11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMaria Băndoiu, domnişoara cântecului gorjean

Maria Băndoiu, domnişoara cântecului gorjean

Maria Beatrice Băndoiu are 18 ani, iar din 2005, de când s-a înscris la cursurile de canto ale Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu, a câştigat foarte multe trofee şi premii importante. Tânăra interpretă de muzică populară colecţionează costume autentice.

Maria Beatrice Băndoiu  (foto) este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ din Târgu Jiu şi participă la spectacole de muzică populară organizate de televiziuni sau posturi de radio, dar şi de maeştri precum dirijorul Nicolae Botgros. În CV-ul Mariei Beatrice Băndoiu se află la loc de cinste un record de neegalat: câştigătoare a Marelui Premiu şi a Trofeului Festivalului „Maria Lătăreţu“, ediţia 2007, la doar 16 ani. „Maria Beatrice Băndoiu este cea mai profundă voce din cântecul gorjean, de la Maria Apostol încoace. Este un copil care vrea să reuşească în viaţă. Are încrâncenarea unui om hotărât, a unui luptător antic. Este domnişoara cântecului gorjean“, a spus Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu. Tânăra interpretă colecţionează de mai mulţi ani costume populare. A reuşit să strângă peste 200 de piese, făcute manual. Unele dintre ele au peste 100 de ani. „Primul costum mi l-a făcut cineva cadou. Era un om care ridica gunoiul sătenilor şi a întâlnit o femeie care voia să arunce un costum popular. A întrebat-o dacă poate să îl ia el. Femeia a fost de acord şi bărbatul a venit şi mi l-a dăruit. Mi-e foarte drag acel costum, încă îl am. Pe unele le-am cumpărat, dar pe cele mai multe le-am primit cadou. Cel mai scump costum a costat 500 de lei, mai am şi câteva pe care am dat 360 de lei. Toate mi-s dragi, fiecare poartă urmele personalităţii celei care l-a făcut“, a spus Maria.

Costum popular din Bistriţa

Majoritatea costumelor populare sunt din zona Olteniei, dar Maria Beatrice are şi costume din Mehedinţi, Dâmboviţa şi Bistriţa Năsăud. Pe cel din Bistriţa, adolescenta îl are de la profesoara de muzică din liceu. Doamna i l-a făcut cadou pentru că ştia că Beatrice este colecţionară. „Ţin foarte mult la ele. Unele sunt mai deosebite ca model, realizate de femei talentate, cu har în a le face. La noi în judeţ se mai confecţionează la Tismana, dar materialele se găsesc mai greu. Port doar costumele mele. Pe multe dintre ele le-am recondiţionat. Toate costumele pe care le am au povestea lor şi sunt foarte frumoase!“, a povestit frumoasa interpretă.

Primul album, cadou de majorat pentru Maria

„Lângă apa Jiului“ este titlul primului album al Mariei Beatrice Băndoiu. A fost cadoul său de majorat şi l-a lansat chiar de ziua sa, pe 29 decembrie 2009. Tot atunci, adolescenta cu atâtea realizări a fost desemnată Cetăţean de onoare al comunei Scoarţa. „Primul meu album conţine 19 piese înregistrate cu maestrul Parnica, dirijor al Doinei Gorjului. Conţine doar piese de muzică populară. Am cochetat şi cu muzica uşoară, dar am imprimat o singură piesă în limba franceză, cu care am participat în 2008 la un festival de muzică francofonă. De curând am făcut o piesă cu Olguţa Berbec, piesă care este deja difuzată pe cele trei televiziuni de folclor din România“, a afirmat Maria. Tânăra îşi doreşte să devină jurnalistă. „La 12 ani am primit cadou primul costum popular. Atunci am început să cânt. Vreau să devin jurnalistă, dar nu voi renunţa niciodată la muzică“, a spus fata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII