6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBanii pentru calculator se obţin mai greu

Banii pentru calculator se obţin mai greu

Elevii şi studenţii doljeni care trăiesc din venituri care nu depăşesc 150 de lei per membru de familie au la dispoziţie aproximativ două săptămâni ca să depună cerere pentru acordarea celor 200 de euro pentru achiziţionarea unui calculator.

De la an la an, Ministerul Educaţiei aduce modificări majore în regulile pentru acordarea diferitelor facilităţi pentru copiii nevoiaşi. Pe lângă veniturile de mizerie luate în calcul, executivul a impus criterii drastice pentru acordarea ajutorului. Şi activitatea elevului de la clasă este foarte importantă, deoarece media generală şi prezenţa la ore sunt criterii de selecţie. Astfel, elevii care vor să beneficieze de programul pentru achiziţionarea unui calculator vor fi nevoiţi să depună în acest an mai multe documente: cererea va trebui însoţită şi de o adeverinţă eliberată de unitatea de învăţământ, din care să rezulte media generală/calificativul din anul şcolar anterior, o adeverinţă din care să rezulte numărul de absenţe nemotivate din anul şcolar anterior – pentru toţi elevii, cu excepţia clasei I. Studenţii trebuie să mai depună o adeverinţă conform căreia au obţinut minimum 50 de credite în anul universitar anterior. În plus, la stabilirea venitului brut lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile acestora în luna precedentă, mai puţin alocaţia de stat, alocaţia familială complementară, alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală, bugetul personal complementar acordat persoanelor cu handicap, bursele de studii şi bursele sociale, precum şi toate drepturile sociale exceptate de la stabilirea altor drepturi şi obligaţii. Totodată, hotărârea de guvern care reglementează programul în acest an mai prevede că, „în cazul în care familia are în proprietate bunuri mobile şi imobile care ar putea fi valorificate, se iau în considerare veniturile potenţiale provenite din valorificarea acestora“.

Bonurile valorice vor fi acordate în iunie

Elevii care se încadrează în aceste reguli drastice trebuie să se grăbească să îşi depună dosarul la şcoala în care învaţă. Dacă doi sau mai mulţi elevi au venituri egale, criteriile de departajare vor fi, în ordine, media generală/calificativul şi numărul de absenţe nemotivate. În cazul studenţilor, criteriul va fi obţinerea a minimum 50 de credite în anul universitar anterior. Cererile de acordare a sprijinului financiar trebuie depuse până pe 21 aprilie, iar bonurile valorice vor fi eliberate în perioada 24 – 30 iulie. Calculatoarele pot fi achiziţionate între 24 iunie şi 31 august, iar operaţiunea de decontare către agenţii economici va fi derulată în perioada 23 iulie – 30 noiembrie.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, anul trecut, 2.654 de elevi au depus cerere pentru obţinerea unui calculator, însă doar 1.814 s-au încadrat în condiţiile impuse de Ministerul Educaţiei.
Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU