16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Scurte ştiri

Volumul „G. Călinescu. A cincea esenţă“, lansat la Craiova
Sala 321 din corpul central al Universităţii din Craiova a găzduit miercuri, 10 martie, lansarea volumului „G. Călinescu. A cincea esenţă“ de Andrei Terian, lector univ. dr. la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu. „Nimeni nu a analizat mai minuţios opera critică a lui G. Călinescu, formulând totodată obiecţii şi remarce mai pertinente. Cartea lui Andrei Terian este temeinică, bine scrisă şi concepută“, nota Nicolae Manolescu, în vreme ce Paul Cornea preciza: „Cartea lui Andrei Terian e o sinteză critică de o amploare, o minuţie şi o vervă interpretativă încă nemaiîntâlnite la noi în bibliografia, atât de abundentă totuşi, despre George Călinescu“.
Manifestarea a inaugurat, în cadru universitar, o serie de întâlniri ale unor importanţi scriitori contemporani cu publicul craiovean.
Mirela MARINESCU

„Donel, suflet de ţigan“, în premieră la Teatrul Liric
Teatrul „Al. Davila“ din Piteşti, prin Secţia de revistă „Constantin Zărnescu“, prezintă în premieră pe scena Teatrului Liric „Elena Teodorini“ din Craiova, luni, 15 martie, drama muzicală „Donel, suflet de ţigan“. Îşi vor da concursul Adriana Drugulescu şi Petrică Dumitrescu, interpreţii Costel Nica, Marius Bălan, Cristi Lincan, Nina Crulicovschi, Iulia Pupezescu, Claudia Zamfir, Cristina Neacşu, ansamblul de balet, cu participarea lui Laurenţiu Nicu de la Liricul craiovean.
Mirela MARINESCU

În lumea poveştilor, cu „Motanul încălţat“
Teatrul „Colibri“ îi invită pe micuţi sâmbătă, 13 martie, de la ora 12.00, în sala Teatrului Liric „Elena Teodorini“, la o călătorie în lumea poveştilor alături de „Motanul încălţat“. Regia spectacolului este semnată de Nicolov Perveli Vili (Bulgaria), scenografia de Eugenia Tărăşescu-Jianu, iar muzica de Margarita Drumeva (Bulgaria). Din distribuţie fac parte Mugur Prisăcaru, Oana Stancu, Mihai Brumă-Uzeanu, Iulia Cârstea, Adriana Ioncu, Daniel Mirea, Alis Ianoş.
Mirela MARINESCU

Clint Eastwood va regiza un film despre fondatorul FBI
Cineastul american Clint Eastwood va regiza un film biografic despre fondatorul Federal Bureau of Investigation (FBI), J. Edgar Hoover, care va fi produs de Imagine Entertainment, anunţă presa de specialitate din SUA.
Pelicula va urmări viaţa lui Hoover începând din 1935, anul fondării FBI, şi până în 1972, când fostul şef al Biroului a încetat din viaţă.
Scenariul va fi scris de Dustin Lance Black, câştigătorul Oscarului 2009 pentru povestea din filmul „Milk“.  
NewsIn

„Caravana cinematografică“, la Festivalul de Film de la Sofia
Filmul „Caravana cinematografică“, în regia lui Titus Muntean, a fost selectat în competiţia internaţională a celei de-a 14-a ediţii a Festivalului de Film de la Sofia, care are loc în perioada 5-25 martie, informează reprezentanţii Transilvania Film.
Pelicula lui Titus Muntean va concura alături de alte 11 producţii internaţionale, printre care „Nowhere boy“, în regia lui Sam Taylor-Wood, „Eastern Plays“ al lui Kamen Kalev sau „One war“, regizat de Vera Glagoleva.
În perioada 25 martie – 2 aprilie, „Caravana cinematografică“ va fi prezentat şi la cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Praga – Febio Fest.
„Caravana cinematografică“ este ecranizarea nuvelei cu acelaşi titlu a lui Ioan Groşan. Acţiunea filmului este plasată în România anilor ‘60, într-un sat izolat din Ardeal, unde un camion vechi transformat într-o caravană cinematografică, coordonată de un activist de partid, soseşte în sat pentru a proiecta filme ruseşti de propagandă. Din distribuţia peliculei fac parte actorii Mircea Diaconu, Dorian Boguţă şi Iulia Lumânare.
NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS