10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncep protestele în învăţământul doljean

Încep protestele în învăţământul doljean

Săptămâna viitoare se va da startul protestelor în învăţământul doljean, dar şi naţional. Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ – filiala Dolj au anunţat ieri calendarul acţiunilor de protest. Ei susţin că vor merge până la greva generală şi boicotarea anului şcolar dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate.
 
Mitinguri, pichetări şi greve de avertisment, la nivel local, în perioada 15 martie – 2 aprilie, pichetarea sediilor guvernului şi Ministerului Educaţiei – în perioada 12-30 aprilie, miting de protest, la nivel central, în perioada 1-15 mai, depunerea de plângeri împotriva Guvernului României la organismele internaţionale, grevă de avertisment, în intervalul15-31 mai, la nivelul întregii ţări sunt doar câteva dintre acţiunile de protest puse la cale de membrii FSLI, în semn de revoltă faţă de situaţia actuală din sistemul de învăţământ. „Miercuri am fost chemaţi la o rundă de discuţii şi negocieri de către ministrul educaţiei. Am purtat discuţii intense, fără o finalitate. Nu este normal ca într-un an să fie restructurate peste 1.000 de posturi doar în judeţul nostru, şi peste 33.000 la nivel naţional. Aceasta nu este o măsură de eficientizare a sistemului. Am primit şi o propunere din partea ministrului, mai mult decât deplasată, să renunţăm la plata profesorilor care au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile pe Legea nr. 221. Este inadmisibil ca o hotărâre judecătorească să nu fie respectată. O hotărâre judecătorească este prin sine o lege. La nivelul federaţiei din învăţământ sunt zeci de mii de procese câştigate. Guvernul a sistat acordarea fondurilor necesare continuării investiţiilor începute anul trecut. În judeţul Dolj avem unităţi de învăţământ date în judecată pentru lucrări efectuate şi neachitate, de exemplu Şcoala Urzicuţa, care are conturile blocate“, a precizat Constantin Rada, preşedintele FSLI – filiala Dolj.
Din cele menţionate de liderii de sindicat din învăţământul doljean, sumele destinate cheltuielilor de personal stabilite pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar sunt insuficiente pentru acest an, nici o unitate de învăţământ nedispunând de fondurile necesare.

Salariile dascălilor pe luna februarie, ciuntite

Problemele din învăţământul doljean nu se opresc însă aici. Sute de angajaţi din unităţi de învăţământ craiovene, dar şi din judeţ nu şi-au primit integral salariul pe luna februarie, sumele fiind diminuate cu procente cuprinse între 2 şi 17%. „Iniţial sfătuiserăm managerii unităţilor de învăţământ doljene să calculeze salariile nete, urmând ca impozitele către stat să fie plătite ulterior. În final însă, o parte dintre angajaţii unităţilor şcolare îşi primesc integral banii, iar altă parte va primi salarii diminuate. Am aflat astfel că la «Energetic» angajaţii primesc 92% din salariu, la «Traian Vuia» – 92%, la CN «Nicolae Titulescu» – 91,5%, la Şcoala nr. 34 – 91,5%, la Liceul Teoretic «Henri Coandă» – 90%, la CN «Ştefan Velovan» – 90%, la Şcoala Urzicuţa – 83%. Am primit însă asigurări că în luna aprilie situaţia va fi reglementată, iar oamenii îşi vor primi diferenţele salariale şi al 13-lea salariu“, a adăugat Constantin Rada.
Colegiul Naţional al Liderilor FSLI va demara, în perioada 11 martie – 30 aprilie, un referendum în rândul membrilor de sindicat afiliaţi pentru declanşarea grevei generale în învăţământ, în prima decadă a lunii iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII