12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlcoolul şi tutunul de contrabandă au lipsit din pieţe

Alcoolul şi tutunul de contrabandă au lipsit din pieţe

http:http://www.youtube.com/watch?v=boia5NKGx6s
http:http://www.youtube.com/watch?v=_UVpO8gGI8A

Inspectorii vamali şi comisarii Gărzii Financiare Dolj au luat cu asalt simultan toate pieţele craiovene, căutând ţigări şi băuturi alcoolice netimbrate. Controlorii au găsit doar ambalaje de ţigări de contrabandă. Acţiuni similare au avut loc în toată ţara, operaţiunile purtând denumirea „Toleranţă zero“ faţă de cei care comercializează produse accizabile. În Craiova nu s-a descoperit nici un fel de marfă de contrabandă.

Zeci de inspectori vamali de la Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Craiova şi comisari ai Gărzii Financiare Dolj au controlat, joi dimineaţă, mai mulţi comercianţi din pieţele craiovene, în căutarea de produse accizabile contrafăcute, în special tutun şi băuturi alcoolice. „Acţiunea «Toleranţă zero» are loc în toată ţara şi are drept scop depistarea produselor accizabile de contrabandă. (…) De 45 de zile nu mai sunt aprovizionate free-shop-urile cu marfă, ceea ce îi tentează pe unii să aducă marfă de contrabandă. Noi facem aceste acţiuni de prevenire a acestor fenomene, astfel încât să nu mai încerce ei să aducă produse de contrabandă pe alte căi. Avem informaţii că aduc ţigări de contrabandă prin Bulgaria şi Serbia. Vin chiar cu antemergător, adică au o maşină care verifică traseul înaintea transportului propriu-zis, să vadă dacă este poliţie sau dacă sunt alte autorităţi pe drum. Astfel de controale ale noastre vor fi şi lunile următoare“, a declarat, pentru GdS, directorul coordonator al DRAOV Craiova, Mircea Matei.
În jurul orei 9.30, inspectorii vamali şi comisarii Gărzii au intrat simultan în trei pieţe craiovene, în Piaţa Centrală, în cea din Craioviţa Nouă şi în cea din Brazdă, căutând ţigări de contrabandă şi băuturi alcoolice netimbrate. În Piaţa Centrală, deşi controlul a avut loc cu câteva zile înainte de Paşte, mai mulţi vânzători aveau tarabele închise, semn că fuseseră informaţi în prealabil despre control. În Craiova este cunoscut faptul că în Piaţa Centrală se comercializează ţigări netimbrate, mai ieftine decât cele pentru care se plătesc accize.

Vânzătorii au devenit irascibili

La vederea inspectorilor vamali, dar şi a aparatelor de fotografiat, comercianţii au devenit irascibili, fiind nevoie de intervenţia poliţiştilor pentru a-i calma. Vânzătorii erau nemulţumiţi de faptul că organele de control au poposit „tocmai aici“, lăsându-i fără clienţi într-o perioadă în care ar fi trebuit să aibă vânzări maxime. Comercianţii au strigat că ei plătesc impozite şi că sunt corecţi, în timp ce „rechinii“ sunt lăsaţi în pace. După ce şi-au vărsat „focul“ pe autorităţi, câţiva comercianţi s-au considerat deranjaţi şi de ziariştii prezenţi la eveniment.

„Nu mai rentează să aduci marfă de contrabandă“

La un stand mai în faţă, o familie s-a supus controlului inspectorilor vamali şi comisarilor. „Nu mă deranjează controlul, că eu sunt cu actele în regulă. Nu mai rentează să aduci marfă de contrabandă. Sunt amenzile de 20.000 de lei. Cine mai are curaj, doamnă, la asemenea amenzi? Sunt mai bune ţigările noastre, că omul tot vine şi cumpără. Mai bine stă nemâncat, dar nefumat nu stă. Oricum ar fi, cu controale sau fără controale, pentru noi e dificilă situaţia: impozitele sunt mari, plătim forfetarul şi TVA-ul, pentru că cine are ţigări la vânzare trebuie să plătească şi TVA“, a spus Nelu Matei, comerciant în Piaţa Centrală.

Au tăiat lacătele

Fiind destul de multe standuri închise, inspectorii vamali au avut suspiciuni, astfel că la intervenţia lor a fost chemat directorul Administraţiei Pieţelor, Gheorghe Călinoiu, care a tăiat lacătele la câteva standuri. În unul dintre ele s-au găsit „urme“ ale unor ţigări de contrabandă. „Aici sunt urme care arată că au fost ţigări de contrabandă. Toate aceste ambalaje provin de la cartuşe de ţigări de contrabandă. Uitaţi, Assos, Capital, Marble, Pall Mall. Acest pachet gol de Pall Mall, uitaţi-vă, că nu are timbru. Este sigur de contrabandă“, a spus un inspector vamal. Comercianţii din zonă spun că proprietara standului cu pricina ar avea închis de mai multă vreme din motive de sănătate. Controlorii au verificat toată marfa din standurile închise, dar nu s-a descoperit nici un produs de contrabandă. „Vor mai fi astfel de controale comune“, a precizat şi Dragoş Ursulescu, şef Divizie în cadrul Gărzii Financiare Dolj.
Nici cei de la Vamă şi nici cei de la Gardă nu au găsit ceea ce căutau în pieţele craiovene, dar, speră ei, cel puţin au dat semnale că nu vor fi lăsaţi în pace contrabandiştii.

Cum procedează contrabandiştii

Contrabanda există, în realitate, în pieţele craiovene. Cunoscătorii ne-au povestit că merg în Piaţa Centrală la locurile unde ştiu că se vând ţigări de contrabandă. Spun de care vor, iar comerciantul îi invită pe clienţi să aştepte afară, la o tarabă oarecare. După câteva minute, vânzătorul apare cu marfa sub jachetă, o înmânează clientului, ia banii, după care intră înapoi în hală, la taraba unde are la vânzare produse normale cu acte în regulă. Cumpărătorii de ţigări netimbrate au povestit că şi în Craioviţa Nouă există ţigări de contrabandă: „Intri într-un magazin de haine şi spui că ai venit pe acolo. Vânzătorul te întreabă câte vrei. Apoi merge la portbagajul maşinii sau nu ştiu unde, dar oricum nu în magazin, şi aduce ţigările“.

21.000 de pachete de ţigări, confiscate

În primele trei luni ale anului 2010, Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova a încheiat 206 procese-verbale de contravenţie pentru suma de 567.479 de lei şi a confiscat 21.231 de pachete de ţigări de contrabandă, în valoare de 73.393 de lei, a anunţat directorul instituţiei. În acelaşi interval au fost confiscaţi şi 1.520 de litri de alcool. „Este greu de depistat provenienţa acestor mărfuri. Chiar dacă scrie pe pachete «Made in UE», nu putem fi siguri că provin din UE. Vin mai mult din afară, prin diverşi agenţi economici“, a spus directorul Mircea Matei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII