15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSprijin în justiţie pentru Maria Schutz?

Sprijin în justiţie pentru Maria Schutz?

Dacă ar fi să ne luăm după stenogramele convorbirilor sale telefonice, senatorul PSD Cătălin Voicu – care spera să fie ministru de interne într-un viitor guvern pesedist – ar fi tras sforile în justiţie pentru mulţi colegi de-ai săi de partid. Potrivit aceloraşi stenograme, apărute în presă zilele trecute, de un asemenea ajutor ar fi beneficiat şi femeia de afaceri doljeană Lili Schutz, în prezent consilier judeţean PSD şi preşedinta organizaţiei judeţene de femei a partidului celor trei trandafiri.
Întâmplător sau nu, dosarul întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie pe numele afaceristei Lili Schutz zace nelucrat de aproape un an.

Acuzaţii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave

În decembrie 2007, controversata femeie de afaceri Maria Schutz a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie, alături de alte trei persoane, pentru fraudarea SC Orser Oradea şi Sere Codlea SA Braşov, prejudiciul total fiind estimat la peste cinci milioane de euro, după cum se menţiona într-un comunicat al DNA. Potrivit probelor administrate la dosar, Maria Schutz ar fi indus în eroare Agenţia Domeniilor Statului (ADS) cu ocazia încheierii şi derulării contractelor de privatizare a celor două societăţi, avându-i complici pe Ion Dascălu, partenerul său de afaceri, Corneliu Popa, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al ADS Bucureşti, şi Mihai Ciobanu, şeful Direcţiei de Urmărire Contracte din cadrul aceleiaşi instituţii. Procurorii anticorupţie susţin că Schutz nu dispunea de finanţarea necesară privatizării şi nici nu a respectat clauzele referitoare la investiţiile asumate. Afacerista a raportat unele date şi investiţii fictive, aducând firmele în stare de insolvenţă, spune DNA.
Maria Schutz este acuzată de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de bancrută frauduloasă în formă continuată. Fostul director al ADS, Corneliu Popa, este acuzat de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, Mihai Ciobanu, fostul director al Direcţiei de Urmărire Contracte din cadrul ADS – complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, iar Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea – pentru complicitate la bancrută frauduloasă în formă continuată.

Tergiversări de doi ani şi jumătate

În decembrie 2007, dosarul a fost finalizat de procurorii DNA şi trimis spre judecare la Tribunalul Bihor. Iar de atunci, de aproape doi ani şi jumătate, nu s-a făcut nimic în acest dosar, deşi au trecut zece termene. Fie a fost lipsă de procedură pentru că vreuna dintre părţi nu a fost legal citată, fie vreun inculpat a solicitat amânarea cauzei, fie a lipsit vreun avocat. Ba, culmea, la unul dintre termene a lipsit chiar… procurorul! La ultimul termen din acest dosar, care a fost pe 9 aprilie 2009, adică acum aproape… un an (!), dosarul a fost trimis la Curtea Constituţională, pentru ca această instanţă să se pronunţe asupra unei excepţii de neconstituţionalitate. Excepţia ridicată de cei patru inculpaţi vizează neconstituţionalitatea mai multor articole din Codul Penal, Codul de Procedură Penală şi Legea DNA, inclusiv a articolului prin care este pedepsită cu închisoare de la 10 la 20 de ani infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, reţinută şi în sarcina doljencei Lili Schutz.
„Dosarul a fost înaintat de Tribunalul Bihor Curţii Constituţionale la 13 aprilie 2009, iar până în prezent nu a fost încă restituit“, a precizat judecătorul Cristian Monenci, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII