17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn miliard de lei au costat concediile medicale în 2009

Un miliard de lei au costat concediile medicale în 2009

Anul trecut au fost eliberate peste trei milioane de certificate în condiţiile în care, în România, există doar cinci milioane de angajaţi. 6% din Fondul Unic de Asigurări de Sănătate a fost cheltuit pentru concedii medicale. Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a supus dezbaterii publice un proiect de ordonanţă care modifică OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, urmărind ca prin introducerea noilor prevederi să se reducă drastic numărul celor care fraudează sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel încât de acestea să poată beneficia numai cei care au într-adevăr nevoie de îngrijiri medicale.
„Dorim să reducem abuzurile în acordarea şi folosirea concediilor medicale. Este inadmisibil ca aproximativ 6% din Fondul Unic de Asigurări de Sănătate să fie cheltuit pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fără justificare. De exemplu, suma plătită în 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei, ceea ce înseamnă dublarea cheltuielilor faţă de anul 2006, când s-au plătit 482 de milioane de lei. Am avut judeţe, ca Neamţ sau Olt, unde s-au înregistrat creşteri şi de patru ori la eliberarea certificatelor. Tot anul trecut, au fost eliberate în jur de 2.700.000 de certificate, şi aici nu sunt raportate datele din Bucureşti, Maramureş şi Casa Transporturilor. Haideţi să facem socoteala ce înseamnă 2.700.000 de certificate eliberate la un număr de aproximativ 5.000.000 de angajaţi, câţi are în prezent România. Prin acordarea nejustificată a unor concedii medicale îi privăm chiar pe cei care au nevoie de îngrijiri medicale“, a declarat ministrul sănătăţii, Cseke Attila.

Dacă poliţistul nu găseşte „bolnavul“ acasă, acesta nu mai primeşte banii

Proiectul de act normativ prevede măsuri care dau posibilitatea autorităţilor  să verifice dacă persoana care a solicitat concediul medical necesită, într-adevăr, îngrijiri medicale. Astfel, plătitorii de indemnizaţii, adică angajatorii sau, după caz, casa de asigurări de sănătate pot să verifice dacă pacientul tratat în regim ambulatoriu se află, bolnav, la domiciliu sau la reşedinţa aleasă în orele în care nu este la unitatea sanitară pentru tratament. Verificările la domiciliu se vor face de către reprezentanţi ai plătitorilor de indemnizaţii şi ai poliţiei.
În situaţia în care beneficiarul de concediu medical nu se află la domiciliu, acesta nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale aferentă concediului medical.
De asemenea, în noul sistem, creşte cuantumul amenzilor pentru cei care nu respectă prevederile legale în acordarea concediilor medicale. Altă noutate o reprezintă prelungirea concediului, care se va putea face începând cu a 61-a zi, faţă de cea de-a 91-a zi cum era prevăzut în legislaţia veche. Concediul se va putea prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII