8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn iranian acuză poliţia de abuz

Un iranian acuză poliţia de abuz

Un investitor iranian acuză autorităţile mehedinţene de rea-voinţă. Acesta şi-a deschis în municipiul Drobeta Turnu Severin o casă de amanet şi o bijuterie, dar, în lipsa lui, poliţiştii au descins în magazinul care era închis şi au confiscat peste 9 kg de bijuterii şi ceasuri.

La sfârşitul anului 2009, cetăţeanul iranian Karimi Mahammareza a investit în autorizaţii, marfă şi magazin câteva zeci de mii de euro. După ce a plătit tot şi a obţinut toate avizele de funcţionare, poliţiştii de la IPJ Mehedinţi au descins în luna ianuarie a acestui an, în lipsa lui, în bijuteria care era închisă şi au ridicat mai mult de nouă kilograme de bijuterii şi ceasuri.
Iranianul a rămas cu banii daţi pe un teanc de autorizaţii şi cu bijuteriile confiscate, deşi are acte de provenienţă şi factură vamală pentru ele.
„Pe data de 29 ianuarie, cei de la Poliţia Economică au intrat cu forţa în magazinul meu de bijuterii, Shiraz, ameninţând-o pe vânzătoare că îi dau 100 de milioane de lei vechi amendă dacă nu le deschide uşa, în condiţiile în care magazinul era închis şi vitrinele goale, pentru că vroiam să închid firma, să fac alta. Pe poliţişti nu i-a interesat că actele erau în regulă, au luat tot. Nu au avut mandat să intre în magazin, au spus că este domeniu public şi pot să facă tot ce vor ei. Mi-au ridicat toată marfa pe care eu o aveam împachetată, pe motiv că nu am voie să fac import-export. Pe actele mele de la Banca Naţională scrie că am voie să fac import-export, iar poliţia spune că nu. Eu am trecut cu marfa prin vamă, am plătit asigurări şi tot ce trebuie ca să îmi deschid afacerea, iar poliţia îmi ia tot. Am acte, am note de recepţie unde este trecută fiecare bucată în parte… Singura amendă corectă a fost cea de la Garda Financiară, pentru că nu am avut casă de marcat, deoarece vroiam să închid firma, atât, restul nu înţeleg“, a declarat Karimi Mahammareza, administratorul bijuteriei Shiraz.
Bijuteriile confiscate de poliţie au fost trecute în nota de recepţie bucată cu bucată, operaţiunea fiind supervizată de Garda Financiară, care a luat act prin semnătură de această operaţiune.
Câteva persoane care au trecut şi ele pe la magazin în perioada respectivă depun mărturie că acesta era închis şi gol.
„Eu am venit în ianuarie, nu mai ştiu pe cât, pentru că văzusem un anunţ în ziar că au nevoie de o vânzătoare la amanetul de la Shiraz. Am venit pentru cumnata mea, că vroia să se angajeze, şi am găsit magazinul închis. Era o fată pe un scaun şi mi-a spus că patronul e plecat şi că momentan e închis, deoarece vrea să schimbe firma. Magazinul era închis şi nici bijuterii nu mai erau expuse“, a spus Mihaela Bojincă.
Poliţiştii de la IPJ Mehedinţi susţin că cetăţeanul iranian nu ar fi avut trecut pe autorizaţia eliberată de statul român domeniul de import-export al bijuteriilor.
„La sfârşitul lunii ianuarie, poliţişti din cadrul IPJ Mehedinţi au confiscat 9,7 kg bijuterii dintr-un magazin din Drobeta Turnu Severin, întrucât societatea comercială nu avea autorizaţie de import cu metale preţioase. În urma cercetărilor, întreaga cantitate de bijuterii şi ceasuri a fost predată Trezoreriei Craiova pentru depozitare. Poliţiştii au solicitat titularilor de marcă efectuarea unei expertize pentru a se stabili dacă ceasurile sunt contrafăcute sau originale“, a declarat Andreea Dobre, purtător de cuvânt la IPJ Mehedinţi.
Patronul iranian, în afară de faptul că a rămas fără marfă, are acum şi probleme de credibilitate în faţa oamenilor care şi-au lăsat bijuteriile la casa lui de amanet.
„După ce au aflat de prin presă, de la televizor că poliţia a luat tot, clienţii au venit foarte revoltaţi, spunând că a plecat patronul cu bijuteriile lor, că a luat aurul şi a fugit. Eu i-am liniştit, le-am spus că nu este adevărat, le-am explicat că la bijuterie au fost probleme, dar casa de amanet are marfa. Le-am arătat bijuteriile, însă ei au spus că nu mai au încredere“, a declarat Cristina Condescu, vânzătoare la amanet.
Rămâne de neînţeles, în aceste condiţii, faptul că vama din România şi o firmă de specialitate care a verificat marfa au încasat bani ca bijuteriile să intre în ţară şi i-au dat dreptul cetăţeanului iranian să le comercializeze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU