10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoliţia are voie să încalce legea

Poliţia are voie să încalce legea

Codul Rutier menţionează strict situaţiile în care oamenii legii pot să încalce regulile de circulaţie: atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă.

Avalanşa de sesizări sosite pe adresa redacţiei noastre din partea cititorilor, cu privire la modalitatea în care poliţiştii, în general, iar cei doljeni, în special, înţeleg să respecte regulile de circulaţie ne face să credem că sunt necesare anumite precizări. În primul rând, trebuie menţionat că poliţiştii, jandarmii, pompierii, echipajele de ambulanţă au dreptul – prin lege – să încalce normele rutiere. Oamenii legii se simt chiar deranjaţi de faptul că au devenit ţinta cetăţenilor, care îi filmează în trafic atunci când încalcă legea justificat, aflându-se în misiune. Normele stabilesc însă clar când pot să o facă şi când au (sau nu au) prioritate de trecere. De aceea am decis să reamintim principalele reglementări legale în acest sens, nu doar pentru cetăţenii obişnuiţi, ci şi pentru cei plătiţi de la buget ca să aplice şi să respecte ei înşişi legea.

Girofaruri roşii ori albastre

Mai întâi, trebuie să amintim normele privind semnalele speciale de avertizare luminoasă montate pe autovehiculele oficiale. Art. 32 din Codul Rutier menţionează că, atunci când văd girofaruri de culoare roşie, şoferii celorlalte maşini sunt obligaţi să tragă pe dreapta „cât mai aproape de marginea drumului“, iar lumina albastră îi obligă pe participanţii la trafic „să acorde prioritate de trecere“. Lumina galbenă doar îi avertizează pe şoferi să circule cu atenţie.
Acelaşi articol menţionează că doar poliţia şi pompierii sunt autorizaţi să folosească semnalele speciale de avertizare cu lumină roşie, iar luminile albastre pot fi utilizate de autovehiculele aparţinând poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră, Serviciului de Ambulanţă sau Medicină Legală, Protecţiei Civile, de cele ale Ministerului Apărării care însoţesc coloane militare, ale unităţilor speciale ale SRI şi SPP, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, precum şi de autovehiculele de serviciu ale procurorilor, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă.

Încălcarea legii, în caz de misiune urgentă

Regimul de circulaţie prioritară este reglementat însă de art. 61, alin. 2, potrivit căruia conducătorii autovehiculelor ce au dreptul să utilizeze girofaruri roşii sau albastre (poliţia, jandarmeria, pompierii, ambulanţa etc.) „pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, cu excepţia celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată“. Alin. 1 din acelaşi articol menţionează însă că autovehiculele respective au prioritate de trecere doar „atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă“.
O precizare asemănătoare apare şi în art. 91 din Regulamentul de aplicare a noului Cod Rutier, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1391 din 4 octombrie 2006. Acest text de lege menţionează că utilizarea mijloacelor speciale de avertizare luminoasă şi sonoră este permisă „numai dacă intervenţia sau misiunea impune urgenţă“. Altfel nu!
Cu alte cuvinte, un poliţist poate, spre exemplu, să-şi lase maşina pe trecerea de pietoni atunci când se află într-o acţiune de intervenţie sau într-o misiune urgentă – trebuie să oprească şi să verifice alt vehicul, să aplaneze un conflict, să aresteze pe cineva ori alte situaţii similare. Altfel, însă, poliţistul, jandarmul, militarul, procurorul ori angajatul de la SRI sau SPP trebuie să se supună regulilor de circulaţie, ca orice alt cetăţean.

Prioritate, numai cu sirenă

Potrivit legii, autovehiculele purtătoare de girofaruri roşii sau albastre trebuie să fie echipate şi cu mijloace speciale sonore de avertizare (sirenă). După cum se menţionează în art. 61 din Codul Rutier, poliţia, ambulanţa, jandarmeria, pompierii, pentru a avea prioritate de trecere atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă, „trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore“.
O prevedere asemănătoare se găseşte şi în art. 91 din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, unde se arată, la alin. 2, că „semnalele mijloacelor de avertizare luminoasă pot fi folosite şi fără a fi însoţite de cele sonore, în funcţie de natura misiunii ori de condiţiile de trafic, situaţie în care autovehiculul respectiv nu are regim de circulaţie prioritară“. Totodată, prin alin. 3, „se interzice utilizarea semnalelor mijloacelor de avertizare sonoră separat de cele luminoase“.
Cu alte cuvinte, o maşină a poliţiei sau jandarmeriei, ori o ambulanţă care are în funcţiune doar girofarul nu are prioritate. Ca să aibă prioritate, trebuie să folosească atât girofarul, cât şi sirena şi, mai ales, trebuie să se afle „în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă“.
Desigur, bunul-simţ îl poate determina pe şofer să se lase depăşit de poliţie sau de ambulanţă, chiar dacă acestea nu sunt în misiune urgentă…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

42 COMENTARII