13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova rămâne fără primar delegat

Craiova rămâne fără primar delegat

Vineri a fost ziua amânărilor în privinţa lui Antonie Solomon. Consiliul Local Craiova nu a mai delegat atribuţiile de primar unuia dintre cei doi viceprimari, aşa cum stabilise, iar avocaţii au cerut amânarea judecării cererii de eliberare sub control judiciar pentru marţi.

Vineri a fost ziua duelului dintre cele două tabere: PSD plus PNL împotriva PD-L. Când toată suflarea Băniei aştepta să vadă cine va prelua atribuţiile de primar al lui Antonie Solomon, consilierii locali PD-L au lansat bomba: au amânat şedinţa pentru ziua de luni, la aceeaşi oră. Motivul oficial este acela de a le da timp tuturor consilierilor să ajungă la un numitor comun în interesul oraşului. În realitate, două sunt cauzele care au dus la amânarea luării unei decizii: consilierii PD-L au aşteptat să vadă rezultatul cererii depuse de avocaţii lui Antonie Solomon pentru eliberarea acestuia sub control judiciar, iar a doua, pedeliştii au dorit să preîntâmpine un boicot al pesediştilor, care intenţionau să se ridice de pe scaune şi să plece. Consilierii PSD erau supăraţi că nu au fost şi ei consultaţi atunci când s-a semnat lista pentru convocarea şedinţei extraordinare şi pentru că aflaseră că PD-L îl alesese pe Mărinică Dincă ca delegat al primarului, celălalt viceprimar, Teodor Sas, urmând să-şi anunţe retragerea în plen. În plus, Legea administraţiei publice locale nu îi obligă pe consilierii locali să şi ia o decizie, ci doar să se întâlnească.
„Am vrut să fie unanimitate în ceea ce priveşte funcţionarea corectă a instituţiei. Am încercat să-i conving pe toţi colegii că trebuie să fim toţi de aceeaşi parte. Unii dintre ei au avut nevoie de timp să se mai gândească. Sunt chestii personale ale fiecăruia. Unii au spus că nu au fost şi ei chemaţi să semneze acea convocare, alţii, că ar trebui ca termenul să fie mai târziu. Fiecare are propriul înţeles al lucrurilor. Nu are nici o legătură amânarea cu cererea de eliberare depusă de avocaţi. Colegii care au făcut propunerea de convocare a şedinţei de azi (vineri – n.r.) au înţeles să o retragă“, a declarat Mărinică Dincă după ce a anunţat de la microfon amânarea pentru luni. Nicolae Marinescu, consilierul PD-L care a solicitat verbal în plen amânarea şedinţei, a declarat pentru GdS că motivul real al amânării este legat de judecarea cererii de eliberare a lui Antonie Solomon.
„Azi (vineri – n.r.) există o instanţă şi până luni sau marţi nu scrie nimeni nimic în primărie, nu lucrează nimeni nimic. Şi atunci am considerat că este inoportun“, a declarat Marinescu.

Judecarea cererii de eliberare a lui Solomon, amânată

După decizia de vineri, în primărie continuă vidul de putere, cei doi viceprimari neavând drept de semnătură pe documente, cum ar fi eliberarea autorizaţiilor de construire sau plăţi. Cum Legea nr. 215/2001 a administraţiei locale prevede că o şedinţă extraordinară se poate convoca înainte cu cel puţin trei zile, următoarea întâlnire a consilierilor ar putea avea loc cel mai devreme marţi, 16 martie, adică exact ziua în care se judecă cererea de eliberare sub control judiciar a lui Antonie Solomon. De fapt, cererea de eliberare trebuia judecată vineri, dar avocaţii au cerut amânarea pentru marţi deoarece nu ştiau cum să-şi apere clientul în faţa procurorului DNA Piteşti.
„Curtea de Apel nu a redactat hotărârea prin care a respins recursul nostru la mandatul de arest preventiv. Ca să poţi să te aperi, trebuie să vezi concret care au fost motivele respingerii. Tribunalul Piteşti, la solicitarea noastră, a dispus efectuarea unei adrese către Curtea de Apel Piteşti pentru a depune la dosar o copie a deciziei în recurs. Am depus cererea joi pentru că ne aşteptam ca până azi (vineri – n.r.) să găsim hotărârea redactată“, a spus Sebastian Răduleţu, unul dintre avocaţii lui Antonie Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

82 COMENTARII