6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSIF Oltenia acordă dividende de 22,5 milioane de euro

SIF Oltenia acordă dividende de 22,5 milioane de euro

Acţionarii societăţii au decis vineri să dubleze valoarea dividendului net/acţiune propus de administratori. Fondurile pentru investiţii ale SIF pentru acest an primesc o grea lovitură. Disponibilităţile ar urma să se ridice la circa 23 de milioane de euro.
Acţionarii SIF Oltenia au aprobat vineri, în cadrul şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) societăţii, distribuirea unui dividend brut de 0,16 lei/acţiune. Consiliul de Administraţie (CA) al societăţii a propus acordarea unui dividend brut de 0,08 lei/acţiune, pe considerentul că în vreme de criză societatea de investiţii financiare are nevoie de surse proprii de finanţare cât mai consistente. Potrivit rezultatelor financiare raportate pe anul trecut, SIF Oltenia a înregistrat un profit net de 187,3 milioane de lei. CA a propus repartizarea a 24,78% din această sumă (46,4 milioane de lei), restul de 75, 22% (140,9 milioane de lei) urmând să rămână ca surse proprii de finanţare. Ulterior, o parte din acţionarii societăţii, însumând cel puţin 5% din capitalul social al SIF Oltenia, au propus dublarea acestui dividend, la 0,16 lei/acţiune. În urma votului de vineri, deţinătorii unei majorităţi covârşitoare din numărul acţiunilor cu drept de vot (83,7%) s-au exprimat în favoarea celei de a doua propuneri, în timp ce pentru varianta propusă de CA au votat acţionari însumând 16,3% din acţiunile cu drept de vot.
Băncile au luat banii

În aceste condiţii, începând cu 1 iulie, societatea trebuie să distribuie dividende în valoare de 92,8 milioane de lei (22,5 milioane de euro), urmând ca sursele proprii de finanţare să se ridice la 94,5 milioane de lei (22,9 milioane de euro). Cei care vor să beneficieze de dividende trebuie să ştie că data de referinţă pentru distribuirea dividendelor este 17 mai. Aşadar, cine îşi vinde acţiunile înainte de această dată nu mai beneficiază de dividendele aferente anului 2009, chiar dacă a fost acţionar pe tot parcursul anului trecut. Vicepreşedintele CA, Tudor Ciurezu, a criticat opţiunile acţionarilor care au cerut dublarea dividendelor, fapt care duce la decapitalizarea SIF Oltenia. „Solicitarea de creştere a valorii dividendului a fost făcută numai la SIF Oltenia şi în principal de concurenţi ai societăţii noastre pe piaţa de capital. Printre ei se află STK Emergent, precum şi unele bănci, cum ar fi Raiffeisen, ING, Unicredit, BRD sau Carpatica, dar şi Broker SA. Câştigaţi la SIF Oltenia cât la alte două societăţi de investiţii financiare la un loc. Ce aveţi cu noi?“, le-a spus Tudor Ciurezu acţionarilor. Ciurezu ne-a declarat că CA a propus un dividend de 0,08 lei/acţiune pentru că voia să speculeze avansul pe care SIF Oltenia l-a luat faţă de alte SIF-uri. În noile condiţii însă, resursele de investiţii ale societăţii vor fi mult diminuate. De altfel, prin bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2010, s-a propus un profit net de 60,9 milioane de lei, adică de peste trei ori mai puţin faţă de cât s-a obţinut anul trecut. „Am gândit profitul mai mic, iar dacă este să-l depăşim, cu atât mai bine“, a afirmat, la rândul său, Dinel Staicu, preşedintele CA al SIF Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU