Acasă Local Dolj Cel mai bun scafandru a sfârşit înecat

Cel mai bun scafandru a sfârşit înecat

Şeful Gărzii de intervenţie a ISU Dolj, plutonierul-major Emilian Marius Bondrescu, a murit vineri, după ce s-a înecat în Lacul Fântânele. El era considerat cel mai bun scafandru al ISU Dolj, luând parte la multe operaţiuni de recupe-rare a trupurilor unor persoane înecate. De această dată a fost nevoie de două zile şi de scafandri aduşi de la Constanţa pentru a fi scos corpul lui la suprafaţă.

Emilian Marius Bondrescu, de 36 de ani, plutonier major la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, făcuse o pasiune pentru scufundări. Din banii săi urmase cursurile şi obţinuse brevetul de scafandru autonom amator, ba chiar îşi achiziţionase un costum şi aparatura de respirat aferentă, făcând scufundări de plăcere.
Vineri, subofiţerul – aflat în timpul liber – s-a gândit să accepte rugămintea unor persoane care lucrau la firma care are în concesiune Lacul Fântânele, situat între comunele Radovan şi Vârvoru de Jos. Fusese pus să se scufunde la o adâncime de cinci metri pentru a fixa o pânză geo-textilă, menită să etanşeze stăvilarul. Curentul prea puternic al apei care trecea prin stăvilar i-a fost însă fatal, împingându-l, se pare, în grilajul metalic al barajului şi smulgându-i masca de oxigen.
„A intrat de mai multe ori în lac, la un stăvilar de reglare a debitului apei. A patra oară a fost neşansă şi n-a mai ieşit de acolo“, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Dolj, căpitan Florin Cocoşilă.
Imediat după incident, colegii scafandrului au venit să-l salveze, însă a fost prea târziu. Din cauza curentului şi a lipsei de vizibilitate, nu reuşeau nici măcar să-i recupereze corpul.

Scos din apă de scafandrii constănţeni

Sâmbătă, la solicitarea familiei, trei scafandri de la Hidrocentrala Porţile de Fier au venit să dea o mână de ajutor la găsirea trupului neînsufleţit al subofiţerului înecat. Aceştia au considerat însă că este prea periculos să se scufunde în zona stăvilarului de la Fântânele. Au încercat, dar fără succes, să „grebleze“ zona din dreptul stăvilarului, pentru a da de trupul amicului lor.
Abia ieri, la prânz, corpul lui Bondrescu a fost scos la suprafaţă, după ce în ajutorul scafandrilor de la ISU Dolj au venit câţiva colegi tocmai de la malul mării. Scafandrii Centrului de antrenament al scafandrilor de intervenţie din cadrul ISU Constanţa, colaborând cu cei doljeni, au reuşit, puţin după ora prânzului, să aducă pe mal trupul neînsufleţit.
Procurorii băileşteni au început deja o anchetă în acest caz, împreună cu reprezentanţi ai poliţiei şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, în vederea stabilirii condiţiilor în care a survenit decesul lui Emilian Marius Bondrescu, după cum a precizat procuror Leontina Popescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Băileşti. Investigaţiile trebuie să lămurească în primul rând în ce condiţii şi de către cine fusese angajat plutonierul de la ISU pentru a efectua o asemenea lucrare.

Exit mobile version