10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInternarea forţată, secretul eradicării TBC

Internarea forţată, secretul eradicării TBC

Eradicarea tuberculozei (TBC) nu se va putea face niciodată dacă pacienţii nu vor fi obligaţi, printr-o legislaţie dură, să ducă până la capăt tratamentul împotriva acestei boli, au susţinut medicii doljeni ieri, în cadrul unei mese rotunde desfăşurate la sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei.
„De HIV pot să mă protejez, dar de tuberculoză nu! Dacă ai luat un bacil Koch multirezistent de la o persoană care are această formă gravă de boală pentru că a refuzat să se trateze, poţi să mori. La noi, mulţi bolnavi de tuberculoză nu au conştiinţă, nu îi interesează că pot să transmită boala persoanelor din jur. Se cunosc atâtea cazuri care fug din spitale. Pentru protecţia noastră, a celor sănătoşi, ar trebui să fie constrânşi, chiar cu preţul libertăţii, să urmeze tratamentul“, a spus dr. Ana Bobârnac, medic epidemiolog în cadrul DSP Dolj.
Medicii coordonatori ai programului de tuberculoză în judeţul Dolj au propus chiar înfiinţarea unui sanatoriu pentru TBC, în care pacienţii să fie internaţi obligatoriu, însă nu s-a putut realiza din cauza lipsei legislaţiei.
„Nu vom putea niciodată să eradicăm tuberculoza dacă legea nu ne va permite să izolăm până la vindecare bolnavii de tuberculoză. La noi, pacienţii au drepturi, însă ar trebui să aibă şi obligaţii“, a spus şi dr. Narcisa Dinică, şeful Biroului de Promovare a Sănătăţii din cadrul DSP Dolj.

Tuberculoza şi războaiele

În evidenţa dispensarului TBC de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova se află în prezent 22 de pacienţi cu tuberculoză multidrog rezistentă. Nu se ştie însă câţi bolnavi care refuză tratamentul se află în libertate pe străzi. Aceştia sunt, după părerea medicilor, adevăratul pericol.
România este pe locul întâi în Europa la numărul bolnavilor de tuberculoză, cu 107 bolnavi la 100.000 de locuitori. Cele mai afectate zone din ţară sunt Oltenia şi Moldova. Judeţul Dolj se poate „lăuda“ cu o incidenţă peste media pe ţară, de 140 de cazuri la 100.000 de locuitori, potrivit datelor statistice din 2009.
La nivel mondial, tuberculoza a ucis în ultimii 50 de ani mai mulţi oameni decât toate războaiele din secolul XX la un loc. Tuberculoza se vindecă dacă pacienţii urmează tratamentul până la capăt, dar poate conduce la deces în caz contrar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII