12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Studenţi medicinişti, premiaţi la Timişoara
Vlad Pădureanu, student în anul V la Facultatea de Medicină Generală Craiova, a obţinut premiul I la Secţiunea ştiinţe chirurgicale, în cadrul Congresului Internaţional pentru Studenţi şi Tineri Medici, organizat la Timişoara de Societatea Studenţilor Medicinişti. Vlad Pădureanu, coordonat de prof. univ. dr. Corneliu Sabetay şi de lector univ. dr. Ovidiu Ciobanu, a primit premiul pentru lucrarea „Concepte moderne în tratamentul defectelor de perete abdominal“. La acest eveniment ştiinţific, la care au participat studenţi din toate centrele universitare din ţară şi medici tineri din străinătate, Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova a mai primit premiul III, la Secţiunea Ştiinţe Medicale, pentru lucrarea „Opţiuni terapeutice la pacienţii hemodializaţi cu risc crescut cardiovascular“ a rezidentei Iulia Daniela Vladu. Coordonatorul ştiinţific al acestei lucrări este prof. univ. dr. Eugen Moţa.
Click News

Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi“, şcoală europeană
Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi“ din Craiova a primit săptămâna trecută trofeul şi diploma de „Şcoală europeană“ din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. La festivitatea de premiere, care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului din Bucureşti, a participat echipa managerială a colegiului formată din: director, prof. Nirvana Mândruleanu, dir. adj., prof. Ion Iriza, coordonator de proiecte şi programe europene, prof. Minodora Stănculescu, elevul Denis Pitulac, reprezentantul ISJ Dolj, prof. Diana Brătucu. Ministrul Daniel Petru Funeriu, cel care a decernat premiile, a declarat că este convins că învăţământul îşi va continua traiectoria în derularea proiectelor europene conform Legii învăţământului pentru a face din fiecare şcoală o „şcoală europeană“.
Click News

Procesul privind marca „Adrian Pintea“ s-a amânat pentru luna mai
Tribunalul Bucureşti a amânat, marţi, pentru 25 mai procesul dintre sora lui Adrian Pintea, Rodica Austin Pintea, şi soţia acestuia, Lavinia, privind înregistrarea la OSIM a mărcii care poartă numele actorului.
La termenul de ieri, avocatul Laviniei Pintea nu s-a putut prezenta în instanţă, astfel că a transmis o cerere de amânare a cauzei. Pe de altă parte, avocata Rodicăi Austin Pintea s-a opus respectivei cereri, însă a depus la dosar cererea făcută de clienta sa la OSIM, prin care solicita înregistrarea mărcii „Adrian Pintea“. Avocata Violeta Monisei a cerut instanţei să amâne dosarul pentru ca şi reprezentantul Laviniei Pintea să studieze documentele depuse.
Văduva lui Adrian Pintea şi sora acestuia se judecă la Tribunalul Bucureşti pentru înregistrarea la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a mărcii care să poarte numele actorului.
Procesul dintre Lavinia şi Rodica Pintea a început încă din 2009, când sora actorului a contestat la Tribunalul Bucureşti decizia OSIM de a înregistra marca „Adrian Pintea“.
Avocaţii Rodicăi Pintea susţin că modul în care a fost înregistrată marca este prea general, iar în timp oamenii nu îşi vor mai aduce aminte la cine se referă, dar şi că aria pentru care poate fi folosită este prea largă, inclusiv pentru alcool şi ţigări.
NewsIn

Agricultorii gorjeni nu sunt interesaţi de „Primul Siloz“
Cu toate că Programul „Primul Siloz“ a fost lansat anul trecut, nici un agricultor din Gorj nu a contractat credite bancare prin intermediul acestuia. La sediul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) s-au prezentat în ultimul an pentru a cere informaţii zeci de persoane, dar condiţiile de licenţiere pe care trebuie să le îndeplinească gorjenii care vor să intre în programul guvernamental nu sunt uşor de atins. „În judeţul Gorj există două depozite de cereale unde agricultorii pot depozita grâul şi porumbul pe care le recoltează în cantităţi mari, Vel Pitar şi CombGorj. La nivelul judeţului nu avem însă o cantitate de cereale care să impună existenţa unor silozuri mari, cum sunt în alte judeţe din sudul ţării. Din această cauză, dar şi fiindcă oamenii se tem de condiţiile impuse, aceştia nu se înscriu pentru ridicarea certificatelor de la cele două depozite“, a precizat Ion Popescu, director în cadrul DADR. Taxa de licenţiere a unui depozit este de 100 de lei, documentul fiind valabil cinci ani. Potrivit lui Ion Popescu, producătorii care şi-ar duce seminţele la un astfel de siloz ar primi un certificat de depozit pe care îl pot folosi apoi la garantarea unor credite bancare. La nivelul judeţului Gorj, în acest an, au fost cultivate 11.653 de hectare de grâu şi sunt în plan pentru a fi cultivate 58.326 de hectare de porumb. Aversele căzute în ultima perioadă i-au împiedicat pe agricultori să cultive terenurile cu porumb. Din suprafaţa totală de aproximativ 60.000 de hectare teren care ar urma să fie cultivat cu porumb au fost însămânţate doar 251 de hectare.
Eugen MĂRUŢĂ

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS