17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedicii de familie semnează contractele

Medicii de familie semnează contractele

Pacienţii pot să meargă la medicul de familie fără teama că vor fi puşi să plătească îngrijirile medicale. Trei sferturi dintre medicii de familie din judeţ au semnat până ieri-seară contractele cu CAS, în ciuda recomandărilor făcute de Societatea Naţională de Medicină de Familie (SNMF) filiala Dolj.

304 medici de familie semnaseră până ieri contractul cu CAS Dolj, în timp ce restul medicilor de familie, până la 409, erau aşteptaţi la sediul instituţiei pentru încheierea contractelor. Medicii de familie au arătat astfel că se desolidarizează de acţiunile SNMF Dolj, care le ceruse cu insistenţă să nu semneze contractele care le dădeau dreptul bolnavilor să primească gratuit consultaţii. Pacienţii sunt sfătuiţi ca, în cazul în care medicul lor de familie nu le poate asigura asistenţă medicală pentru că nu a semnat contractul cu CAS, să-şi schimbe medicul de familie cu altul care a semnat contractul. „Pentru asigurarea continuităţii actului medical, asiguraţii se pot adresa medicilor de familie care sunt în relaţie contractuală cu CAS Dolj la acest moment şi a căror listă este afişată pe site-ul www.casdj.ro şi la sediul CAS Dolj“, se arată într-un comunicat de presă al CAS.

Medicii de familie se desolidarizează de SNMF

În acest timp, conducerea SNMF Dolj continuă propriul război cu CAS, pe care o acuză că refuză să accepte anumite clauze la contractul pe 2010 şi ameninţă că va lăsa bolnavii fără asistenţă medicală. Dr. Mirela Profir, preşedinta SNMF Dolj, a avut ieri o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii CAS, pe care insistă să-i convingă să accepte anumite clauze la contract.
Clauzele respective sunt, de fapt, nişte revendicări care nu ţin de finanţare, ci de modul de organizare a relaţiei dintre CAS Dolj şi medicii de familie, şi pe care unii medici de familie le consideră inutile sau hilare.
„O parte din clauzele respective există deja în legislaţie, iar altele sunt inutile sau hilare. La punctul şapte, de exemplu, se precizează că medicul de familie care primeşte o scrisoare medicală de la un medic de altă specialitate fără respectarea protocoalelor sau regulilor de prescriere a medicamentelor poate fi sancţionat numai în cazul sancţionării în prealabil a medicului care a emis scrisoarea medicală. Cu alte cuvinte, acceptăm sancţiunea dacă moare şi capra vecinului. Este aberant!“, precizează dr. Dalida Mosorescu, medic de familie.
Dr. Mosorescu mai spune că medicii de familie nu ar trebui să se lase influenţaţi de hotărârile luate de SNMF Dolj, care nu mai este o organizaţie profesională reprezentativă. „Societatea de Medicină de Familie Dolj are 58 de membri. O parte dintre aceştia au semnat deja contractele cu CAS. De asemenea, mulţi dintre membrii Patronatului Medicilor de Familie Dolj, organizaţie care are aceeaşi conducere, au semnat contractul cu CAS“, a adăugat Dalida Mosorescu.
Aceasta împreună cu alţi medici de familie – printre care dr. Gindrovel Dumitra, dr. Cristiana Militaru, dr. Corina Golumbeanu, dr. Silvia Zbarcea, dr. Ionela Bercea şi dr. Marinela Marin – au anunţat că se delimitează de acţiunile de protest ale SNMF Dolj. „Spre deosebire de orice altă categorie socio-profesională, medicii de familie au asigurat servicii de sănătate chiar şi atunci când au protestat, în ciuda unor declaraţii hazardate ale unor minţi înfierbântate ale liderilor acestora“, susţin medicii respectivi într-un comunicat de presă.
Astăzi este aşteptată o comisie de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care să medieze conflictul dintre SNMF Dolj şi CAS.
Ieri am încercat să-i luăm un punct de vedere dr. Mirela Profir, însă aceasta nu a răspuns la telefon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII