16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMasa de Paşte costă 200 de lei

Masa de Paşte costă 200 de lei

Ouă roşii, cozonaci, pască, drob, stufat şi friptură de miel sunt numai câteva dintre preparatele nelipsite de Sărbătorile Pascale. Chiar dacă unele au preţuri uşor mai mari comparativ cu 2009, masa de Paşte va costa aproximativ la fel ca anul trecut.

Cu o săptămână înainte de Paşte, multe dintre gospodinele din Craiova au început să testeze ofertele comercianţilor. În galantarele din Piaţa Centrală, carcasele de miel se comercializează cu 20 lei/kg (cu 17% mai mult faţă de anul trecut, când se vindeau cu 17 lei/kg). Singura problemă este că organele de miel, care sunt necesare la prepararea drobului, nu se vând separat. Cei care reuşesc totuşi să facă rost de organe pot să-şi cumpere prapure la 5 lei (faţă de 4 lei, anul trecut) şi mărar, pătrunjel, ceapă verde şi usturoi verde, la 1 leu legătura. Craiovenii mai comozi găsesc drob gata făcut în magazinele din piaţă, la 17 lei/kg. În ceea ce priveşte roşiile, acestea au preţuri cuprinse între patru şi şase lei, castraveţii costă între 5 şi 6 lei, ridichiile – 1 leu legătura (faţă de 1,5 lei, anul trecut), iar salata verde, 1,5 – 3 lei bucata. Cozonacul are preţuri pornind de la cinci-şase lei bucata. Asta înseamnă că o familie care se pregăteşte de Paşte trebuie să aibă, doar pentru mâncare, aproximativ 200 de lei. Din banii aceştia pot să-şi ia o carcasă de şapte kilograme, câte un kilogram de drob, roşii, castraveţi, verdeaţă, 30 de ouă (al căror preţ porneşte de la 0,45 lei/bucata), vopseaua aferentă şi un cozonac.

Hipermarketurile au lansat oferte tentante

Craiovenii care îşi fac cumpărăturile în marile magazine trebuie să ştie că un kilogram de carcasă de miel costă 23,99 lei. Marile magazine au la vânzare şi pulpă de miel, dar şi organe pentru drob. „Preţul unui kilogram de pulpă de miel variază între 29,99 lei/kg (congelată) şi 32,9 lei/kg (proaspătă). Cei care vor să-şi prepare drobul acasă pot achiziţiona organe de miel la 12,99 lei/kg“, a declarat Irinel Popescu, directorul real,- Hipermarket Craiova, care a explicat că persoanele care aleg să cumpere drobul de-a gata trebuie să scoată din buzunar 14,9 lei/kg. Ouăle, care sunt la mare căutare în această perioadă, au preţuri pornind de la 0,42 lei/bucata, în timp ce vopseaua poate fi achiziţionată la preţuri pornind de la 1,79 lei. Roşiile şi castraveţii costă 3,99 lei/kg, respectiv 5 lei/kg, iar salata verde, 2,5 lei/bucata. „Am lansat peste 220 de promoţii la produsele specifice perioadei de Paşte. Preţurile sunt pentru toate buzunarele, începând de la 1,99 lei un cozonac cu rahat, producţie proprie, pască cu brânză dulce la 9,99 lei, figurine de ciocolată (ouă, iepuraşi, puişori) începând de la 0,49 lei, precum şi oferte speciale la pachete de vin (1+1 sau 2+1)“, a adăugat Irinel Popescu. Drept urmare, cei care-şi fac cumpărăturile de la supermarket trebuie să pregătească tot aproximativ 200 de lei pentru o carcasă de şapte kilograme de miel (sau o pulpă de cinci kg), câte un kilogram de drob, roşii, castraveţi, verdeaţă, un carton de 30 de ouă, vopsea şi un cozonac. Avantajul este că vă puteţi alege singuri produsele din raft, după bunul-plac, fără a fi nevoiţi să acceptaţi şi unele de calitate îndoielnică.
Şi mai avantajaţi sunt cei care nu mănâncă miel. „Unii craioveni înlocuiesc carnea de miel cu cea de curcan“, a adăugat Irinel Popescu. Chiar dacă nu vor avea parte de o masă 100% tradiţională, înlocuind carnea de miel cu cea de curcan, aceştia sunt avantajaţi din punct de vedere al costului. Asta, deoarece preţul curcanilor este de 12,99 lei/kg.  

Când ne facem cumpărăturile de Paşte?

Chiar dacă se lucrează la capacitate maximă şi majoritatea caselor de marcat funcţionează în permanenţă, în preajma Sărbătorilor Pascale, magazinele sunt foarte aglomerate. Pentru a evita această situaţie, real,- Hipermarket Craiova şi METRO, de exemplu, sunt deschise nonstop în această perioadă. Astfel, vă puteţi face cumpărăturile noaptea sau dimineaţa devreme. „Lucrăm cu toate casele de marcat deschise, astfel că oamenii nu stau foarte mult să-şi achite contravaloarea cumpărăturilor. Cei care vor însă să evite aglomeraţia din magazin îşi pot face cumpărături noaptea, după ora 23.00, şi dimineaţa între orele 8.00 şi 12.00“, a spus Irinel Popescu. Acesta a explicat însă că, din experienţa anilor trecuţi, cu două-trei zile înainte de Paşte, orele de vârf se vor prelungi şi va fi aglomeraţie până la 1.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII