22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjS-au sfinţit viile de pe Dealurile Bâltei

S-au sfinţit viile de pe Dealurile Bâltei

Un obicei de sute de ani este respectat cu stricteţe de sătenii din Bâlta, comuna Runcu – Gorj: an de an, în joia din Săptămâna Luminată, oamenii se adună pe Dealurile Bâltei pentru sfinţirea viilor.
Sfinţirea viilor din Dealul Bâltei este prilej de mare bucurie pentru sătenii din comuna Runcu. În ceremonia tradiţională se regăsesc foarte multe dintre obiceiurile locului: hore şi cântece populare, mese câmpeneşti, precum şi o slujbă religioasă. „Este mare sărbătoare pentru localnicii din Bâlta, mai ales că această tradiţie datează din moşi-strămoşi. În ultimii patru ani s-au implicat în organizarea acestui eveniment şi autorităţile de la Târgu Jiu, şi Inspectoratul Şcolar“, a spus Adrian Câmpeanu, primarul din comuna Runcu.
Slujba religioasă este oficiată de preotul paroh al satului, care slujeşte aici de mai bine de 20 de ani. „Se face slujba la fiecare dintre cele 52 de troiţe pe care le avem la capătul tarlalelor de vie şi preotul slujeşte pentru îndepărtarea necazurilor“, a povestit Vasile Coandă, uitându-se spre terenul plantat cu viţă-de-vie. Profesorul Petre Iliuţă are în proprietate peste două hectare de viţă-de-vie şi spune că, de când se ştie, viile sunt sfinţite primăvara: „În fiecare an, după Paşte, ştim cu toţii că trebuie să ne pregătim pentru Sărbătoarea dealurilor sau Sfinţirea viilor. Ne bucurăm de fiecare dată pentru că ne rugăm împreună cu preotul ca Dumnezeu să ne ferească viile de dăunători şi de ploi cu vijelie şi piatră“.
Pe Dealul Bâltei sunt peste două sute de hectare de viţă-de-vie şi, din loc în loc, 52 de troiţe, în dreptul cărora proprietarii pregătesc un parastas şi mici pachete pe care le dau de pomană tinerilor care îl însoţesc pe preotul Ion Pilea. „De la ora 9.00 am plecat şi trebuie să trecem pe la toate troiţele şi să sfinţim ceea ce oamenii iubesc foarte mult: viţa-de-vie. Avem mult de mers până terminăm de sfinţit toate viile. Cred că mergem trei-patru kilometri printre dealuri, la troiţe, şi apoi ne oprim în poiană, unde se pune masă mare şi petrecem“, a spus Ion Pilea. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS