16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn loc de muncă la 150 de persoane

Un loc de muncă la 150 de persoane

Chiar dacă rata şomajului nu a mai crescut mult în ultimele luni, piaţa forţei de muncă din judeţ este în impas. Cei 39.099 de şomeri din Dolj au la dispoziţie doar 261 de locuri de muncă vacante, ceea ce înseamnă că există un post liber la aproximativ 150 de persoane care-şi caută de lucru.

Numărul doljenilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă se apropie de 40.000. „La sfârşitul lunii martie, numărul total de şomeri a ajuns la 39.099, dintre care 15.088 (adică aproximativ 38%) sunt indemnizaţi. Numărul şomerilor care provin din câmpul muncii este de 12.288 (dintre care aproape 5.500 femei), iar al celor provenind din rândul absolvenţilor, de 1.800 (dintre care aproximativ 900 de femei)“, a declarat Aneta Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Comparativ cu luna februarie a acestui an, numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă este în uşoară creştere (0,64%). Totuşi, piaţa forţei de muncă pare să se stabilizeze, făcând o comparaţie cu creşterile din ultimele luni (în perioada ianuarie-februarie 2010, numărul şomerilor a crescut cu aproximativ 7%, iar în perioada decembrie 2009 – ianuarie 2010, cu 10%).

În martie 2010, rata şomajului era 12,99%

Rata şomajului a ajuns la sfârşitul lunii martie la 12,99%, faţă de 12,91% în februarie şi 12,26% în ianuarie. „În luna martie 2010, rata şomajului nu a mai cunoscut o creştere foarte mare, deoarece s-a redus numărul de concedieri colective şi au început timid angajările în domeniile construcţii şi prestări servicii“, a precizat Aneta Bădulescu, care a explicat că în luna martie, numărul persoanelor disponibilizate în Dolj a fost de doar 307, la jumătate faţă de luna februarie a acesui an, când societăţile doljene au dat afară aproximativ 600 de angajaţi. Din acest punct de vedere, angajaţii pot sta liniştiţi, mai ales că pentru următoarea perioadă angajatorii doljeni sunt mult mai reţinuţi în a renunţa la personal. „Pentru luna aprilie, doi agenţi economici au anunţat că intenţionează să disponibilizeze 117 angajaţi, iar pentru luna mai, încă două societăţi au anunţat că intenţionează să concedieze 140 de angajaţi“, a mai spus Aneta Bădulescu.

261 de locuri de muncă vacante în Dolj

Cu toate că numărul persoanelor rămase fără un loc de muncă nu a mai crescut în acelaşi ritm ca în lunile trecute, numărul locurilor de muncă vacante anunţat se menţine destul de scăzut. „Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind slujbele vacante, în evidenţele AJOFM Dolj sunt înregistrate 261 de locuri de muncă vacante, dintre care două pentru persoane cu studii superioare (economist) şi 38 pentru persoane necalificate (în domeniul confecţiilor)“, a spus Aneta Bădulescu. Restul sunt locuri de muncă pentru muncitori calificaţi în diverse meserii în domenii precum confecţii, prestări servicii, alimentaţie publică şi construcţii. Oferta s-ar putea însă îmbunătăţi în perioada următoare, mai ales că vineri, 23 aprilie, la Craiova, va avea loc o Bursă Generală a Locurilor de Muncă.
În prezent, prin reţeaua Eures, pentru românii care vor să muncească în străinătate sunt disponibile 553 de  locuri de muncă. Cele mai multe dintre ele (530) sunt disponibile în Italia (hamal, personal pentru recepţie, portar, ospătar, cameristă, personal de întreţinere, spălători vase, bucătar/ajutor bucătar). La acestea se adaugă 12 locuri de muncă în Danemarca (medici diverse specializări, un intendent hotel şi un bucătar), zece în Marea Britanie (farmacist) şi unu în Suedia (medic chirurg).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU