17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCătuşe pentru traficanţii de carne vie

Cătuşe pentru traficanţii de carne vie

Procurorii DIICOT au cerut ieri arestarea preventivă pentru şase dintre persoanele de etnie romă ridicate din Băileşti miercuri dimineaţă, suspectate că se ocupă cu traficul de persoane, traficul de minori şi proxe-netism. Pe numele altor romi din grupul de traficanţi a fost cerută emiterea de mandate de arestare în lipsă, iar alţii sunt obligaţi să nu părăsească localitatea sau ţara. 

Ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, însoţiţi de sute de poliţişti şi jandarmi, au dat buzna în locuinţele a 18 persoane din municipiul Băileşti, miercuri dimineaţă. Oamenii legii căutau 17 romi care au pus bazele unui grup infracţional care se ocupa cu traficul de carne vie între Băileşti şi localitatea Aprillia, Italia. În urma acţiunii de amploare, pentru care a fost solicitat chiar şi un elicopter al Unităţii Speciale de Aviaţie Bucureşti, au fost ridicate şi transportate la DIICOT-Serviciul Teritorial Craiova, aproximativ 25 de persoane, dintre care zece romi căutaţi, mai multe victime ale acestora şi martori.
Reamintim că acţiunea de amploare a fost organizată în Băileşti chiar în ziua în care avea nunta Radu Valter, zis Remus, unul dintre membrii grupului de traficanţi. Poliţiştii au aflat că multe persoane din grupul de 17 romi care se ocupau cu traficul de carne vie vor veni în Băileşti pentru a petrece la nunta lui Valter şi le-au ridicat.  Ca o ironie, cei care trebuia să cânte la nunta lui Radu Valter – Florin Salam şi Ştefan de la Bărbuleşti, ar fi trebuit să vină cu un elicopter. Înaintea lui Salam a ajuns însă alt elicopter, cel al poliţiştilor.

Traficau eleve din Băileşti

Ofiţerii BCCO Craiova şi procurorii DIICOT care au instrumentat cazul au explicat că gruparea de romi din Băileşti a traficat şi exploatat sexual în Italia, în localitatea Aprillia, peste 20 de victime, cele mai multe fiind minore. De pe urma lor au obţinut, până când au fost prinşi, câştiguri ilicite de peste 100.000 de euro, bani din care şi-au ridicat „palate“, şi-au cumpărat maşini de lux şi bijuterii. Cele mai multe victime erau racolate din rândul elevelor de la Grupul Şcolar şi Liceul din Băileşti, după care erau duse în Italia, sub promisiunea că li se va oferi un loc de muncă bine plătit. În cazul minorelor, atunci când nu aveau acordul părinţilor acestora, romii le scoteau din ţară cu documente false. Odată ajunse acolo însă, fetelor li se luau actele şi, sub presiunea ameninţărilor şi a bătăilor, erau obligate să se prostitueze. Cu ocazia percheziţiilor, în locuinţele romilor au fost găsite alte minore şi tinere, care urma să fie duse în Italia după nunta lui Valter. La finalul acţiunii organizate miercuri dimineaţă, forţele de ordine au ridicat aproximativ 25 de persoane. Trei romi care încercau să fugă au fost prinşi datorită informaţiilor oferite de poliţiştii din elicopterul care survola zona.

Şase persoane, prezentate pentru mandate

După o noapte de audieri, spre dimineaţă, procurorii DIICOT au emis ordonanţe de reţinere pentru şase din romii ridicaţi din Băileşti. Este vorba de Trache Radu, zis Vida, Vasile Radu, zis Puiu, Marian Radu, zis Tractoraş, Doru Răducan, zis Dorel, Radu Marin, zis Făniţă, şi Radu Valter, zis Remus, acesta din urmă fiind cel care îşi programase nunta miercuri. Pentru alţi trei romi, care nu s-au întors din Italia şi nu au fost prinşi de poliţişti, procurorii au solicitat instanţei emiterea de mandate de arestare preventivă în lipsă. Pentru alţi doi romi s-a dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, iar pentru alţi doi – măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu. În acest caz, anchetatorii efectuează cercetări pentru comiterea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni. Cei şase romi pentru care procurorii au emis ordonanţe de reţinere nu fuseseră aduşi până aseară la Tribunalul Dolj, pentru judecarea cererilor de arestare preventivă.

Confiscări

Pe lângă romii ridicaţi miercuri din Băileşti, oamenii legii au confiscat şapte autoturisme de lux – printre care un Volkswagen Touareg, un Crysler CC, Audi A4, Mazda MX5, Pontiac şi Alfa Romeo, dar şi bani, paşapoarte, cărţi de identitate, documente de transfer bancar şi monetar. Anchetatorii spun că autoturismele de lux, sumele de bani şi bijuteriile provin din activitatea infracţională a grupării de romi din Băileşti.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII