14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalVasile Blaga vrea să reducă numărul de consilieri locali

Vasile Blaga vrea să reducă numărul de consilieri locali

Ministerul Administraţiei şi Internelor va include această propunere într-un proiect de modificare a legii administraţiei locale.

Ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, a fost de acord vineri cu propunerea primarilor prezenţi la întâlnirea Asociaţiei Oraşelor de a se reduce numărul consilierilor locali, afirmând că ministerul va include acest lucru într-un proiect de modificare a legii administraţiei locale, informează NewsIn. Ministrul le-a spus primarilor că se poate accepta o reducere a numărului consilierilor locali cu 25%, propunere pe care Ministerul Administraţiei şi Internelor o va include în proiectul de modificare a Legii nr. 215/2000 a administraţiei publice locale, dar şi că este de acord cu propunerea ca primarii să prezideze şi să conducă şedinţele consiliului local.

Blaga este de acord ca viceprimarii să nu mai fie şi consilieri locali

Blaga a adăugat că este de acord şi ca viceprimarii să nu mai fie şi consilieri locali. Altă propunere venită din partea primarilor cu care ministrul s-a arătat de acord a fost aceea de modificare a numărului de voturi necesare vizând hotărârile din consiliul local privind patrimoniul localităţilor, urmând ca acestea să poată fi adoptate cu 50%+1 din voturile consilierilor, nu cu două treimi, ca până în prezent.
„Mi se pare absolut normal ca primarul să fie preşedintele consiliului local în cadrul şedinţelor de plen. El este cel mai legitim ales din această ţară. Este inadmisibil să nu conducă el şedinţele. Iar celelalte propuneri sunt foarte bune, mai ales cea de reducere a numărului de consilieri. Şi, la fel, de ce viceprimarul să aibă atât această calitate, cât şi pe cea de consilier local? Ar trebui ca viceprimarul să ocupe numai această funcţie“, le-a spus Blaga celor 130 de primari prezenţi la şedinţă. Vasile Blaga a respins ideea unui edil ca declanşarea referendumului pentru demiterea primarului să se poată face doar dacă jumătate plus unu dintre locuitorii cu drept de vot ai localităţii sunt de acord cu acest lucru, nu cu 25%+1, ca acum. Ministrul le-a spus primarilor că guvernul doreşte să înainteze parlamentului proiectul de lege privind modificarea Legii nr. 215 în trimestrul III, după ce vor fi consultaţi toţi reprezentanţii administraţiilor publice locale.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii 215 va fi depus la Parlament la sfârşitul trimestrului III

„Proiectul de lege pentru modificarea Legii 215 va fi depus la parlament la sfârşitul trimestrului III, deoarece vrem să îl discutăm cu toate părţile implicate, astfel încât să întărim administraţia publică locală şi să o facem cât mai funcţională. Vor fi organizate dezbateri publice şi se va lucra atât cu Asociaţiile Comunelor, Oraşelor, Municipiilor şi Consiliilor Judeţene, cât şi cu Administraţia Finanţelor Publice. Iar în 2011 vrem să propunem spre aprobare un nou Cod al Finanţelor Publice“, a precizat Vasile Blaga.
Ministrul administraţiei şi internelor a fost ferm când a fost adus în discuţie subiectul înfiinţării unor noi unităţi administrativ-teritoriale.
„În toată Europa se restrâng unităţile administrativ-teritoriale, dar în România încă se doreşte transformarea unor sate în comune sau a unor comune în oraşe. Gata cu această practică. După 1990 au fost înfiinţate 63 de oraşe. Noi nu avem după ce bea apă, dar facem primării, pentru ca apoi primarii să vină şi să plângă că nu au bani nici pentru a funcţiona“, a spus Blaga, atrăgând atenţia asupra faptului că la această oră există în ţară 2.000 de primării care nu îşi pot plăti propriii angajaţi.
Primarii l-au întrebat pe Vasile Blaga dacă sunt şanse de reluare a achiziţiilor publice şi a angajărilor în sistemul bugetar, ministrul explicându-le edililor prezenţi în Poiana Braşov că mai au de aşteptat pentru aceste lucruri.
„De la angajări sau achiziţii trebuie să vă luaţi gândul, aşa cum mi l-am luat şi eu. Poate dacă economia se va revigora în lunile următoare şi după rectificarea bugetară din toamnă se va analiza această posibilitate“, a precizat Blaga.

Constantin RUCĂREANU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII