Înşelătoria de la tarabe

Autori


Atenţie când faceţi cumpărăturile în pieţele craiovene! Comercianţii şi-au făcut un obicei din a afişa preţurile astfel încât să nu se vadă decât o parte din costul total al produselor.

Fără să le pese de clienţi, unii comercianţi din Craiova ar face orice pentru a câştiga tot mai mult. În încercarea de a obţine un profit cât mai mare, aceştia au început să afişeze preţurile în aşa fel încât să inducă în eroare consumatorii. Cei care nu sunt atenţi riscă să scoată din buzunar cu un leu mai mult pe kilogram în cazul unor legume şi fructe. Asta, pentru că în timp ce o parte din cost este notat cu cifre suficient de mari pentru a fi văzute de la depărtare, restul de 90 sau de 99 de bani (adică aproape un leu) este notat cu cifre de dimensiuni foarte mici, astfel încât să se distingă cu greu printre specificaţia „lei / kg“.

„Comercianţii îşi bat joc de noi cum pot“

Formula găsită reuşeşte să-i păcălească pe mulţi craioveni. „Nici nu observasem cât costă de fapt. Asta e hoţie! Nu ştiu de ce nu ia nimeni măsuri şi nu ştiu de ce îşi bat joc de noi, că şi aşa o ducem rău. Dacă apucam să cumpăr ceva de acolo, cu impresia că e mai ieftin decât în alte părţi, şi îmi dădeam seama când trebuia să plătesc, cu siguranţă mi-ar fi aruncat vorbe grele, chiar dacă am o vârstă“, a declarat Matilda Mihai, de 60 de ani, din Craiova. Nemulţumirea faţă de această practică este împărtăşită şi de alţi craioveni.

„Vin în piaţă pentru că unele produse sunt mai ieftine. În loc să fie mulţumiţi că datorită nouă au ce pune pe masă copiilor, comercianţii îşi bat joc de noi cum pot, şi la cântar, şi la produse – nu ne lasă să ne alegem şi ne pun toate stricăciunile -, şi acum aşa. Trebuie anunţată Protecţia Cumpărătorilor“, a declarat Zoria Fircu, de 55 de ani.


Comercianţii riscă amenzi cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei

Potrivit reprezentanţilor Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Dolj, modul în care comercianţii din pieţe au început să afişeze preţurile contravine legii.

„Potrivit OUG nr. 21/1992, preţul se va afişa într-un loc uşor accesibil/vizibil şi în mod lizibil (care poate fi uşor de citit), fără a face însă precizări legate de mărimea literelor. Totuşi, nu este normal să fie afişat un leu foarte mare şi 90 de bani foarte mic“, a declarat Valentin Drăgoescu, comisar-şef adjunct al CJPC Dolj. Persoanele care nu respectă legislaţia în vigoare referitoare la acest aspect riscă amenzi cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei.

„Până acum nu am primit nici o sesizare în acest sens“, a adăugat Valentin Drăgoescu, care a explicat că persoanele care depistează astfel de nereguli sunt aşteptate să sesizeze CJPC Dolj.Comenteaza acum

38 Comentarii

 1. Craiovean said:

  dupa ce ca nu avem bani e saracie in tara asta ne m-ai trag si astia in piept parca nu e deajuns ca ne umilesc cei de la conducere

 2. rizoaicad.arges said:

  Pentru ca acest comentariu este pro-Romania, rog ingaduinta de a fi postat la orice articol si pe orice blog! Multumesc anticipat pentru intelegere! Mesajul inaintasilor nostri din razboiul 1916-1918, inscriptionat pe Monumentul “Leu” din Bucuresti, glasuieste: “Spuneti generatiilor viitoare ca noi am facut suprema jertfa pe campurile de batalie, pentru intregirea neamului!” Mesajul meu, adresat fiilor buni ai Romaniei de azi, le solicita infinit mai putin, dar absolut necesar , si anume “jertfirea” a 30 de minute, necesare pentru a accesa Link-ul, http://dumitrurizoai ca.blogspot.com/, unde sa citeasca pe blog materialul “Pentru insanatosirea societatii romanesti”, inclusiv comentariile autorului care completeaza materialul, pentru a-l analiza si a-l verifica, asa cum indica antepenultima fraza care incepe astfel: “Singura verificare valabila….etc.”. Voi, compatriotii mei, pe care va mai intereseaza Romania, sau care doriti o lume normala pentru urmasii vostri, “jertfiti” 30 de minute, pe Altarul Patriei, pentru un viitor mai bun, si pentru a da o “palma morala” acelora, care desi DATORI, prin fisa postului, sa promoveze Binele public, prefera sa manifeste o NESIMTIRE CRASA fata de o solutie ce poate promova Binele public, si care poate fi verificata uimitor de simplu de catre orisicine! Prin nonraspunsul lor in termenul legal, la scrisorile ce le-au fost transmise, cei indicati mai jos, s-au plasat in nefericita situatie amintita mai sus! Amintesc ultimele cazuri: Presedintele Basescu, Scrisoarea Nr. 6516/22-03-2010, partidele, PSD; PNL; PRM; PDL; UDMR, ziaristii Mircea Marian si Silviu Sergiu de la Ev. Zilei, “Nasul” basescian- Radu Moraru de la B1 TV, Victor Ciutacu de la Jurn.Nat. si Antena2-Vorbe Grele,etc. D. Rizoaica. Fost detinut politic intre 1958-1963 si febr.-aprilie 1986.

 3. arknts7 said:

  aia de la tarabe fura de cand se stiu ei si gazeta ce vrea , sa tragem noi concluzia? k sunt tiganii aia care fura la tarabe? de ce nu scriu, k doar asta-i adevarul.Nu cred k la veun taran care e vai de el, ii trecea asa ceva prin cap. sau cine stie,,,

 4. clara said:

  protectia consunatorilor ca institutie in slujba noastra, se poate auotsesiza ca in tarile civilizate.
  Sa nu ascundem faptul ca ar trebui sa ne reprezinte si nu sa astepte in birouri sesizarile oamenilor de rand care nu indraznesc sa iasa din anonimat!!!
  Asa ca un simplu raid de “control” si va autosesizati domnilor platiti din salariile noastre de doi lei….stim cu totii ca e binecunoscuta hotia vanzatorilor ambulanti…incorect i inca inainte sa isi deschida taraba..
  Prin urmare: la treaba Domnilor de la protectia consumatorului!!!

 5. flori said:

  Protectzia consumatorului? Am facut o sesizare telefonica si m-au trimis la plimbare. Se auzeau in telefon numai rasete, ereau in mare chef, probabil ca luasera o spaga si o sarbatoreau, asa cum se aude ca fac mereu. Mare rusine pe banii buplici

 6. Radical said:

  GDS, sa faceti ancheta asta si la Billa, Real, Kaufland, etc. Si ei fac la fel. In plus, am vazut un lot intreg de icre expirat.

 7. ToTeU said:

  Protectia Consumatorilor este pe mana cu hotii Craiovei,a patit-o un prieten cu nesimtitele de la Curatatoria chimica din REAL,cand s-a dus sa-si ridice hainele o pereche de pantaloni era ingalbenita(distrusa ) a cerut lamuriri dar raspunsul a fost ca ele nu au nici o vina pt. ca nu asi asuma responsabilitatea pt. eventuale distrugeri.A mers la OPC si o inspectoare de acolo (dintr-aia cu cu r u mare de atata stat pe scaun l-a indrumat asa prieteneste sa nu faca sesizare ca doamna …………….patr oana curatatoriei se va intelege cu el ,si va iesii totul cum trebuie!!! Ce sa mai zici ????????

 8. Mistretu said:

  Astia de la supermarkete ne trag rau in piept dar rareori sesizam, ca nu suntem atenti, asa ca luam tzeapa cu zimbetul pe buze. Va dau cel mai stupid exemplu de tzeapa care am depistat-o eu: am vazut un iaurt expus la bucata si scria mare si clar pe el: ‘ofeta speciala redus la …x lei’ , pretul era foarte bun dar problema era ca linga acel iaurt in raft nu erau decit baxuri nu si la bucata. Bun am zis oricum iau mai mult si am luat doua baxuri, adica 8 bucati. La casa tic, tic, tic, daca nu esti atent habar n-ai ce cifre intra in masina de marcat. Din fericire am observat cind a taxat iaurtul ca intra un pret pe bax de 4x. Nu eram prea atent dar parca 4 x pretul care il vazusem eu afisat inmultit cu 4 ar fi fost mai mic si am sesizat asta pentru ca diferenta era foarte mare. Am zis: ‘stop, ce este cu iaurtul ca este la ofetrta si trebuie sa intre la pretul de…x ori parca nu este bine’? Au verificat, a venit seful de raion si au zis ca ce bat la casa ei este corect. Explicatia: PRETUL PE BAX NU ESTE REDUS, NUMAI DACA CUMPAR LA BUCATA AR FI PRETUL AFISAT. Stupid nu? I-am explicat ca as putea rupe baxul in fata ei ca sa cumpar la bucata, dar nu ma mai intereseaza produsul. Ce sa faci, eroare de sistem, nu s-au actualizat toate preturile in sistemul de calcul. Asta este cea mai des intilnita justificare. Asta sa intimplat in Cora Lujerului, dar este valabila oriunde. Culmea este ca a venit si un director la fata locului si nu a fcut nimic, de unde concluzia, sunt toi pe mana si impart.

 9. hip said:

  Pentru CJPC este doar nevoie doar de un anumit tip de efort vizual , nu de imaginatie pentru a accesa acest fapt care umileste consumatorul !

 10. viorica radulescu said:

  Acelasi mod de afisare a pretului e regasit si la magazinul Bamboo din Bucuresti.

 11. mari said:

  bine ca va sesizati acum ,dar cred ca va ramane tot asa ,numai scrisul ramane .eu cand merg in piata stiu, ca am avut probleme dar nu te ajuta nimeni .inseala si la cantare si daca reclami ii face un proces verbal si apoi il rupe .eu am patit la 2 kg de banane m-a inselat 300 g .am facut reclamatie ,a chemat-o acolo ,a facut proces verbal si i-a spus ” tu nu te potolesti “.imi spune mie ca are multe reclamatii zilnic . dar acum e tot in piata . ce mai cauta acolo sa vanda ? cei care trebuie sa ia decizii bune ce fac dorm ? eu merg sa cumpar ceva si ii spun celui care vinde cat vreau dar ii mai spun ca si verific iar apoi daca nu e bine ii aduc marfa ca daca cer sa completeze tot pe noi ne umilesc ca am venit dupa o rosie . fratilor sculati-va si faceti ce trebuie ,dar si acolo e mafie .piata e plina de bisnitari nu de producatori . in piata odata vindea omul care producea acum numai bisnitari .CINE FACE ORDINEEEEEEEEEEEEEEE EEEEEEEEEEEEEEEEEE ? oamenii batrani sunt inselati si nimeni nu-i ajuta . nu am vazut verificatori in piata mai ales sambata si duminica cand preturile depasesc normalul . cei care ia bani sa rezolve aceste probleme tac ,bisnitarii le baga banul iar ei dorm linistiti si vegheaza sa nu se bata bisnitarii intre ei . pentru oameni nu .halal conducere .

 12. [email protected] said:

  protectia consumatorului are sloganul ei :TIMPUL TRECE LEAFA MERGE NOI MUNCIM CU SPOR….si nu ar strica si o mica spaga daca tot facem drum pana la piata

 13. Mihai said:

  Hai sa ne batem si noi joc de ei:
  cerem 1 kg de …, il cantareste, iar cand seteaza pretul de x.99 atunci intrebam “de ce .99?”.
  Vanzatorul va spune ca atat costa si noi suntem chiori ca nu am vauzt, iar noi raspundem: “nu multumesc, nu mai doresc!” si plecam.

  daca vin 20 de clienti intr-o zi care ii fac asa ceva, se va enerva si poate se va invata minte!

 14. crsp said:

  Eu imi fac cumparaturile de la APROZARUL de pe Rocada. Nu mai merg in piata deloc.

 15. Dreptul said:

  Protectia Consumatorului este in stare sa ia masuri cu bancile (de exemplu Volksbanc) care JECMANESC clientii imprumutati, prin majorarea abuziva a dobanzilor?

 16. Gigi de Craiova said:

  Singura afacere care MERGE in Romania,este inselarea prin orice mijloace,a romanilor,de la legatura de verdeata,pana la imprumuturile la banci.Asa canemeritam soarta si este loc de si mai RAU.Cinstea si civilizatia,este imposibila pentru romani, de respectat.PUNCT.

 17. Ofiter de militie economica said:

  Parca era mai bine, din acest punct de vedere, pe vremea noastra! Nu credeti?

 18. JANE said:

  D-le Dragoescu,dute in piata din Brazda la complexul vechi ca au preturile scrise asa de doi ani,si d-ta spui ca nu ati primit sesizari.Dar de autosesizare nu ati auzit,nu faceti cumparaturi din oras,aprovizionarea nu o faceti din piata,sau va vin acasa toate ca de………

 19. cine ? said:

  spuneti in articol si cum anuntam cjpc ul asta

 20. fomila said:

  Protectia consumatorului are regulament de ordine interioara -nu se imparte spaga.

 21. buhu said:

  si eu era sa iau teapa ieri. parca erau candva cantare de control. probabil ca nu mai trebuie…

 22. ALOOO MILITIAAA, AUTORITATI, PRESA !!! said:

  Domnii de la politie si autoritatile dar si presa ar trebui sa cerceteze cum de s-a ajuns ca in PIATA CENTRALA trei sferturi din cei care vand sunt TIGANI . Pai si piata asta e facuta sa castige mafia tiganeasca din Craiova ??? Mergeti si vedeti : la tarabe numai CIORI, si va mai mirati pe aici ca prostii ca va fura la cantar, vai de noi !!

 23. enigma said:

  Urmeaza legalizarea inselatoriei. Mama lor, treaba asta este de mult in piete si ei (OPC) si voi (GDS) nu ati constatat decat acum?

 24. dan said:

  S-au inspirat de la casele de schimb valutar, au avut ce invata de acolo, ca si aceia afiseaza cursul cu cifre foarte mici.

 25. AIIII said:

  MA NENE CU ARTICOLU DAO PE FATA N-O MAI OCOLI CU ASAZISI ,, COMERCIANTI ,, CIND DE FAPT STIE TOATA LUMEA CA PIATA O FAC SI O CONDUC TIGANII …… CHIAR NE CREZI PAPAGALI .

 26. los said:

  Locuiesc in zona garii. Ma aprovizionez de la aprozarul de langa gara. Acolo merg la raft, imi aleg produsele, preturile se vad bine si cantaresc pe cantar electronic.

 27. Dumitru Chirpici said:

  Ia ui-te bă s-a boierit ţăranu , aţi uitat să mai da-ţi cu sapa . Produsele alea cere le iei tu din raft sunt aduse de afară , să cred că nu cumperi din piaţă , ceapă , usturoi ? Aţi uitat cînd săreaţi peste liniile de tramvai să nu vă curenteze , acu sunteţi orăşeni, vai mama voastră , tot ţărani aţi ramas.

 28. dobretu said:

  pt.22:Taranii care vin la piata cu produse ,uneori, n-au timp sa stea sa le vanda asa ca le dau ‘EN GROS”la comerciantii “consacrati” din piata mare.Acestia sunt tigani care au certificat de producator eliberat de un primar oarecare din judet contra spaga. Hhotararea de guvern nr.661 2001 spune asa : “solicitarea producatorului va fi verificata privind detinerea suprafetelor agricole, atat pe baza datelor din registrul agricol cat si in teren”Numai asa se elibereaza certificatul de producator. Este de vina tiganul care cauta mereu oportunitati sau reprezentantii comunitatii care iau spaga? este de vina statul care nu se intereseaza de colectarea taxelor.

 29. goguta said:

  o sa zica unii ca sint nebun dar problema sta cam asa>dimineata cu noaptea in cap urmasii lui Winetu cu apasi cu tot ii ameninta pe adevaratii producatori , care sint asteptati pe strazile laturnice pietelor le cumpara marfa la un pret de nimic si pun si ei TVAul lor cu adaos de rrom ….inesc ca doar deaia au certificate de producatori eliberate de primarie care la rindul ei drage si ea taxa pe masa si taxa pe sacosa comunitarii inchid OCHII seful pietii is i face datoria doamnele de la porti isi fac socoteala ce sa mai cumpere din banii strinsi cu atita greutate NOI FRAIERII DAM BANU si viata merge si prosperam cu25la suta si parintii si bunicii nostrii cu 15la suta Va multumesc ed intelegere si iertatii pe PACATOSI

 30. ptr goguţă said:

  Eu zic că eşti şi nebun şi prost.

 31. cristi said:

  Ce a prezentat gds e ras de articol…. ca pretul in piata mare este x,99 (dar 99 scris cu cifre marunte)

  pai uitativa mai bine si vedeti pe verso un pret mai mi/ mai mare depinde la ce ora te duci..

  mai pot sa le reprosez la banane spre exemplu treb sa cumperi intregul chiorchine ca de nu se strica daca iei 2 sau 3 si lista poate continua..

  ma feresc de cei cu cantare analoage cat pot

  Oricum nu cred ca pensionarii care numara si ultimul ban se infig asa repede sa cumpere, cred ca dau 2 3 ture de piata si dupa cumpara

  eu unul ma uit bine la pret si cumpar

  sincer, pt a face diferenta intre producator(taran) si vanzator (bijnitar) pe acele certificate de producator sa se fac un raport intre terenul detinut – productia de pe acel teren – marfa vanduta. eventual sa fie ceva electronic sa tina aceasta evidenta si atunci putem spune ca procedam corect

  dar asta e romania

 32. telespectator said:

  Pe langa faptul ca din punct de vedere juridic nu este nimic nelegal, o astfel de stire a aparut acum o saptamana la televizor. S-o fi uitat si Andreea ????? (vai de capul ei de ZIZRISTA!!!!)

 33. oltyn said:

  bai fratilor cine va pune sa luati de la ciori , ca stiti ca ei au escrocheria in sange.
  HAI sa ne solidarizam sa luam numai de la romani, sa vedeti cum dispar atunci ciorile.

 34. Jean Valjean said:

  In Piata Centrala de cativa ani se practica furtul sistematic la cantar, in special in zona fructelor. 90% dintre vanzatorii de acolo fura la cantar. Ii ghicesti dupa fatza si dupa preturile, putin mai mici decat ale celor care nu fura la cantar.
  Chemi conducerea pietei si nu le face nimic. Ba mai mult, gardianul care apare incepe sa intimideze martorii: “Doamna, sunteti sigura ca asta ati vazut? Absolut sigura? Sa stiti ca trebuiasca sa dati o declaratie, si daca nu este adevarat o sa primit amenda…”
  De ce nu se vorbeste de aceste lucruri?
  Dupa ce m-am certat de cateva ori cu vanzatorii, si am chemat paza Pietei, care nu le-a facut nimic, am renuntat sa mai cumpar fructe din Piatza. Acum dau banii la Real pe importuri!

 35. Popa said:

  Daca tiganii se poarta asa urat cu adevaratii producatori …SA NU mai CUMPERE nimeni NIMIC de la tarabele lor, ale tiganilor !!!!!!!! Mafia este generalizata si numai CUMPARATORII mai pot face ceva pentru bietii tarani care muncesc din greu si sunt ,,obligati ,, sa dea marfa pe nimic…

 36. Eduard said:

  Metode de a induce in eroare clientul:
  1. modul de prezentare a produselor – in fatza tarabei ce e frumos, spre deosebire de marfa de langa cantar, pe care o vei primi in cele din urma.
  2. preţul afişat – ceva de genul 5.99, dar asta nu e tot, pentru ca pretul psihologic e ok, dar problema este ca nu se poate vedea ce este dupa virgula decat de la un metru distanta maxim, adica ai impresia ca te costa 5 lei, dar defat pretul este 6…
  3. cantarul – de la un timp, electronic. Majoritatea lor au posibilitatea de a inregistra o tara (adica o greutate pentru ambalaj), pe care o adauga la inceput (de obicei intre 150 si 300 g la fiecare cantarire) asa ca in loc de 1 kg primesti 850 grame sau mai putin.
  Metodele astea sunt intalnite in majoritatea pietelor, asa ca priviti cu atentie marfa, mai ales in spatele randului din fatza, cititi pretul de aproape si verificati sa nu scrie pe ecranul cantarului electronic “add”, iar cantitatea inaite de a pune marfa sa fie zero…
  Nu sunt eu adeptul magazinelor mari sau supermari, dar cand e vb de catarire, si de alesul marfii, stii ce iei, adica macar acolo nu-ti baga mana direct in buzunar (ci mai pe ocolite)

 37. livis said:

  PAI MAI FRATILOR DE UNDE CREDETI CA AU VAZUT EI PRETURILE ASA ARANJATE? NU CUMVA DE LA SUPERMARKETURI < ? LA AIA NU MAI VIN CEI DE LA PROTECTIA CONSUMATORILOR SAU ACOLO NU E LOC?

 38. YUTRE said:

  ce viata naruita fara rost ,, dar la disco nu se ducea si ea ca orice om ……plictisitor ….BORING…sleepy. ..girl…ma tund cu lama ….. DAU GOGOSI LA KIL

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 11 mai 2010

Actualitate

» Pensionarea anticipată, interzisă
» CN „Carol I“ – 184 de ani de la înfiinţare
» Zilele Facultăţii de Fizică au debutat la Craiova
» „Plecăm din ţară!“, mesajul studenţilor către guvernanţi
» Penescu şi Făcăleaţă, arestaţi a doua oară
» IML: Decesul lui Pavel Rentea a fost provocat de agresiunea suferită
» Craiova: 18 ani de închisoare pentru ucigaşul lui Caiac
» Zeci de mii de asistaţi în Dolj
» Craiova: Licitaţie publică pentru demolări
» Dolj: Bursa ofertelor şcolare pentru elevii de clasa a VIII-a
» Craiova: Poliţistul Pîrvu, dat afară pentru şpagă
» Sesiunea „Zilele Tehnicii Studenţeşti“, la Craiova
» Craiova: Canalizarea, amânată două luni
» Craiova: Poliţiştii penali, „traşi pe dreapta“ la garajul poliţiei
» Aeroportul Craiova, finalizat în proporţie de 60%

Local

» Scurte ştiri
» Şlep încărcat cu porumb, scufundat în Dunăre
» I-au furat banii împrumutaţi de la bancă
» Cea mai mică pensie din România va fi de 85 de bani
» Înşelătoria de la tarabe
» Amendă de 100.000 de lei pentru ţigări netimbrate
» Un poliţist în arest, altul eliberat
» Şomer, proprietar de microfermă la oraş

Dolj

» Elevii doljeni au urmat cursuri de administraţie locală şi centrală

Gorj

» Fost administrator de asociaţie, condamnat la închisoare

Sport

» Ştiinţa, pe marginea prăpastiei
» Craiovenii o vor pe Dinamo în Divizia B
» Pandurii speră să obţină licenţierea
» Chivu, aproape campion
» Chelsea a luat titlul
» Cociş, la Al-Nasr
» Iordăchioiu, prima la Istanbul
» Berbecaru nu şi-a pierdut speranţa
» Profesorii de sport şi-au prezentat ideile
» Alina Dumitru s-a impus la Tunis
» Maike Cioacă: Turcul a influenţat decizia arbitrilor

Bani & Afaceri

» Scurte ştiri
» Proiecte de mediu de peste 166 de milioane de euro în Oltenia
» Terenurile pentru tineri, concesionate
» Executorii BIR scot la vânzare ipotecile
» Primăria Târgu Cărbuneşti a pierdut procesul cu CJ Gorj
» Constructorii câştigă o luptă cu Fiscul în războiul TVA

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Un deliciu sănătos
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei

Opinii

» Sfârşitul istoriei între Apocalipsă şi Noul Eden

Top