12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii nu renunţă la uleiul comestibil uzat

Craiovenii nu renunţă la uleiul comestibil uzat

În prima zi a campaniei de colectare a uleiului comestibil uzat, nu s-a strâns nici măcar un strop. Cu toate acestea, craiovenii spun că, dacă această practică s-ar permanentiza, ar fi dispuşi să strângă uleiul pentru a-l recicla.

Nu aruncaţi uleiul comestibil uzat în sistemul de canalizare! Acesta este unul dintre mesajele transmise de reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Dolj către craioveni.
„Puţină lume ştie că uleiul comestibil ars este un deşeu extrem de periculos. Pe lângă faptul că obturează ţevile de scurgere, odată evacuat în reţeaua de canalizare, acesta reprezintă un mare risc de poluare a solului şi a apei“, a declarat Octavian Popa, şef serviciu în cadrul APM Dolj. Pe lângă faptul că poate duce la moartea plantelor, un litru de astfel de ulei aruncat neglijent în chiuvetă, dacă ajunge în apele subterane sau de suprafaţă, poate polua 1,4 milioane de litri de apă, cantitate necesară consumului unui om în 14 ani.

„Oamenii nu sunt obişnuiţi cu astfel de acţiuni“

Cu toate acestea, în prima zi a campaniei de colectare a uleiului comestibil uzat, derulată de APM Dolj împreună cu o firmă autorizată pentru colectarea şi reciclarea uleiului vegetal, nici măcar un craiovean nu a adus ieri măcar un strop de ulei comestibil uzat în locurile special amenajate în acest sens în Piaţa Centrală şi Piaţa Veche.
„Oamenii nu sunt obişnuiţi cu astfel de acţiuni. Se simte nevoia unor schimbări de mentalitate. Miercuri (ieri-n.r.) nici măcar o persoană nu a adus ulei comestibil uzat în locurile special amenajate. Au fost însă câteva persoane care s-au interesat de această acţiune. Sperăm însă că în următoarele zile vor apărea şi persoane care să aducă uleiul uzat“, a declarat Cornel Toană, administratorul singurei firme din regiune autorizate pentru colectarea şi reciclarea uleiului vegetal. De altfel, nici firmele nu sunt cu mult mai dornice să recicleze uleiul comestibil uzat.
„La nivelul Olteniei, de la agenţii economici (restaurante, fast-food-uri) strângem lunar sub o tonă de ulei comestibil uzat“, a precizat Cornel Toană. Asta, în condiţiile în care în multe judeţe din ţară media este de 10 tone/lună.

Campania se va desfăşura până vineri inclusiv

Campania de colectare a uleiului comestibil uzat se va desfăşura şi astăzi (în Piaţa Craioviţa şi Piaţa din Brazdă) şi vineri (în Piaţa Gară şi Piaţa Spital), între orele 9.00 şi 13.00.
„Nu ne aşteptăm să colectăm cantităţi foarte mari. Oamenii trebuie însă să conştientizeze că uleiul ars nu trebuie aruncat la întâmplare“, a spus Octavian Popa, care a explicat că este recomandat ca uleiul folosit să fie colectat în PET-uri, închise ermetic şi apoi să le arunce în pubele.

„Dacă ar fi un loc unde să-l depun, l-aş duce acolo“

Chiar dacă nu au adus uleiul în spaţiile special amenajate în acest sens, craiovenii sunt destul de receptivi la ideea de a colecta uleiul uzat.
„Eu arunc la canal uleiul folosit. Ştiu că nu e bine, dar ce să fac cu el? Dacă ar fi un loc unde să-l depun, l-aş duce acolo. Cred că ar fi bine să se facă astfel de centre de colectare şi pentru PET-uri, şi pentru sticle“, a declarat una dintre gospodinele prezente ieri în Piaţa Centrală. Afirmaţia a fost susţinută şi de alte gospodine. „Eu îl pun într-o pungă şi îl arunc la coş. Dacă aş avea unde să-l depun, aş fi de acord să-l strâng într-un borcan şi să-l duc acolo“, a spus Cornelia Tudoran, altă gospodină.
Există însă şi persoane care au un mod propriu de a colecta şi „recicla“ uleiul vegetal uzat. „E păcat să-l arunc, că uleiul este foarte scump. Am un câine căruia i-l dau“, a spus Cătălina Ciobanu. „Folosesc foarte puţin ulei. După ce îl folosesc o dată, nu-l arunc, ci îl strâng într-un borcan şi îl dau la câini“, a spus Ecaterina Cornigeanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII