două zile medicamente pe reţete gratuite şi compensate, toţi bolnavii fiind nevoiţi să le cumpere.
Cosma Dumitrescu, directorul economic al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, a declarat ieri că farmaciile eliberează medicamente pe reţetele gratuite şi compensate doar pentru bolile cronice cuprinse în programele naţionale de sănătate, deşi mai mulţi farmacişti îl contrazic.
„Bugetul pe anul acesta a fost depăşit, este aceeaşi situaţie în toată ţara, însă noi am avut noroc că am mai putut da şi în primele zece zile din mai.
Nu se mai eliberează medicamente pe reţetele gratuite şi compensate pentru că nu ştim dacă Casa Naţională de Sănătate va da o prevedere bugetară pentru a putea plăti reţetele care se dau. Bugetul pentru acest an a fost de 12,6 milioane de lei plus 15,2 milioane de lei provenite din credite bugetare. Au fost cheltuite până acum peste 27 de milioane de lei. Am trimis documentaţia necesară la Casa Naţională pentru a vedea dacă vor da o prevedere bugetară, pentru că banii îi plătim de acum în şase luni. Noi nu le putem spune farmaciştilor să dea medicamente pe reţete gratuite şi compensate“, a spus Cosma Dumitrescu.
„Din analiza datelor pe care le avem la dispoziţie reiese clar că finanţarea este cu 27% mai mică în comparaţie cu 2009. În 2009 au mai fost acordate şi credite de angajament suplimentare, cu termen de plată în iunie 2010, în valoare de 18.641.000 de lei. Acestea s-au acordat pentru medicamente, spitale, medicină primară şi serviciile de ambulanţă“, a declarat Elena Croitoru, directoarea CJAS Gorj.

„Poate guvernanţii ne doresc moartea“

Nici una dintre farmaciile din Târgu Jiu nu a eliberat medicamente pe reţete gratuite şi compensate, nici măcar pentru bolile cronice incluse în programele naţionale de sănătate. Oamenii sunt nemulţumiţi de această situaţie.
„Din pensii ne taie, medicamente gratuite nu mai putem lua, o să murim în ţara asta. Poate guvernanţii ne doresc moartea“, a spus Mioara Ghiţu, pensionară. Pacienţii au aşteptat zeci de minute în farmacii, sperând că situaţia se va schimba.
„Am aşteptat vreo 15 minute, am crezut că îmi vor da. Am o reţetă pentru boală psihică şi nu au vrut să-mi dea medicamentele. Însă, mai am medicamente pentru o săptămână“, a spus un pensionar din Târgu Jiu.
Ramona Floroiu, farmacist-şef la o farmacie din Motru, a declarat că, în ciuda faptului că au venit foarte mulţi pacienţi, aceştia au plecat nemulţumiţi pentru că nu li s-au dat medicamentele pe care până săptămâna trecută le luau pe reţete gratuite: „Au venit zeci de pacienţi, care, din păcate, şi-au vărsat năduful pe noi. Nu avem nici o vină. Nu mai sunt bani la casa de asigurări şi nu putem elibera medicamente pe reţete. Riscăm să nu ne primim banii. Nu am dat nici medicamente pentru boli cronice precum diabet, cancer sau boli psihice. Sperăm ca situaţia să se rezolve şi să le putem da oamenilor medicamentele pe reţete“.
Încasările la bugetul asigurărilor de sănătate au scăzut cu 32% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar finanţarea de anul acesta este mult mai mică decât cea din 2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS