11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGrevă generală la Energoconstrucţia

Grevă generală la Energoconstrucţia

Cei aproximativ 200 de angajaţi ai societăţii Energoconstrucţia din Rovinari au intrat ieri dimineaţă în grevă generală pentru că nu şi-au primit salariile şi nici bonurile de masă care li se cuvin.

Sindicaliştii de la Energoconstrucţia Rovinari au mers la Bucureşti, unde s-au întâlnit cu reprezentanţii conducerii centrale a unităţii. Au obţinut promisiuni, dar situaţia salariilor încă nu s-a rezolvat. Constantin Creţan, liderul Federaţiei Naţionale a Muncii la care sunt afiliaţi şi muncitorii de la Rovinari, a declarat în această dimineaţă că oamenii nu mai ştiu ce să facă şi de aceea au intrat în grevă generală: „Unii dintre angajaţi, cei de la TESA, nu şi-au primit banii de mai bine de şase luni. Societatea are de recuperat 10 milioane de lei de la primării şi consilii judeţene. Am mers la Bucureşti miercuri şi am vorbit la grupul parlamentar PD-L pentru ca ei să intervină, să convingă guvernul să aloce aceşti bani primăriilor şi să le spună să îi plătească pe oameni. Nu cred că nu se găsesc 10 milioane de lei şi pentru noi? Suntem în grevă generală. Aşteptăm rezolvarea. Am primit promisiunea că vineri oamenii îşi vor primii bonurile de masă“, a spus Creţan. „Noi ne vrem banii pe care i-am muncit. Sperăm să se rezolve cumva situaţia. Sunt luni de zile în care nu ne-am primit drepturile. Ştim că unitatea este într-un blocaj financiar şi că are de recuperat bani de la cei pentru care am muncit“, a spus Ion Gaiţă, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Energoconstrucţia Rovinari.

Situaţie similară în toată ţara

Energoconstrucţia este una dintre cele mai vechi societăţi care lucrează în domeniul construcţiilor şi are filiale în mai multe judeţe din ţară. Din păcate, şi angajaţii acelor filiale sunt în aceeaşi situaţie precum cei de la Rovinari: nu şi-au primit salariile de luni de zile. Directorul filialei Energoconstrucţia Rovinari, Ion Patentaşu, a declarat că societatea a ajuns într-o situaţie foarte grea din punct de vedere financiar pentru că are de încasat de la beneficiari peste 10 milioane de lei, pe lucrări deja efectuate. Energoconstrucţia Rovinari prestează servicii, în special pentru Complexul Energetic Rovinari, societatea având sediul în apropierea Complexului. „Societatea este într-un blocaj financiar din cauza debitelor nerecuperate. Înainte de a accepta să ies în faţa oamenilor şi să le promit drepturile, am vorbit cu cei din conducere şi am primit asigurări că, până înainte de Paşte, oamenii îşi vor primi două salarii şi bonuri de masă. Nu vreau să mint oamenii“, a declarat Marian Mihuţescu, şeful de şantier de la Energoconstrucţia Rovinari.

„Trăim din datorie în datorie“

Angajaţii nu mai cred în promisiunile şefilor, pentru că sunt în această situaţie de prea multă vreme. Mulţi dintre ei au strâns în ultimele luni din ce în ce mai multe datorii şi nu mai ştiu ce să facă: „Nu ştiu cât o să stăm în grevă generală, pentru că anul trecut în septembrie am stat opt zile şi ne-au oprit banii pe acele zile. Situaţia noastră nu este uşoară: am datorii foarte mari, de vreo 2.500 de lei şi nu ştiu cum să le mai achit. Trăim din datorie în datorie. Nici patru salarii dacă ne dau ăştia nu ne ajung să le achităm. Spun că ne dau bonurile de masă şi alea pe o lună. Ce să facem cu ele? Ne vrem banii!“, a spus unul dintre grevişti. „Nu am cerut măriri de salarii. Am cerut doar ce ni se cuvine, pe ce am muncit. În toată ţara sunt muncitorii în aceeaşi situaţie“, a afirmat un angajat.
Greva generală nu se ştie cât va dura, însă muncitorii speră să-şi primească drepturile salariale restante, mai ales că se apropie sărbătorile pascale şi nu mai au din ce trăi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS