21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Scurte ştiri

http:http://www.youtube.com/watch?v=Y5NJzzgd734
Expoziţia „Păsări, Cuiburi şi Ouă“, la Muzeul Olteniei Craiova
Muzeul Olteniei Craiova, în colaborare cu Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, organizează mâine, la ora 11.00, la sediul Secţiei de Ştiinţele Naturii, cu prilejul Zilei Păsărilor, expoziţia „Păsări, Cuiburi şi Ouă“. Vor fi expuse, în premieră pentru Craiova, piese din colecţiile de ouă şi cuiburi alături de păsări naturalizate din patrimoniul muzeal al celor două instituţii.   Expoziţia descoperă o parte din diversitatea speciilor de păsări (acvatice, tericole, arboricole, antropofile) şi oferă posibilitatea cunoaşterii multor aspecte legate de reproducerea lor. Un punct interactiv şi de divertisment îl constituie un ou artificial de mari dimensiuni, care aparţine muzeului gălăţean şi care încheie periplul vizitatorului în tainele reproducerii păsărilor. Expoziţia se încheie cu o secţiune care îndeamnă la ocrotire şi protecţie, pe de o parte prin montarea de cuiburi şi hrănitori artificiale în parcuri şi grădini, iar pe de altă parte prin limitarea presiunii antropice (vânătoare, surse de poluare).
Click News

Ecologizarea Defileului Jiului, îngreunată de vipere
Conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj susţine că acţiunile de ecologizare în Defileul Jiului sunt îngreunate de vipere, în special în perioadele secetoase. Într-un raport transmis Prefecturii Gorj, în care este prezentat planul de acţiune privind diminuarea efectelor poluării cu deşeuri solide pe cursul superior al râului Jiu, în judeţele Gorj şi Hunedoara se aminteşte faptul că viperele pun în pericol viaţa celor care participă la ecologizări: „S-au folosit mijloace de transport atât de la SGA Gorj, cât şi de la Primăria Bumbeşti Jiu. Aceste acţiuni sunt dificile, deoarece accesul în zone este greoi, existând şi riscul de a fi atacaţi de vipere în perioada secetoasă“, se aminteşte în raportul SGA Gorj.
Eugen MĂRUŢĂ

600 de elevi au picat examenul de simulare
78,8% dintre elevii de clasa a VIII-a din mediul urban şi 61% dintre cei din mediul rural au promovat examenul de simulare susţinut pe 19 martie la Limba română.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj au finalizat centralizarea notelor obţinute de elevii de clasa a VIII-a din fiecare unitate de învăţământ. „Prin acest examen de simulare a fost vizată competenţa elevilor de receptare a mesajului scris din textele literare şi nonliterare. Din cei 5.546 de elevi care s-au înscris pentru susţinerea simulării, s-au prezentat la examen 5.136. Doar 30 au reuşit să obţină notă maximă, iar 600 au luat sub 5“, a precizat Alexandru Gâdăr, inspector general adjunct la ISJ Dolj.
Examenul propriu-zis va fi susţinut de elevii de clasa a VIII-a la începutul lunii mai, iar rezultatele acestuia vor reprezenta 25% din media de admitere la liceu în acest an.
Ana DĂNESCU

Centrul „Brâncuşi“, transformat în Direcţie de Cultură
Centrul de Cultură şi Artă „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu va fi transformat în Direcţia pentru Cultură, care va funcţiona în cadrul primăriei. Consiliul local a votat în ultima şedinţă reorganizarea instituţiei conduse de Sorin Lory Buliga, după ce primarul Florin Cârciumaru şi-a manifestat nemulţumirea faţă de modul în care a fost gestionată imaginea operelor lui Constantin Brâncuşi. Noua direcţie va fi structurată pe trei componente: activităţi culturale, turism cultural şi gestionarea imaginii operelor de la Târgu Jiu create de Constantin Brâncuşi.
Eugen MĂRUŢĂ

Lipituri pe Brestei
Strada Brestei va fi plombată pe ici, pe colo, mai ales prin zonele inundabile, au promis luni autorităţile craiovene. Rămasă ca după război în urma lucrărilor de canalizare, strada Brestei este una dintre cele mai degradate artere de circulaţie din Craiova. „Trebuie să mobilizăm câteva echipe pentru plombare pe strada Brestei, să poată oamenii să circule“, a recunoscut luni viceprimarul craiovean Teodor Sas. Muncitorii de la Compania de Apă „Oltenia“ SA au început deja să asaneze gropanele. „Încercăm să tragem apa de pe carosabil ca să poată fi asfaltate craterele. În zonă mai sunt lucrări de executat, însă numai pe trotuare. Este vorba de montarea de apometre, care însă nu va afecta carosabilul“, a spus directorul Companiei de Apă „Oltenia“ SA, Doru Buruiană. Strada Brestei ar putea intra în reabilitare capitală în iulie 2010, în cadrul planului integrat de dezvoltare urbană.
Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS