15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalClopote cu GPS pentru o catedrală nefinalizată

Clopote cu GPS pentru o catedrală nefinalizată

După mai multe episoade în care lucrările au fost sistate din lipsă de fonduri, Catedrala creştin-ortodoxă din Severin se află încă în construcţie. Pentru 2010, autorităţile din Mehedinţi au alocat un milion de lei pentru continuarea construcţiei locaşului de cult. Câteva finisaje au mai fost realizate cu ajutorul enoriaşilor sau al sponsorilor. Un milion de lei nu este suficient pentru terminarea lucrărilor, însă reprezentanţii catedralei spun că banii vor ajunge pentru finalizarea unor detalii.
„Banii pentru reluarea lucrărilor vin de la autorităţile locale. Se vor monta câteva cupole uriaşe, îmbrăcate în lemn şi în tablă de cupru, care vor acoperi turlele, în aşteptarea clopotelor. Sperăm să nu mai întrerupem lucrările“, a spus preotul paroh Daniel Achim.
Autorităţile locale au prins în buget proiectul de construcţie a catedralei.
„Am reuşit să alocăm un milion de lei şi cred că suma se va mări fie printr-o rectificare de buget, fie din fonduri guvernamentale“, a declarat Marius Bălu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi.
Achiziţionarea clopotelor pentru catedrală pune câteva semne de întrebare. Cele şapte clopote trebuie să ajungă peste două săptămâni la Drobeta Turnu Severin, tocmai din Austria. Abia la începutul acestei luni, primăria a decis să plătească integral clopotele. Cu toate acestea, pentru finalizarea locaşului de cult mai este nevoie de încă cinci milioane de lei, fonduri pe care autorităţile locale spun că deocamdată nu le pot asigura.
Impresionantele clopote de lux sunt produse de celebra fabrică austriacă Grassmayr şi, pe lângă faptul că vor cântări de la 100 de kilograme până la 2,5 tone, vor mai fi dotate şi cu un receptor GPS, supravegheat de un computer. Rolul GPS-ului va fi de a asigura precizia şi calitatea de acţionare a clopotelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII