11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova, curăţată bucată cu bucată

Craiova, curăţată bucată cu bucată

Suntem în cea de-a treia săptămână de curăţenie în Bănie. Primăria Craiova, în parteneriat cu Gazeta de Sud şi cu alte instituţii locale continuă cu îndârjire acţiunile de ecologizare de la un capăt la altul al oraşului.

Mormane de deşeuri de construcţii, pet-uri aruncate la drumul mare, covoare de chiştoace şi excremente de animale, grămezi de gunoi menajer, munţi de obiecte de uz casnic dosite la colţul străzii ori ambalaje lăsate să zboare din mersul maşinii. Sunt cele mai bune dovezi pe care semenii noştri, oamenii, au învăţat să le lase în urma lor.
Mai rămâne o parte din această specie care vrea să spele ruşinea: noi, cei prea puţini, care înţelegem ce este respectul, bunul-simţ. Ne-am adunat aşadar din diferite instituţii ale Craiovei şi am decis să ne apucăm de curăţenie, în numele tuturor.
„Craiova curată“, campanie iniţiată anul trecut de Primăria Craiova, în colaborare cu Gazeta de Sud, se află acum la cea de-a treia săptămână de la a doua ediţie. Începută pe 26 aprilie, acţiunea de ecologizare se desfăşoară simultan în toate cartierele din oraş. Forţele de bază sunt RAADPFL şi Serviciul de Salubritate din cadrul Primăriei Craiova, la care au participat însă şi elevi din şcoli şi licee, studenţi ori deţinuţi din cele trei penitenciare din Craiova.
„Din păcate, nici până acum asociaţiile de locatari nu au dat nici o mână de ajutor. Au fost promisiuni în etapa de proiect, dar acum au uitat cu toţii că avem treabă. Din fericire, până acum ne-am bazat pe studenţi, elevi şi persoane lipsite de libertate. În două săptămâni s-au colectat aproximativ 150 de metri cubi de deşeuri, ceea ce înseamnă cam 24 de tone de gunoi. Să sperăm că la sfârşit se vor vedea rezultatele muncii noastre. Şi, mai ales, că ne va fi apreciat şi respectat efortul“, a declarat Sorin Ciobanu, director al Serviciului de Salubritate.

Penitenciarele au zis da
        
„Poluarea a devenit unul dintre cele mai mari pericole pentru sănătatea şi viaţa noastră, a tuturor. Poluarea produce anemii, conjunctivite, boli respiratorii grave şi afecţiuni ale sistemului nervos. Asta atunci când nu ucide. Conform Agenţiei Europene pentru Mediu, poluarea ucide într-un an mai mulţi oameni decât accidentele de maşină“, a spus subinspector Leronard Voicilă, purtător de cuvânt la Penitenciarul Pelendava. „«Craiova curată» reprezintă o campanie de responsabilizare faţă de mediul înconjurător, iniţiată de Primăria Craiova şi sprijinită de companii importante, dar şi de voluntari. Mulţi dintre aceştia sunt şi persoane private de libertate aflate în custodia noastră“, a mai spus subinspectorul.  
În cadrul campaniei de responsabilizare socială pentru păstrarea unui mediu înconjurător, ieri 13, persoane private de libertate custodiate de Penitenciarul Pelendava au efectuat o ieşire spre Branişte, în tronsonul Peco Romaneşti – canal colector. Sprijiniţi cu materiale specifice de colectare a gunoaielor furnizate de Regia de Salubritate Craiova, pe durata derulării activităţii, persoanele private de libertate au colectat o cantitate mare de gunoaie şi deşeuri.
„Deţinuţii, selecţionaţi pe bază de voluntariat, participă pentru al doilea an în cadrul campaniei iniţiate de Primăria Craiova, acţiune care vizează derularea de activităţi de curăţenie, igienizare şi ecologizare a unor zone şi spaţii din cadrul oraşului“, a declarat Leonard Voicilă.

Craiova, a tuturor?

De la o acţiune de acest fel nu putea lipsi nici Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, care a dat curs imediat invitaţiei primăriei de a participa la acţiune de ecologizare a oraşului.
Dacă anul trecut bărbaţi aflaţi în custodia penitenciarului au participat la acţiunile de ecologizare, anul acesta 15, femei private de libertate din regimul de executare deschis şi semideschis vor contribui, pe bază de voluntariat, pe parcursul a trei ieşiri în comunitate, la curăţenia anumitor zone din municipiu.
„La selecţia persoanelor private de libertate pentru participarea la această acţiune s-au avut în vedere opţiunea personală a fiecăreia, participarea la acţiunile desfăşurate în cadrul activităţilor de reintegrare socială, precum şi comportamentul acestora pe timpul executării pedepsei“, a declarat Raluca Ţîrcă, purtătoare de cuvânt la PMS CRaiova. „Prin astfel de acţiuni se încurajează adoptarea unor comportamente prosociale, altruiste şi sprijinirea comunităţii prin acţiuni de voluntariat ale persoanelor private de libertate“, a mai spus purtătoarea de cuvânt.
Până în prezent, campania „Craiova curată“ şi-a atins scopul: o bună parte a oraşului are astăzi o înfăţişare prezentabilă. Şi totuşi, iniţiatorii acestei acţiuni speră însă ca şi cetăţenii de rând să se implice în această campanie. Până la urmă, Craiova este a noastră, a tuturor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII