Acasă Local Dolj Scurte ştiri

Scurte ştiri

Volumul „Feeria din privată“, lansat la Filiaşi
Biblioteca Filiaşi va găzdui sâmbătă, 17 aprilie, de la ora 10.00, lansarea volumului „Feeria din privată“, al prof. univ. dr. Alexandru Ciocâlteu.  „Din paginile cărţii lui Alexandru Ciocâlteu răzbate, întrerupt din loc în loc de explozii de furie, un geamăt prelung şi neliniştitor. Zi de zi în preajma semenilor săi bolnavi şi singuri, adânciţi în disperare, scriitorul a învăţat «regulile nefericirii fără profesor» şi a cunoscut coşmarul suferinţei umane. A înţeles repede că de oricâtă ticăloşie şi de oricâtă candoare ar fi în stare fiinţele acelea, toate sunt constrânse să-şi joace rolul în teatrul de marionete al morţii, care e viaţa noastră. O piesă, aceasta, la al cărei deznodământ Dumnezeu asistă impasibil ori numai neputincios, împrejurare ce nu-i stârneşte autorului gânduri înţelepte şi comentarii stoice. Dimpotrivă“, notează în prefaţa cărţii criticul, istoricul literar, stilisticianul şi profesorul universitar Eugen Negrici. Manifestarea culturală face parte dintr-o serie de evenimente care marchează Ziua bibliotecarilor, la Filiaşi.
Mirela MARINESCU


Doljenii transformă cursurile de apă în depozite de gunoi

150 de metri cubi de gunoi au strâns, de la începutul anului şi până în prezent, reprezentanţii Direcţiei Apelor (DA) Jiu de pe albiile şi malurile cursurilor de apă din Dolj. „Igienizările manuale şi mecanice au fost realizate de formaţiile de lucru din componenta Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Dolj, fiind colectate resturi menajere, resturi vegetale, gunoi de grajd, moluz şi PET-uri. Acţiunile s-au desfăşurat pe cursurile de apă Jiu, Amaradia, Prodila, Baboia, Balasan, Ciobirnac, Buzatu, Urdiniţa, Raznic, Vlasca, Argetoaia, Racoviţa, Carneşti, Pitulaţi, Terpeziţa, Brabova, fiind colectate aproximativ 150 mc de gunoaie. Acestea au fost transportate la Depozitul ecologic de la Mofleni“, a declarat Camelia Bărbuţu, purtătorul de cuvânt al DA Jiu. Aceasta a explicat că îndepărtarea depozitelor necontrolate de deşeuri de pe malurile şi din albiile râurilor şi pâraielor se impune pentru a evita obturarea secţiunilor de scurgere, ceea ce poate conduce la producerea de inundaţii.
Andreea HORCONE


Profesorii din Săcelu, lăsaţi fără salarii

Cadrele didactice de la Şcoala Generală din Săcelu, Gorj nu şi-au primit încă salariile, din cauza unui conflict existent între primarul Ion Voica şi Viorel Vilău, directorul unităţii de învăţământ. Cei 25 de angajaţi ai şcolii aşteaptă de trei zile să intre în posesia banilor, însă edilul Ion Voica nu va plăti salariile până când directorul nu va renunţa la indemnizaţia de bibliotecar. La rândul său, Viorel Vilău a declarat că sporurile şi indemnizaţiile au fost câştigate în instanţă şi că dascălii sunt hotărâţi să depună o plângere pe numele primarului pentru refuzul de a le achita lefurile: „Sunt doar două probleme acolo, la şcoală. Un angajat care nu era profesor era trecut la plata cu ora cu 150 de lei, iar directorul încasează şi indemnizaţie de bibliotecar. Eu nu sunt de acord să îi achit această indemnizaţie. Am cerut lămuriri Inspectoratului Şcolar şi am primit un răspuns neclar. L-am invitat pe director să vină la primărie să lămurim situaţia. Îl aştept. Eu nu puteam să scot restul profesorilor de pe statul de salarii, să le dau doar lor banii. De aceea au rămas fără salarii. Dacă erau rezolvate cele două probleme, îşi lua toată lumea banii“, a spus Ion Voica.
Mihaela Floroiu

Exit mobile version