6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncătuşaţi de judecătorie, eliberaţi de tribunal

Încătuşaţi de judecătorie, eliberaţi de tribunal

Tribunalul Dolj i-a eliberat miercuri din arest pe doi indivizi care au tăbărât asupra unui duşman comun, oprindu-l în trafic şi distrugându-i maşina cu lovituri de topor. Cei doi au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Craiova, însă tribunalul a considerat că învinuiţii nu prezintă pericol social.

Instanţa de pe strada Brestei a dat o nouă decizie care a stârnit controverse. De această dată, Tribunalul Dolj a respins, la recurs, propunerea de arestare preventivă admisă în primă instanţă de Judecătoria Craiova, cu privire la doi doljeni care, în plină zi, au sărit cu un topor şi o ţeavă metalică asupra unui duşman comun, oprindu-l în trafic şi distrugându-i maşina.

Mandat la Judecătoria Craiova

Scandalul investigat de poliţie şi Parchet a avut loc vinerea trecută, în jurul orei 15.00, când poliţiştii din comuna doljeană Daneţi au fost sesizaţi de Ion Cotea, de 22 de ani, din localitate, despre faptul că, în timp ce conducea un VW Passat în satul Locusteni, a fost oprit de două persoane care i-au distrus autoturismul cu un topor şi o ţeavă de metal. Oamenii legii i-au identificat pe agresori ca fiind Aurel Gîlcă, de 33 de ani, şi Ion Ionele, de 38 de ani, ambii din comuna Daneţi, sat Locusteni. Din verificări s-a stabilit că între Costea şi cei doi bărbaţi era un conflict mai vechi, iar vineri, Gâlcă şi Ionele au prins momentul ca să se răzbune pe tânăr. L-au oprit în trafic şi i-au distrus geamurile maşinii, unul lovind cu un topor iar celălalt cu o ţeavă de metal. Pe numele celor doi au fost întocmite acte premergătoare începerii urmăririi penale pentru comiterea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, distrugere şi port ilegal de armă albă.
Având în vedere că fapta se produsese în public, în plină zi, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova i-au reţinut pe Gîlcă şi Ionele, iar sâmbătă, 17 aprilie, i-au prezentat Judecătoriei Craiova cu propunere de arestare preventivă. Pe baza probelor de la dosar, instanţa a emis pe numele învinuiţilor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Respect impus cu forţa

În motivarea hotărârii luate, Judecătoria Craiova a apreciat că „fapta pentru care inculpaţii sunt cercetaţi prezintă un pericol social ridicat, ce a creat un climat de nesiguranţă publică, decurgând nu numai din limitele mari de pedeapsă stabilite de legiuitor, ci şi din modalităţile şi împrejurările concrete de săvârşire a faptei, pe o stradă foarte circulată dintr-o localitate, la o oră de vârf în timpul zilei, când prin zona respectivă treceau foarte multe persoane, prin adresarea de injurii şi ameninţări cu acte de violenţă la adresa părţii vătămate şi a martorului ocular, prin provocarea de grave avarii la autoturismul proprietatea părţii vătămate, prin care s-a adus atingere bunelor moravuri, cu consecinţa producerii unui scandal public“.
Această împrejurare ar indica, potrivit judecătorilor, atitudinea inculpaţilor de indiferenţă, de sfidare a comunităţii locale, de prevalare a propriului lor interes faţă de interesul public. „Fapta inculpaţilor de a se impune cu forţa şi de a-i obliga pe concetăţeni să le acorde respect nu poate decât să inspire teamă în rândul comunităţii din care aceştia fac parte. (…) Scopul măsurii arestării preventive constă în necesitatea împiedicării producerii unei tulburări a ordinii de drept şi creării unei stări de nelinişte şi insecuritate individuală“, se mai menţionează în motivarea hotărârii Judecătoriei Craiova.

Libertate de la Tribunalul Dolj

Cei doi învinuiţi au făcut însă recurs împotriva arestării lor preventive, care s-a judecat miercuri, 21 aprilie, la Tribunalul Dolj.
Judecătorii de la Tribunal au apreciat că agresorii nu prezintă pericol social, astfel că nu este necesară arestarea lor preventivă, ci e suficientă măsura obligării de a nu părăsi localitatea. Drept urmare, judecătorii de pe strada Brestei i-au pus în libertate pe agresori. Ce-i drept, instanţa a impus celor doi şi câteva obligaţii suplimentare: să nu poarte arme, să nu se apropie de victimă ori de martori şi să nu comunice în nici un fel cu aceştia. Rămâne de văzut dacă eliberarea lui Gîlcă şi Ionele se va dovedi sau nu o măsură potrivită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII