20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSclavi în Franţa

Sclavi în Franţa

http:http://www.youtube.com/watch?v=0KF9Q_VSsAI

Trei mehedinţeni sunt cercetaţi de procurorii şi poliţiştii de la Crimă Organizată pentru că ar fi racolat mai multe persoane cu handicap locomotor, pe care le-au transportat în Franţa, unde le-au obligat să cerşească.

Ofiţerii de la combaterea criminalităţii organizate Craiova, împreună cu procurorii DIICOT, au reuşit, în urma unor investigaţii care au durat mai bine de un an, destructurarea unui grup infracţional ai cărui membri se ocupau cu traficul de persoane, mai exact persoane cu handicap, pe relaţia România – Franţa.
Reprezentanţii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, cu ajutorul poliţiştilor şi jandarmilor mehedinţeni, coordonaţi de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi, au efectuat vineri dimineaţă trei percheziţii simultane în comuna Vlădaia-Mehedinţi, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat. În urma acţiunii au fost identificaţi Viorel Boşorogu, soţia sa, Viorica Boşorogu, şi o rudă a acestora, Costel Boşorogu.
Anchetatorii au stabilit că toţi cei trei au traficat şi exploatat prin obligarea la cerşetorie în Franţa, în localitatea Lyon, a cel puţin zece victime, toate din Mehedinţi, majoritatea cu handicap locomotor de gradul II. Pe seama acestora, cei trei au câştigat peste 50.000 de euro.
Oamenii legii au precizat că traficanţii căutau şi racolau persoane cu handicap care aveau o situaţie materială precară şi fără familii, pentru a nu fi căutate după ce erau scoase din ţară. „În acest caz au fost identificate şi audiate zece victime, însă credem că numărul acestora este mai mare. Vom continua verificările pentru a stabili numărul exact al persoanelor traficate şi exploatate prin muncă, dar şi al tuturor membrilor grupului infracţional“, a explicat comisar-şef Silviu Văcaru, şeful BCCO Craiova.

Vor fi cercetaţi în stare de libertate

În sarcina celor trei suspecţi, anchetatorii au reţinut săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane – racolare, transport şi exploatarea prin cerşetorie. De la locuinţele suspecţilor au fost ridicate sume de bani provenite din comiterea de infracţiuni, un autoturism Peugeot cu care erau scoase din ţară victimele, dar şi „contabilitatea“ ţinută pentru fiecare victimă. În urma probelor strânse, vineri seară, procurorii au dispus reţinerea soţilor Boşorogu pentru 24 de ore, iar pentru Costel Boşorogu au dispus obligarea de a nu părăsi localitatea. Sâmbătă, Viorel şi Viorica Boşorogu au fost prezentaţi Tribunalului Mehedinţi cu propunere de arestare preventivă, însă judecătorii nu au acceptat propunerea procurorilor DIICOT, în ciuda probelor aduse de aceştia.
Judecătorii au dispus faţă de cei doi învinuiţi măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 de zile. În acest timp, cei doi trebuie să se prezinte în faţa procurorilor atunci când sunt chemaţi, să respecte un program de supraveghere întocmit de poliţie, să nu îşi schimbe domiciliul şi să nu poarte arme. De asemenea, nu au voie să se apropie de victimele lor, care sunt martori în dosar. Procurorii pot face recurs împotriva hotărârii Tribunalului Mehedinţi.

Traficul de persoane

Potrivit legii, constituie infracţiune de trafic de persoane recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea sau primirea unei persoane, prin ameninţare, violenţă, răpire, fraudă ori înşelăciune sau profitând de imposibilitatea acelei persoane de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa în scopul exploatării acestei persoane. Traficul de persoane se pedepseşte cu închisoarea de la trei la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII