11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCosa Nostra, în România

Cosa Nostra, în România

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului Gene-ral al Poliţiei Române l-au prins luni într-un cazinou din Militari pe Giuseppe Scuderi, de 44 de ani, membru al grupării mafiote Cosa Nostra, căutat din 1989 pentru omor deosebit de grav.
Giuseppe Scuderi, membru al Cosa Nostra, se ascundea de şase luni în România, sub numele Cristaldi Vicenzo, el folosind un act de identitate bine falsificat, în care apărea poza sa, dar datele de identificare a altei persoane, a declarat, ieri, Adrian Dumitrescu, şeful Serviciului Urmăriri din cadrul IGPR.
Luni seară, când a fost prins, italianul, pe numele său real Giuseppe Scuderi, se afla în Cazino Plaza de pe bulevardul Timişoara, unde sărbătorea ziua de naştere a soţiei sale. Adus în faţa procurorilor, acesta a negat că este persoana căutată internaţional pentru omor calificat, dar identitatea i-a fost confirmată după compararea amprentelor luate în România cu cele provenite din Italia.
În cererea procurorilor privind confirmarea mandatului european de arestare se menţionează că Scuderi este suspect şi în alte cauze şi că este urmărit şi pentru trafic de arme.
Potrivit informaţiilor furnizate ieri de comisarul-şef Adrian Dumitrescu, în februarie 1989, Scuderi şi doi mafioţi din clanul Cursati (o familie din clanul Cosa Nostra) au legat un italian cu cătuşe, i-au astupat gura cu un fular şi l-au împuşcat. Scuderi a stat în arest preventiv patru ani, apoi a fost eliberat deoarece îi expirase mandatul, înainte de a primi o condamnare definitivă. Acest lucru s-a întâmplat în 2005, dar Giuseppe Scuderi fugise deja din Italia. Soţia sa nu poate fi acuzată în Italia de favorizarea infractorului, pentru că legea nu prevede.
Pe de altă parte, familia Cursati se ocupă în Italia, potrivit ataşatului de Interne al Italiei în România, Paolo Sartori, cu taxe de protecţie şi trafic de droguri.
Autorităţile române i-au făcut membrului Cosa Nostra dosar penal pentru fals şi uz de fals, iar în 10-15 zile, interval în care se preconizează că Giuseppe Scuderi va fi expulzat din România, se va decide şi dacă dosarul de aici va fi trimis în Italia.
Paolo Sartori a ţinut să mulţumească, în cadrul briefing-ului de presă organizat ieri de IGPR, Secţiei de urmăriri din cadrul inspectoratului şi DGIPI.
Comisarul-şef Adrian Dumitrescu a mai spus că, de la începutul anului, România a returnat Italiei aproximativ 25 de infractori, iar 80 de infractori români au fost returnaţi în ţară de autorităţile din Peninsulă. De asemenea, a menţionat Dumitrescu, colaborarea româno-italiană a dus la expulzarea în Italia, în ultimii ani, a 20 de membri ai unor grupări mafiote.
Curtea de Apel Bucureşti judecă cererea de confirmare a mandatului european de arestare a lui Giuseppe Scuderi, membrul Cosa Nostra prins luni de poliţişti, într-un cazinou din Capitală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU