10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAu furat clopotele din biserici

Au furat clopotele din biserici

Bisericile din patru localităţi din judeţul Olt au rămas la sfârşitul săptămânii trecute fără clopote, după ce acestea au fost furate de persoane necunoscute. Autorităţile locale spun că nu au mai avut de-a face cu o asemenea situaţie şi dau vina pe sărăcia oamenilor. Poliţia a demarat o anchetă în acest caz.

Situaţie inedită în oraşul Piatra-Olt şi în comunele Găneasa, Teslui şi Curtişoara din judeţul Olt, unde, în noaptea de vineri spre sâmbătă, persoane necunoscute au furat clopotele de la mai multe locaşuri de cult. Totul s-a petrecut chiar cu o zi înainte de sărbătoarea Floriilor, spre disperarea enoriaşilor care se pregătesc să întâmpine Sărbătorile de Paşte fără a mai auzi sunetul clopotului. Potrivit anchetatorilor, au dispărut clopotele de la bisericile din Parohia Gănesuica – comuna Găneasa, Criva de Sus – oraşul Piatra-Olt, Cherleşti – comuna Teslui şi satul Curtişoara din localitatea Curtişoara.

„Aşa ceva nu s-a mai întâmplat“

Nicolae Preda, primarul din localitatea Găneasa, spune că localitatea pe care o conduce nu s-a mai confruntat cu o asemenea situaţie şi speră ca făptaşii să fie prinşi. „Este un fapt inedit. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat. Au mai fost sparte biserici, s-au mai furat obiecte de cult, dar clopote, nu. Din câte ştiu, organele de cercetare au demarat o anchetă. Sunt convins că poliţia îşi va face treaba“, a spus edilul-şef din Găneasa.
Biserica „Sfântul Nicolae“ de unde s-a furat clopotul datează din anul 1600. Potrivit enoriaşilor şi preotului Flavius Popescu, clopotul era din bronz şi valora peste 10.000 de lei.
Sătenii pun furtul pe seama sărăciei. Ei cred că hoţii au furat clopotul bisericii pentru a-l valorifica la societăţile de fier vechi. „Nu pot să îmi dau seama cum poate un român să facă aşa ceva. Probabil l-au luat să îl ducă la fier vechi. Oamenii nu au locuri de muncă, sărăcia este mare, dar, totuşi, este mare păcat ce au făcut“, a declarat Ioan Gogoci, de 63 de ani, din Găneasa.
Nici enoriaşelor aflate ieri la slujba de Florii la Biserica „Sf. Nicolae“ din Găneasa nu le venea să creadă o asemenea grozăvie. „Nu ne aşteptam la aşa ceva. Este mare păcat să fure clopotul tocmai în Săptămâna Mare!“, spuneau acestea.
Preotul Flavius Popescu slujeşte de numai un an în Parohia Gănesuica şi crede că nefericitul incident s-a produs din cauza sărăciei. „Este bine să luăm măsuri să nu se mai întâmple asemenea fapte, clopotul să fie cât mai bine securizat. Hoţii, în ziua de azi, nu se încurcă nici de un lacăt, nici de o poartă. Dacă nu va mai fi recuperat, o să apelăm la sprijinul material al enoriaşilor, cu toate că un clopot bisericesc costă foarte mult“, a precizat preotul Popescu.
Şeful de post din localitatea Găneasa, Nicolae Vasiloaica, a spus că în acest caz a fost deschisă o anchetă. „În dimineaţa zilei de 27 martie am fost sesizaţi de un cetăţean că a dispărut clopotul de la o biserică din localitate. La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Olt. În cauză s-a întocmit dosar penal, urmând a se efectua cercetări pentru identificarea autorilor, tragerea la răspundere a acestora şi recuperarea prejudiciului“, a declarat Vasiloaica.

Situaţii similare la Piatra-Olt, Curtişoara şi Teslui

Şi bisericile din satele Criva de Sus, Cherleşti şi Curtişoara au rămas în noaptea de vineri spre sâmbătă fără clopote.
La Piatra Olt, furtul s-a produs la biserica parohială Criva de Sus – Fundeni, locaş de cult construit în anul 1862. Potrivit enoriaşilor, dispariţia a fost sesizată de persoana care trebuia să bată clopotul în timpul slujbei. Urcându-se în clopotniţă, omul a descoperit cu stupoare că clopotul bisericii nu mai este la locul lui. Alexandru Bungiu, din Piatra-Olt, spune că clopotul era destul de preţios, fiind donat de fratele său din Grecia şi adus în ţară prin intermediul unor călugări.
Victor Constantin, edilul din Curtişoara, crede că hoţii de clopote nu sunt din zonă. „Vineri seară am aflat despre dispariţia clopotului. Hoţii au furat clopotul de la Biserica «Sfântul Dimitrie», veche de peste 150 de ani. Clopotniţa era nouă, iar clopotul din bronz cântărea peste 200 de kilograme. Nimeni nu îşi explică cum a putut să se întâmple asemenea faptă. Se pare că hoţii nu sunt din zonă“, a conchis el. Scenariul s-a repetat şi la Teslui. Biserica „Sfântul Nicolae“ din satul Cherleşti,  localitatea Teslui, a fost şi ea călcată de hoţi. În aceeaşi noapte, ei au furat clopotul din locaşul de cult. Spiru Răduleţ, primarul comunei, speră ca organele de anchetă să depisteze făptaşii.
Poliţiştii continuă cercetările pentru depistarea hoţilor.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII