8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVânătoare de şoferi care nu respectă pietonii

Vânătoare de şoferi care nu respectă pietonii

Poliţiştii de la Biroul Rutier Craiova au organizat miercuri o acţiune de amploare pentru reducerea numărului de accidente rutiere produse din cauza neacordării de prioritate de trecere pietonilor. Deşi acţiunea de miercuri a fost anunţată, fiind organizată la nivel naţional, aproape 30 de şoferi au încălcat codul rutier şi au devenit pietoni.

Numărul tot mai mare de pietoni ucişi pe zebră a determinat Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) să organizeze o acţiune de amploare, la nivel naţional, care a vizat şoferii care nu acordă prioritate de trecere pietonilor. Miercuri, între orele 12.00 şi 22.00, aproape 800 de poliţişti de la Rutieră au acţionat în reşedinţele de judeţ din toată ţara, fiind suspendate 747 de permise de conducere. În Craiova, Biroul Rutier a scos în trafic 18 poliţişti, care au supravegheat trecerile de pietoni de pe bulevardele Carol I, Nicolae Romanescu, 1 Mai, Nicolae Titulescu, dar şi pe străzile Calea Bucureşti şi Nicolae Iorga.
În cele zece ore cât a durat acţiunea, poliţiştii craioveni au constatat 128 de abateri la regimul circulaţiei, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de 27.050 de lei şi au reţinut 29 de permise de conducere. Dintre şoferii sancţionaţi, 26 s-au ales cu amenzi şi le-a fost reţinut permisul de conducere pentru 30 de zile, pentru că nu au acordat prioritate pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii. Potrivit datelor furnizate de IGPR, cu ocazia acţiunii nu a fost înregistrat nici un accident din cauza neacordării de prioritate pietonilor.

Numărul accidentelor creşte

Conform unei statistici întocmite de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj, numărul accidentelor rutiere înregistrate de la începutul acestui an este în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă în primele trei luni ale anului 2009 au fost înregistrate 50 de accidente, în urma cărora 15 persoane au murit şi 41 au fost rănite grav, în 2010 au fost înregistrate 54 de accidente, soldate cu 13 morţi şi 47 de răniţi grav.
Dintre cele 54 de accidente, cele mai multe (25) au fost produse din cauza vitezei excesive sau din cauza neadaptării vitezei la condiţiile meteo-rutiere. Pe locul doi se află traversarea neregulamentară a pietonilor (opt accidente, soldate cu un mort şi şapte răniţi grav), iar a treia cauză este neacordarea de prioritate pietonilor – şapte accidente, soldate cu un mort şi şase răniţi grav, restul având alte cauze.
În ceea ce priveşte timpul producerii accidentelor rutiere grave din acest an, cele mai multe (51%) au fost înregistrate în a doua parte a zilei, 42% – în prima parte a zilei, iar 7% – pe timpul nopţii. De asemenea, în funcţie de vârsta şoferilor, 28 de accidente grave, soldate cu şapte morţi şi 25 de răniţi grav, au fost comise de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani. Alte 14 accidente grave au fost produse de şoferi cu vârsta între 31 şi 45 ani şi numai opt – de persoane cu vârsta între 46 şi 100 de ani. Restul de patru accidente au fost provocate de persoane sub 18 ani, biciclişti sau scuterişti.

Omorât pe trecerea de pietoni

Ultimul accident mortal produs în Craiova din cauza neacordării de prioritate pietonilor a avut loc pe 13 aprilie, cu o zi înainte de acţiunea organizată de IGPR la nivel naţional. Potrivit poliţiştilor de la Rutieră, taximetristul Daniel Cocendău, de 39 de ani, din localitate, în timp ce conducea un Cielo pe bulevardul Carol I, la intersecţia cu strada Feldioara, l-a lovit şi accidentat mortal pe Iordache Popa, de 63 de ani, din Craiova. Deşi taximetristul a susţinut că nu a fost vina lui pentru producerea accidentului, pentru că pietonul nu era pe zebră în momentul impactului, măsurătorile efectuate de poliţişti şi declaraţiile martorilor au indicat că bărbatul traversa strada regulamentar, pe marcajul pietonal. Şoferul taxiului a fost testat cu etilotestul, care a indicat că nu consumase băuturi alcoolice. Poliţiştii doljeni au precizat că pe numele lui Cocendău a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă.

Aproape 2.000 de permise suspendate

Potrivit IPJ Dolj, de la începutul acestui an au fost organizate 337 de acţiuni în trafic. Au fost constatate 464 de infracţiuni la regimul circulaţiei şi au fost aplicate 23.526 de sancţiuni contravenţionale. Poliţiştii au suspendat în cadrul celor peste 300 de acţiuni organizate în trafic 1.758 de permise de conducere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

35 COMENTARII