17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjO sută de dascăli au pichetat Prefectura Gorj

O sută de dascăli au pichetat Prefectura Gorj

O sută de dascăli, membri ai Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) şi ai Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ (USLI), au pichetat ieri Prefectura Gorj.
Cadrele didactice, afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), au început acţiunea de protest la ora 11.00 şi au părăsit Piaţa Prefecturii la ora 13.00. Profesorii sunt nemulţumiţi de felul în care sunt trataţi de reprezentanţii guvernului şi ai Ministerului Educaţiei. „Am stabilit că pe 22 aprilie vom înceta activitatea în toate unităţile de învăţământ din judeţul Gorj. Recomandăm boicotarea examenelor naţionale. Nu se poate aşa ceva! Nu suntem respectaţi. Noi i-am pus pe guvernanţi acolo unde sunt, noi, dascălii, i-am învăţat carte şi ei ce fac? Îşi bat joc de noi“, a declarat Florinela Ponta, preşedinte al SLI Gorj. „Cerem să fim respectaţi, nu cerem altceva! Legile pentru profesori sunt mereu în dungă, mereu le interpretează guvernanţii cum vor. Dacă se respectă ordonanţa care prevede desfiinţarea de posturi şi de şcoli, să fie respectată şi Legea nr. 221. Avem profesori care au dat în judecată ministerul, şi-au câştigat drepturile băneşti, dar acum nu ni le acordă nimeni!“, a spus unul dintre protestatari.

Dascălii le-au urat „de bine“ guvernanţilor

Profesorii sunt hotărâţi să nu renunţe la proteste, pentru că, spun ei, s-au săturat de atitudinea celor de la cârma ţării. Protestatarii gorjeni au venit pregătiţi: majoritatea au avut fluiere, iar unii au adus câteva tobe şi alte instrumente muzicale. Vreme de două ore, profesorii le-au folosit din plin. „Sunt cam leşinată de foame pentru că am salariu mic şi ăştia vor să-l mai taie. Nici în fluier nu mai pot să suflu cum trebuie. Le doresc guvernanţilor să ajungă mai rău ca noi!“, a afirmat Maria Drăgoi, profesor de sport. „Subfinanţarea învăţământului şi efectele finanţării pe elev sunt dezastruoase pentru noi. Nu se asigură salariile până la sfârşitul anului şcolar. Investiţiile au rămas la stadiul la care au fost, nu se dau bani nici măcar pentru continuarea investiţiilor. Legea nr. 221 nu se aplică. De asemenea, hotărârile judecătoreşti nu se pun în practică. Al treisprezecelea salariu nu a fost dat până acum. Comasarea determină reducerea a 267 de posturi. Se recurge la tot felul de subterfugii şi improvizaţii care afectează tot elevul până la urmă. Copiii sunt făcuţi navetişti, se măreşte numărul de elevi la clasă, ceea ce este mult mai greu. Acestea sunt doar câteva din motivele pentru care protestăm“, a declarat Vasile Mija, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS