10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAcţiune filantropică pentru elevii olimpici

Acţiune filantropică pentru elevii olimpici

Câştigătorii locurilor I, II şi III la olimpiadele naţionale au fost premiaţi la sfârşitul săptămânii trecute nu de Ministerul Educaţiei sau Inspectoratul Şcolar, aşa cum ar fi fost firesc, ci de către un medic, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului de Urgenţă Craiova, pasionat de fotografie. Acesta şi-a vândut o parte din lucrări pentru a face rost de bani pentru elevii de elită.

Toţi elevii Doljului care s-au întors cu lauri de la olimpiadele naţionale au fost sărbătoriţi la Muzeul de Artă din Craiova. Medicul chirurg Horia Pârvănescu i-a premiat pe câştigătorii primelor trei locuri la naţionale, dar şi pe profesorii alături de care aceşti copii au muncit şi s-au pregătit ore în şir, fără a avea vacanţă sau a se bucura de sărbători. Acţiunea filantropică a medicului a fost una de excepţie, Horia Pârvănescu dăruind diplome şi bani obţinuţi din vânzarea a peste 120 de fotografii realizate de-a lungul anilor. Medicul a mărturisit că a fost şi el olimpic naţional la fizică pe vremea când era elev la Colegiul Naţional „Elena Cuza“. „Vinovat de această acţiune filantropică dedicată olimpicilor doljeni nu sunt doar eu, mai sunt şi alte persoane care au împărtăşit dorinţa mea de a felicita copiii minunaţi ai judeţului. În primul rând, alături de mine a fost directorul Muzeului de Artă, Florin Rogneanu, care m-a sprijinit în acţiunea filantropică pentru a schimba impresia şi ideea despre Craiova, care are şi faţade minunate, amintite mai rar… Pentru mine, acest proiect înseamnă foarte mult. Ar trebui ca şi alte instituţii să le ofere tot sprijinul: de fiecare dată când obţin premii, să îi răsplătească atât pe ei, cât şi pe profesorii lor“, a spus Horia Pârvănescu.    

Ani de muncă, rezultate de excepţie…

În rândul olimpicilor felicitaţi de medicul plastician craiovean s-au aflat Victor Pădureanu şi profesoara alături de care elevul doljean a obţinut rezultate remarcabile în ultimii cinci ani. Victor Pădureanu este olimpic naţional din clasa a VII-a, iar acum încheie clasa a XII-a cu premii la naţională şi cu cinci medalii internaţionale. În acest an, la sfârşit de liceu, face parte din lotul lărgit la olimpiada internaţională, având toate şansele să participe la Balcaniada de matematică. Iar eu închei emoţionată 37 de ani de activitate la catedră, fericită că am avut şansa să pregătesc asemenea elevi de excepţie!“, a spus Iuliana Coravu, profesoară de matematică în CN „Carol I“.

Şi o simplă felicitare contează…

Tinerii au fost încântaţi şi emoţionaţi în acelaşi timp de ideea medicului, mărturisind că nimeni nu s-a mai gândit până acum la ei. „Este o muncă titanică, pe care o facem din pasiune, din dorinţa de a obţine rezultate de excepţie. Sunt convinsă că fiecare dintre noi ar vrea să primească măcar o diplomă drept recunoştinţă atunci când vine cu multe premii de la olimpiadă. Eu sunt în clasa a XII-a şi am participat la numeroase concursuri în toată ţara, unde am obţinut rezultate bune“, a declarat Irina Barbu, elevă a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“, olimpică la germană.

„Împreună“ pentru copiii doljeni

Expoziţia de fotografie a medicului Horia Pârvănescu a avut loc în urmă cu aproximativ o lună, la Muzeul de Artă din Craiova, intitulată „Împreună“. Textul fiecărei fotografii a fost realizat de Livia Tricu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII