10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMăsuri alternative propuse de PSD

Măsuri alternative propuse de PSD

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a prezentat ieri Comitetului Executiv un material ce conţine o serie de măsuri alternative la cele prezentate de guvern în memorandumul cu FMI, printre care impozitarea diferenţiată, cu două cote, TVA diferenţiat şi reducerea numărului de ministere.
„Este important să dezvoltăm aceste analize, pentru că, în realitate, situaţia de astăzi nu este una care să fi fost generată din senin, de nori vulcanici care au venit deasupra noastră, ci este vorba de o suită de erori, un management greşit al situaţiei economice“, a spus Adrian Năstase.
Astfel, printre măsurile propuse de Năstase se află reducerea la jumătate a ministerelor şi agenţiilor guvernamentale, reducerea cu 50% a secretarilor de stat şi consilierilor guvernamentali, stoparea cheltuielilor extravagante, plafonarea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile la 75% faţă de anul trecut, un audit al funcţiilor guvernamentale care să fie făcut de Banca Mondială, TVA zero pentru produsele „verzi“, reducerea cu 50% a impozitului pe profit pentru exportul produselor tradiţionale, înăsprirea controalelor pentru combaterea muncii la negru, păstrarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, subvenţionarea agriculturii, „oprirea jafului băieţilor deştepţi“ din energie şi dublarea controlului vamal de către o instituţie de specialitate din altă ţară europeană, pe modelul din Bulgaria, care, potrivit lui Năstase, ar putea aduce la buget între 300 şi 400 de milioane de euro anual.
În zona fiscală, Năstase a propus o impozitare diferenţiată a veniturilor, bazată pe două cote, una de 12%, aplicată pentru veniturile până la salariul mediu, iar cealaltă de 25%, pentru veniturile peste salariul mediu. Mai mult, acest scenariu propus prevedere menţinerea impozitului de 16% pentru profit, dar un TVA diferenţiat, mic pentru produsele de bază şi mare pentru cele de lux, stabilirea plafonului impozabil pentru persoanele fizice autorizate la 5.000 de euro şi reducerea CAS cu 3%.
„În acest model noi propunem să nu scadă salariile şi pensiile, şi, în paralel, să crească preţurile la utilităţi (…) Va trebui să le explicăm (guvernanţilor – n.r.) că sistemul actual al aşa-zisei cote unice, peticit cu tot felul de soluţii, poate să fie înlocuit mai bine cu un sistem clar de deduceri, iar acest sistem, cu două cote, care ar trata şi una dintre temele care generează mişcări sociale, super-polarizarea socială, este şi în interesul lor“, a spus Năstase.
„În măsura în care există un dialog social la nivelul guvernului – şi CES e una din aceste structuri -, este normal ca şi opoziţia să aibă un dialog asemănător, de aceea propunerea este de a crea acest mecanism cu sindicatele şi patronatele“, a spus Năstase.
Biroul Permanent Naţional i-a însărcinat pe Adrian Năstase, Dan Nica, Robert Negoiţă, Alexandru Athanasiu şi pe Iulian Iancu să redacteze un material cu principalele propuneri alternative ale PSD faţă de măsurile anunţate de preşedintele Traian Băsescu şi guvern. Principiile proiectului prezentat de Năstase au fost adoptate prin vot de către Comitetul Executiv Naţional al PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII