11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPloaia a răpus canalizarea

Ploaia a răpus canalizarea

Ploile căzute în ultimele două zile au dat peste cap, pe anumite tronsoane, canalizarea subdimensionată a Craiovei. Apele menajere au refulat şi s-au revărsat pe una dintre străzile centrale ale urbei. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cartierul Bariera Vâlcii.

Ploile căzute în ultimele două zile în Craiova au dat peste cap sistemul de canalizare al oraşului. Acesta nu a mai făcut faţă cantităţii prea mari de apă şi pe anumite porţiuni a dat pe afară. Autorităţile responsabile fac aceleaşi afirmaţii pe care le auzim de ani de zile: sistemul de canalizare ori e depăşit, ori lipseşte din cauză că nu sunt bani. La fiecare ploaie mai puternică, multe străzi din oraş devin impracticabile întrucât canalizarea este subdimensionată sau înfundată.
Gurile de canal au refulat şi apele uzate s-au revărsat pe arterele de circulaţie, aşa cum este şi cazul străzii Alexandru Macedonski, unde conductele de canalizare au cedat sub presiunea apei. Aceasta s-a infiltrat pe sub covorul asfaltic şi a ieşit la suprafaţă, formând un adevărat crater. Strada a fost inundată şi, totodată, invadată de dejecţiile provenite de la canalizarea menajeră. Acesta este un deficit al sistemului de canalizare al oraşului, pe cele mai multe tronsoane canalizarea preluând atât apa meteorică, cât şi pe cea menajeră. „În Craiova există un sistem de canalizare unitar. 109 km de canalizare care preia ape meteorice şi menajere şi 231 km sistem de canalizare divizor şi mixt. Pe tronsonul de canalizare aferent străzii Alexandru Macedonski este un sistem unitar. Din cauza precipitaţiilor abundente căzute în seara de 6 mai, tronsonul respectiv a intrat sub presiune, neputând asigura preluarea integrală a apei. Acest fapt a avut ca urmare avarierea covorului asfaltic în vecinătatea unui cămin de vizitare a canalului“, a precizat Mihaela Chiriţescu, reprezentanta Companiei de Apă Oltenia.
Prin urmare, vineri, utilajele au fost instalate pe strada Alexandru Macedonski pentru a se repara avaria. Şi astfel, încă o stradă care fusese asfaltată în urmă cu un an a fost făcută praf.
Reprezentanţii CAO spun că nu este pentru prima dată când pe această stradă canalizarea este depăşită atunci când debitul apelor preluate este foarte mare. Acest lucru se întâmplă în urma precipitaţiilor abundente. Disfuncţionalitatea în zona respectivă va fi înlăturată numai la finalizarea lucrărilor de reabilitare a tronsonului de canal de pe strada Eroilor, cuprins între străzile Alexandru Macedonski şi Gheorghe Chiţu, canal care va asigura preluarea surplusului de apă în cazul precipitaţiilor abundente.
Şi în cartierul craiovean Bariera Vâlcii canalizarea a refulat. Mizeriile transportate de canal au ajuns în stradă, răspândind un miros greu.

Străzi sub ape

Probleme din cauza apelor provenite din precipitaţii au avut în ultimele două zile şi craiovenii din cartierul Brestei, strada Negoiului şi strada Lebedei. Aici, canalizarea lipseşte cu desăvârşire. În zonă s-au făcut recent lucrări de racordare a localnicilor la reţeaua de canalizare a oraşului, dar numai canalizare menajeră, nu şi stradală. Dar nici măcar aceasta nu a fost terminată. „Întotdeauna, când plouă, avem probleme cu apa. Se adună la intersecţia celor două străzi şi intră în gospodăriile localnicilor. Joi seară, în mai puţin de 30 de minute, apa a ajuns la 30 cm în unele locuri“, a spus Dragoş Preda, localnic.

Primăria caută pompe

Între timp, Primăria Craiova şi-a făcut cunoscută intenţia de a închiria utilaje specializate pentru intervenţii în caz de inundaţii. Scopul acestor achiziţii este de a „preîntâmpina evenimentele nedorite cauzate de fenomene meteorologice neprevăzute (ploi abundente, topiri excesive ale zăpezii) şi, ţinând cont că în Craiova există zone joase sau cu un sistem de canalizare pluvială precar, expuse inundaţiilor, este necesară achiziţia de pompe şi de utilaje specializate“, se arată în caietul de sarcini. Pentru aceste servicii, municipalitatea ar fi dispusă să plătească 136.134 de lei (32.982 de euro).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII