15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova curată - săptămâna a doua

Craiova curată – săptămâna a doua

Campania „Craiova curată“, organizată de Primăria Craiova în parteneriat cu Gazeta de Sud, a trecut cu bine de prima săptămână. Zeci de angajaţi ai Serviciului de Salubritate şi ai Regiei Autonome a Domeniului Public şi Fondului Locativ din cadrul Primăriei Craiova, alături de asociaţii, fundaţii şi voluntari, au măsurat cu mătura şi făraşul o parte din zonele aflate în programul de curăţenie.

La numai o săptămână de când s-a dat startul celei de-a doua ediţii a Campaniei „Craiova curată“, oraşul a început deja să-şi descreţească fruntea albită de praf şi deşeuri. Din loc în loc şi din cartier în cartier, mici porţiuni – care într-o lună vor creşte ca-n basme, cât altele în zece! – au început să iasă la lumină.

Unii au muncit, alţii n-au auzit

Conform planului strategic pus la punct de primărie, curăţenia a început concomitent în toate cartierele craiovene. Luni, 26 aprilie, şase echipaje ale Serviciului de Salubritate şi alte zece ale RAADPFL Craiova s-au apucat să desţelenească bucată cu bucată de pământ şi asfalt în Craioviţa Nouă, Nicolae Titulescu, Brazdă, Rovine, Calea Bucureşti, Lăpuş, Sărari, Valea Roşie şi 1 Mai. S-a lucrat zi-lumină, întâi în zonele verzi, ale RAADPFL-ului, unde s-au curăţat copacii de crengi uscate, apoi cu mătura şi făraşul, adunând cu sacii tonele de deşeuri, lăsate la întâmplare de concetăţenii noştri, repetenţi la bun-simţ.
„În cadrul acestei campanii, se va face curăţenie de la un capăt la altul al Craiovei, luându-se la rând toate cartierele“, a precizat ieri Dan Petre, director adjunct al Serviciului de Salubritate.
„Ne bucurăm să constatăm că multe instituţii şi-au anunţat participarea la această acţiune demarată de primărie, printre ele numărându-se şcoli, facultăţi, cele trei penitenciare şi chiar Mitropolia Olteniei. Din păcate, oamenii sau asociaţiile de locatari nu au răspuns apelului nostru aşa cum ne-am fi dorit. Lista rămâne deschisă“, a adăugat Dan Petre.

S-au înscris anticipat

Pentru următoarele săptămâni, Primăria Craiova poate conta pe sprijinul celor deja înscrişi în campanie. Pe 5 mai, studenţii mai multor facultăţi vor face curăţenie la ieşirea din Craiova, de pe Calea Bucureşti. Pe 7 mai, aceiaşi studenţi vor lua „la sac“ deşeurile din zona Facultăţii de Mecanică. Penitenciarele de Maximă Siguranţă şi Pelendava vor mătura ieşirea din Craiova de la PECO Romaneşti şi zona canalului colector de la Branişte. Pe 18 mai, PMS va fi prezent pe Drumul Apelor şi, tot atunci, Penitenciarul de Minori şi Tineri va ecologiza ieşirea din Craiova spre Şimnic, iar Penitenciarul Pelendava – ieşirea spre Caracal şi cartierul de vile de la Selgros. Pe 25 mai, Penitenciarul de Minori şi Tineri va face curăţenie în zona Potelu – blocurile ANL, iar deţinuţii de la PMS vor face muncă voluntară în Plaiul Vulcăneşti. Pentru ultima zi, 26 mai, s-au înscris deja tinerii şi minorii privaţi de libertate. Ei vor curăţa zona Balta Craioviţei.  

Reciclare, pentru ecologizare

Sâmbată, 1 mai, şi duminică, 2 mai, în Piaţa „Mihai Viteazul“ din Craiova a avut loc o eco-acţiune denumită „Verde Crud“ – acţiune de colectare a deşeurilor casnice, în speţă becuri arse şi baterii consumate.
„Acţiunea face parte din Proiectul «Craiova curată», cetăţenii oraşului fiind informaţi despre cum se poate îngriji mediul prin reciclare. Ne-am bucurat să vedem că aceştia au fost destul de receptivi la iniţiativa noastră. De asemenea, cu aceeaşi ocazie, copiii au participat la concursuri de role şi picioroange şi au primit baloane colorate inscripţionate «verde crud»“, a declarat ieri Lili Popescu, cadru didactic la Grupul Şcolar Electroputere.
Proiectul „Verde Crud“ va continua şi în zilele următoare. Astfel, joi, începând cu ora 12.30, în spaţiul verde al Grupului Şcolar, angajaţii RAADPFL şi ai Salubrităţii vor munci cot la cot cu elevii şi profesorii. Se vor curăţa spaţiile verzi, se vor strânge deşeuri şi se vor planta gazon şi flori.

Aşteptăm voluntari!

Aşa cum era de aşteptat, după prima săptămână de Campanie „Craiova curată“, s-a strâns o cantitate uriaşă de deşeuri: aproximativ 200 de tone, care au fost transportate la groapa ecologică de la Mofleni. Pentru eficientizarea muncii, Primăria Craiova alături de Gazeta de Sud aşteaptă în continuare voluntari care să ne sprijine în demersul nostru.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII