Craiovenii nu renunţă la uleiul comestibil uzat

Autori


În prima zi a campaniei de colectare a uleiului comestibil uzat, nu s-a strâns nici măcar un strop. Cu toate acestea, craiovenii spun că, dacă această practică s-ar permanentiza, ar fi dispuşi să strângă uleiul pentru a-l recicla.

Nu aruncaţi uleiul comestibil uzat în sistemul de canalizare! Acesta este unul dintre mesajele transmise de reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Dolj către craioveni.

„Puţină lume ştie că uleiul comestibil ars este un deşeu extrem de periculos. Pe lângă faptul că obturează ţevile de scurgere, odată evacuat în reţeaua de canalizare, acesta reprezintă un mare risc de poluare a solului şi a apei“, a declarat Octavian Popa, şef serviciu în cadrul APM Dolj. Pe lângă faptul că poate duce la moartea plantelor, un litru de astfel de ulei aruncat neglijent în chiuvetă, dacă ajunge în apele subterane sau de suprafaţă, poate polua 1,4 milioane de litri de apă, cantitate necesară consumului unui om în 14 ani.

„Oamenii nu sunt obişnuiţi cu astfel de acţiuni“

Cu toate acestea, în prima zi a campaniei de colectare a uleiului comestibil uzat, derulată de APM Dolj împreună cu o firmă autorizată pentru colectarea şi reciclarea uleiului vegetal, nici măcar un craiovean nu a adus ieri măcar un strop de ulei comestibil uzat în locurile special amenajate în acest sens în Piaţa Centrală şi Piaţa Veche.

„Oamenii nu sunt obişnuiţi cu astfel de acţiuni. Se simte nevoia unor schimbări de mentalitate. Miercuri (ieri-n.r.) nici măcar o persoană nu a adus ulei comestibil uzat în locurile special amenajate. Au fost însă câteva persoane care s-au interesat de această acţiune. Sperăm însă că în următoarele zile vor apărea şi persoane care să aducă uleiul uzat“, a declarat Cornel Toană, administratorul singurei firme din regiune autorizate pentru colectarea şi reciclarea uleiului vegetal. De altfel, nici firmele nu sunt cu mult mai dornice să recicleze uleiul comestibil uzat.

„La nivelul Olteniei, de la agenţii economici (restaurante, fast-food-uri) strângem lunar sub o tonă de ulei comestibil uzat“, a precizat Cornel Toană. Asta, în condiţiile în care în multe judeţe din ţară media este de 10 tone/lună.


Campania se va desfăşura până vineri inclusiv

Campania de colectare a uleiului comestibil uzat se va desfăşura şi astăzi (în Piaţa Craioviţa şi Piaţa din Brazdă) şi vineri (în Piaţa Gară şi Piaţa Spital), între orele 9.00 şi 13.00.

„Nu ne aşteptăm să colectăm cantităţi foarte mari. Oamenii trebuie însă să conştientizeze că uleiul ars nu trebuie aruncat la întâmplare“, a spus Octavian Popa, care a explicat că este recomandat ca uleiul folosit să fie colectat în PET-uri, închise ermetic şi apoi să le arunce în pubele.

„Dacă ar fi un loc unde să-l depun, l-aş duce acolo“

Chiar dacă nu au adus uleiul în spaţiile special amenajate în acest sens, craiovenii sunt destul de receptivi la ideea de a colecta uleiul uzat.

„Eu arunc la canal uleiul folosit. Ştiu că nu e bine, dar ce să fac cu el? Dacă ar fi un loc unde să-l depun, l-aş duce acolo. Cred că ar fi bine să se facă astfel de centre de colectare şi pentru PET-uri, şi pentru sticle“, a declarat una dintre gospodinele prezente ieri în Piaţa Centrală. Afirmaţia a fost susţinută şi de alte gospodine. „Eu îl pun într-o pungă şi îl arunc la coş. Dacă aş avea unde să-l depun, aş fi de acord să-l strâng într-un borcan şi să-l duc acolo“, a spus Cornelia Tudoran, altă gospodină.

Există însă şi persoane care au un mod propriu de a colecta şi „recicla“ uleiul vegetal uzat. „E păcat să-l arunc, că uleiul este foarte scump. Am un câine căruia i-l dau“, a spus Cătălina Ciobanu. „Folosesc foarte puţin ulei. După ce îl folosesc o dată, nu-l arunc, ci îl strâng într-un borcan şi îl dau la câini“, a spus Ecaterina Cornigeanu.Comenteaza acum

18 Comentarii

 1. gogu said:

  In afara de organizatori, cine o mai fi stiut de actiunea asta? Daca vrei sa pui oamenii sa recicleze, pune tomberoane speciale la fiecare bloc, si pe urma da o lege de genul: daca nu se arunca sticla la sticla si hartie la hartie, nu va ridicam gunoiul. Altfel doar ne facem ca facem.

 2. george said:

  uleiul se poate colecta in sticle si arunca la gunoi, tot e mai bine decat sa fie aruncat in apa…

 3. ANONIM said:

  UNI AL ARUNCA ALTI CAL DAU LA CAINI DAR CA AL REFOLOSESC LA GATIT DUPA CE AU PRAZIT CARNE SAU CARTOFI NU SPUN CA SE OTRAVESC SINGURI ,PENTRUCA NUSI PERMIT SAL ARUNCE E SARACIA PREA MARE AN ROMANIA .

 4. raluca said:

  romanul nostru e bun,copiaza tot de la straini…e buna ideea,,,,sunt de accord,dar noi de abia avem pubele…..voi vreti ulei…cand de fapt romanul nostru nu stie de diferentieze gunoiul…sticla,pla sticul,tabla,organel e,hainele…e greu…mai inati sa se faca pt fiecare bloc pubele…pt gunoiul diferentiat….si apoi pt ulei…daca tot vreti sa afceti ceva…e adevarat romanul nostru e inapoiat tare…ii vad si in italia…romanul tot roman e…va zic eu…dar si amenzile tot asa curg…pt k lumea da telefoane imediat daca te vede k arunci tot gunoiul amestecat unde vrei

 5. ssss said:

  aloo,1,4 milioane litrii de apa consuma un om in 14 ani,poate vreti sa spuneti ca foloseste(si asa mi se pare mult,100 t de apa pe an)nu consuma

 6. eu said:

  domnilor, e bine ca se afla de aceasta actiune dupa ce s-a intamplat. promovare 0, rezultate pe masura. si apoi, sa vin din craiovita pana in piata mare sa aduc o sticla de ulei?

  nu stiu cum sa va zic, dar si in straintate, oamenii recicleaza, dar sunt sustinuti. de ex in spania recipientele pt reciclat sunt aduse la scara blocului zilnic.

  n-ati vrea ca mamaia de 70 de ani sa ia autobuzu sa va aduca voua uleiu? si apropo, uleiu ala pe care voi il luati, ce faceti cu el? nu cumva il filtrati si il ardeti in motoare diesel? nu cuma aici doar o parte castiga?

 7. ssss said:

  si daca vreti ulei reciclat faceti cateva centre de reciclare in fiecare cartier ca nu prea cred ca se urca nimeni in autobuz sa se duca pana in craiovita sau brazda sa duca un litru de ulei avand in vedere ca biletul la otobuz e 15 mii(30 mii dus-intors),de banii astia mai pune 10 mii si isi mai cumpara un litru de ulei….o alta treaba facuta gandita si facuta prost,tipic romaneasca

 8. [email protected] said:

  am strans si eu in pet de 5 litrii cam 2 litrii dar cand sa mai pun peste putea ala vechiul de abia am pus dopul la loc.poate numai daca ar avea o cutie aia care ridica gunoiul sa le dai sticla saptamanal si sa colecteze ei toate sticlele cu ulei din oras…altfel nu vad pe nimeni sa faca un drum pana la centru de colectare sa duca sticla….Daca cei cu fondurile nerambursabile ar face o statie de sortare in care sa lucreze asistatii social am face mare economie la bugetul local prin vanzarea deseurilor refolosibile….SA AUDA CINE TREBUIE…

 9. OVY said:

  Unde s-a facut promovarea acestei campanii ? In birourile APM ? Inseamna ca numai ei trebuie sa participe ! Sa ma invoiesc de la servici (alte ore nu s-au gasit ? ) , sa batem drumul pana la numai cateva centre ? HALAL campanie . RUSINE A.P.M., cat si celor care fac campania tv. pt. reciclarea selectiva a deseurilor dar nu asigura containerele respective . Ma intreb pt. ce se mai face campania tv. ? Doresc sa arunc deseurile selectiv , dar nu am unde si sunt obligat sa le arunc pe toate impreuna in containerul asociatiei . Si credeti-ma ca lunar arunc cateva Kg de hartie (ziare si oferte publicitare) si zeci de PET-uri . Oare cate tone de hartie , plastic si sticla s-ar strange lunar daca am avea containere pt. fiecare deseu ? Sunt convins ca foarte multe tone . Asa ca RUSINE organizatorilor , RUSINE autoritatilor !

 10. claudiu said:

  parerea mea este ca a fost o proasta campanie a primariei in acest sens. Si spun asta pentru ca o campanie nu se face doar cu vorbe ci si cu niste bani investiti.Daca la fiecare loc de depozitare al gunoiului s-ar fi depus cate un recipient de colectare a peturilor cu ulei uzat acesta sigur ar fi fost plin in 2 zile. Dar se vede ca ducem lipsa de oameni de imagine si de cei care ar trebui sa se implice in acest caz
  Incercati chestia cu un recipient la fiecare loc de depozitare a gunoiului. Veti vedea rezultate intr-o zi. O intrebare: care persoana cu un serviciu pana la ora 16.00 are timp sa stea la coada in piata sa predea uleiul uzat. Mai ganditi-va domnilor consilieri locali.

 11. înjuraţi-mă, dacă merit ... said:

  Statul ne pune să-i predăm electronicile şi electrocasniciele pe gratis, acum ne pune să-i predăm şi uleiul pe gratis, peste câtva timp ce ne va mai pune să-i predăm pe gratis ??? Nu dau nimic din casă la stat pe gratis, aşa cum nici statul nu-mi dă mie nimic pe gratis ! Mai bine arunc la gunoi şi la stat nu dau nimic pe gratis, nu merită Boc şi Băsescu să le dau nimic pe gratis …

 12. Nemesis said:

  Solutia e simpla, vreti ulei folosit ? Scoateti frumos 0,5-1 leu pe litru (ca si asa uleiul s-a scumpit in nesimtire) si sa vedeti voi cum alearga babele de la peste 5 km distanta sa vi-l aduca, cu roaba, cu sacosele, cu ce nimeresc. Nici nu mai e nevoie sa faceti campanie pentru asta, telefonul fara fir va functiona bine in aceste conditii. Nr. 13 avea dreptate, nu se da nimic pe gratis, noi trebuie sa cumparam totul – este cazul sa plateasca si ei pentru asta, daca nu, macar sa aiba bunul simt minim de a-mi amplasa un astfel de punct de reciclare la doi pasi de locuinta mea, nu cumva vor sa il plimb eu la ei tot gratis sau mai bine zis pe barba mea.

 13. Evil said:

  Eu nu cred ca romanii prajesc in acelasi ulei de zeci de ori incat sa devina toxic. Doar restaurantele si fast-foodurile fac treaba asta.
  Apropo de reciclare: am 2 monitoare si un televizor de care vreau sa ma scap pentru ca-mi ocupa locul degeaba…unde pot sa le duc?

 14. UleiUzat said:

  Unde se colecteaza uleiul auto uzat ? inainte se colecta la benzinari, acuma benzinariile nu mai vror sa il primeasca.

 15. unu_capsat said:

  cumpar otrava pt caini cantitati industriale ,ofer pret bun

 16. gheorghe said:

  domne` eu de 16 ani strang uleiul uzat si il pun in sticle de plastic dupa care il arunc in pubela menajera…Cred ca e cel mai civilizat mod sa arunci uleiul uzat…daca vreti sa il reciclati veniti la fiecare familie in parte si cereti-l,nu noi sa venim la dumneavoastra pentru ca nu imi deconteaza nimeni taxiul si timpul!

 17. bodnariuc vasile said:

  fa-ti o afacere din uleiul uzat.
  noi te ajutam.
  VA TRANSMITEM ALATURAT O OFERTA DE PRET SI IMAGINI PENTRU INSTALATII DE PRODUCTIE BIODIESEL DE CAPACITATI MICI 100-1000 L/24H , ALIMENTATE LA 220V SAU 380 V .
  SUNT DE DIMENSIUNI MICI , MONOBLOC ,
  SUNT FOARTE FIABILE SI POT FOLOSI SI ULEIURI RECICLATE DE LA FAST-FOOD-URI.
  INST ALATIA DIN IMAGINE ESTE PENTRU CONSTANTA SI VA FI LIVRATA SAPTAMANA VIITOARE.
  CONTINE SI INSTALATIA DE RECICLARE ULEI .
  instalatii biodiesel 100-1000 l , complete la schimb
  oferim instalatii procesare biodiesel , capacitati 100-1000 litri/24 h la schimb cu seminte de floarea soarelui sau rapita.
  istalatiile cuprind : reactorul,premixul, sistemul de control automat al temperaturii , sistemul de spalare uscata a biodieselului cu filtre de rasini schimbatoare de ioni , sistemul de filtrare finala , pompe , tevi robineti fitinguri.
  alimenta re la tensiunea de 220 vsau 380v.
  Putere electrica mica.dimensiuni reduse.
  In atasament fotografii ale acestor instalatii de procesare biodiesel
  Conditie: plata in lei sau la schimb cu seminte de foarea soarelui sau rapita
  Pret: negociabil
  0ferim prese si sisteme de presare rapita , floarea soarelui ,etc pentru obtinerea uleiurilor vegetale pentru biodiesel
  Contact: biocom
  Telefon: 0749391142
  PENTRU CA NE PASA DE NATURA VIZITATI www: BIODIESELCOM.RO SI www:BIOCOM.BIZOO.RO

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 22 aprilie 2010

Actualitate

» Fabrica de şomeri
» Magistraţii din Galaţi cer arestarea consilierului Gubandru
» Suntem pe locul cinci în lume la atacuri de phishing
» Adopţia, un angajament pe viaţă
» Baschet (m): SCM-U Craiova a învins CSM Oradea, scor 76-69
» Craiova: Încătuşaţi de judecătorie, eliberaţi de tribunal
» „Dulăii“ lui Blaga, în control la IPJ Dolj
» Cum au trecut prin criză rezidenţialele din Craiova
» Profesorii doljeni au semnat că vor grevă, apoi au boicotat-o
» Craiova: Acord româno-american pentru medicină
» Constelaţia Hamlet străluceşte la Craiova
» Concurenţa va investiga participanţii la licitaţiile trucate

Local

» Românii au mers mai puţin la film anul trecut
» Fără disponibilizări în sănătate
» Azi rămânem fără apă
» Incendiu în Parcul petrolier Slăvuţa
» Recurs pentru arestarea lui Roşianu
» Scurte ştiri

Dolj

» Continuă vaccinarea copiilor
» Greva profesorilor dă peste cap bacalaureatul
» Craiovenii nu renunţă la uleiul comestibil uzat

Gorj

» Criminalul şi iubita sa minoră, trimişi în judecată
» Tată acuzat că şi-a violat fiicele de 3 şi 11 ani

Sport

» Armata Craiova s-a retras
» Investiţiile la stadionul „Municipal“, în pericol
» Pentru cine tragi sforile, Mircică?
» Lung senior: Silviu a fost vânat!
» Inter i-a liniştit pe extratereştri
» Atletico Madrid vrea în finală
» Larouche e mândru de Lucian Bute
» Spadasinii craioveni, opt medalii
» Rossi se reprofilează
» Să vină vacanţa!
» Încă o şansă de supravieţuire

Bani & Afaceri

» Infractorii, trimişi mai repede în judecată
» Codul de procedură fiscală, armă cu două tăişuri
» 1.600 de locuri de muncă la Târgul Angajatori de TOP
» Noi condiţii pentru producătorii agricoli
» Proiectul de lege de revizuire a Constituţiei, la Consiliul Legislativ
» Taxe pentru drumuri de piatră şi pământ
» 480 de joburi la Bursa Generală a Locurilor de Muncă
» Elevii doljeni oferă soluţii tinerilor cu dizabilităţi intelectuale
» Student la Automatică, pasionat de artă
» Voluntar pentru o săptămână

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia

Opinii

» Regenerarea capitalismului şi demnitatea umană – o relaţie imposibilă?

Top