11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSolomon rămâne încă 60 de zile în arest

Solomon rămâne încă 60 de zile în arest

Primarul Craiovei şi patronul Pic s-au întâlnit ieri în boxa acuzaţilor. Solomon şi Penescu au fost pentru prima dată faţă în faţă!

Magistraţii de la Tribunalul Argeş trebuia să judece ieri al doilea termen pe fond al procesului în care este acuzat de fapte de corupţie primarul suspendat al Craiovei, Antonie Solomon. Ca şi la primul termen, judecătorii au decis încă o amânare în acest dosar, pentru că unul dintre inculpaţi a cerut magistraţilor să acorde un nou termen pentru că nu a avut timp să îşi angajeze avocat.

S-au evitat reciproc

Cel care a cerut instanţei această amânare este Gheorghiţă Pieca, fostul administrator al firmei Pic, SC Muntenia Aliment SRL şi SC PIC Distrib SRL, societăţi controlate de omul de afaceri Cornel Penescu, arestat ieri pentru dare de mită în dosarul arbitrilor Marius Martiş şi Ionică Serea. Următorul termen a fost fixat pentru 8 iunie. Primarul suspendat al Craiovei a fost adus în faţa instanţei în jurul orei 9.30, deşi procesul era programat să înceapă cu o oră mai devreme. Edilul oltean a fost reprezentat în instanţă de avocaţii Sebastian Răduleţu şi Dan Apostol, apărătorul preşedintelui Traian Băsescu în dosarul „Flota“. În boxa acuzaţilor s-au aflat pentru prima oară Antonie Solomon şi Cornel Penescu. Cei doi s-au evitat şi nu au schimbat nici măcar câteva cuvinte. În primă instanţă, Cornel Penescu i-a spus judecătorului că nu are avocat în acest dosar pentru că apărătorul său este prins în celălalt dosar, cel cu arbitrii Serea şi Martiş, şi nu poate veni. După câteva minute, în sală şi-a făcut apariţia Bogdan Păun, care a spus că este de acord să îl reprezinte pe Penescu şi în acest dosar. Judecătorii nu au făcut o confruntare între cei doi, amânând acest lucru până la următorul termen. După ce toate părţile au fost de acord cu data fixată pentru următorul termen, magistraţii au trecut la judecarea legalităţii privind măsura arestării preventive.

Sebastian Răduleţu: Arestarea este nelegală

Primul care a luat cuvântul a fost avocatul Răduleţu, care şi-a axat pledoaria pe faptul că nu există probe noi la dosar prin care clientul său să rămână în continuare în arest. Avocatul a mai spus că ofiţerii de la poliţia Judiciară au comis ilegalităţi când au cerut începerea urmăririi penale pentru că nu au avut mandat de la procuror. În opinia sa, numai procuratura se putea sesiza din oficiu privind începerea urmăririi penale, şi nu poliţiştii, care nu au avut ordonanţă de delegare. Prin urmare, măsura arestării preventive luată în cazul lui Solomon este nelegală în opinia sa. Răduleţu a mai spus că temeiurile arestării preventive nu mai există şi a cerut instanţei să înlocuiască această măsură cu aceea de a nu părăsi ţara. Avocatul a susţinut că Solomon a fost arestat pe baza unor convorbiri telefonice purtate între Penescu şi Mititelu, în care Penescu îi spunea lui Mititelu că primarul a primit 70.000 de euro pentru a elibera autorizaţia de construire pentru Pic Craiova şi pentru a prelungi o linie de transport până în parcarea magazinului.
Dan Apostol a cerut revocarea acestei măsuri, motivând că arestarea este nelegală: „De ce DNA s-a sesizat la trei ani de la săvârşirea presupuselor fapte şi nu mai devreme? Nu înţeleg cum o discuţie între primar şi un subordonat de-al său faţă de prezenţa acestuia la DNA poate fi considerată influenţarea martorului. Solomon avea dreptul să-l întrebe pe arhitectul-şef Mărculescu dacă acea autorizaţie de construiere a fost dată legal. SMS-urile de ameninţare primite de Mititelu nu pot fi probate că au fost date de Solomon. Nu există probe că, lăsat în libertate, acest om este pericol pentru ordinea publică. Puteţi dispune revocarea acestei măsuri pentru ca Solomon să poată să îşi exercite drepturile în funcţia în care a fost ales. Justiţia se bazează pe probe şi nu pe presupuneri“.

Solomon: Vreau să judecaţi corect această cauză

Ultimul cuvânt în faţa instanţei l-a avut Antonie Solomon care a cerut instanţei să judece drept această cauză: „Cred în justiţie şi în actul de justiţie. Las la latitudinea dumneavoastră hotărârea pe care o veţi lua astăzi. Vreau să judecaţi corect această cauză“. După această declaraţie, magistraţii au trecut la deliberări, iar câteva ore mai târziu au anunţat că primarul Craiovei va rămâne în continuare în arest.   
Marius DUINEA
Curierul Zilei, Piteşti

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

53 COMENTARII