10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTârgurile din Mehedinţi, luate la puricat de inspectorii DSVSA

Târgurile din Mehedinţi, luate la puricat de inspectorii DSVSA

Se apropie sărbătoarea Paştelui şi târgurile de animale vor fi luate cu asalt de vânzătorii de miei şi porci. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mehedinţi desfăşoară acţiuni de verificare a modului de comercializare a porcinelor şi ovinelor – în vederea prevenirii apariţiei unor focare de boli epizootice -, dar şi a felului în care se implică primăriile în organizarea şi dotarea târgurilor de animale. Aşa că fiecare localitate din Mehedinţi unde sunt târguri săptămânale de animale a fost vizitată de inspectorii de la DSVSA. Controlul a vizat modul în care se implică primăriile în or­ganizarea şi dotarea târ­gu­rilor de animale, prin asi­gu­ra­rea condiţiilor minime legale, po­trivit reglementărilor în vi­goa­re. Situaţia nu a fost tocmai îm­bucurătoare, mai ales că nici unul dintre cele şase spaţii des­tinate comercializării ani­ma­lelor în judeţul Mehedinţi nu corespunde standardelor şi, din această cauză, nu poate fi autorizat. Vinovate de această situaţie sunt în special pri­mă­riile, care ar trebui să respecte anumite cerinţe impuse de lege.
„Pentru ca un târg de animale să poată fi autorizat este nevoie ca locaţia să fie în afara localităţii, la cel puţin 500 de metri de ultima lo­cuinţă. De asemenea, târgu­ri­le trebuie să aibă asigurată asis­tenţa medical-veterinară printr-un contract încheiat cu un medic veterinar cu liberă practică şi să fie asigurate spaţii de cazare temporare pe spe­cii de animale. Spaţiile des­ti­na­te comercializării animalelor tre­buie să funcţioneze după un pro­gram avizat de Au­to­ri­tatea Sanitar-Veterinară şi să fie împrejmuite pentru a îm­pie­dica intrarea şi ieşirea per­soa­nelor prin alte locuri decât cele destinate acestui scop“, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Mehedinţi, Adriana Ganea.
Săptămâna tre­cu­tă, inspectorii de la DSVSA Mehedinţi au controlat mai mulţi vânzători care c­o­mer­cia­lizează suine în târ­gurile judeţului Mehedinţi. Sco­pul acestor acţiuni a fost pre­întâmpinarea apariţiei pestei porcine şi au fost verificate unele documente, dar şi condiţiile în care sunt transportate ani­malele şi modul în care sunt acestea co­mer­cializate în regim am­bu­la­toriu.
„Cu sprijinul poliţiei, la filtrele de la intrarea în târguri, proprietarilor de animale care nu se află în evi­denţa noastră şi care nu sunt însoţite de documentele necesare li s-a in­terzis accesul în zona destinată tranzacţiilor. Au fost aplicate patru amenzi în valoare totală de 2.640 de lei, pentru vân­zarea de animale fără do­cu­men­tele sanitar-ve­te­ri­nare le­ga­­­le, neidentificate şi ne­înregis­­trate“, a declarat do­c­tor So­rin Jianu, directorul DS­VSA Me­hedinţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS