22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăncile scot din arsenal executarea silită

Băncile scot din arsenal executarea silită

Peste 100.000 de persoane fizice din România sunt în procedură de executare silită pentru că nu şi-au plătit ratele şi există o bancă din Top 5 care are 20.000 de cereri de executare silită, a declarat miercuri avocatul Gheorghe Piperea, specialist în insolvenţă şi faliment.
„În luna februarie a fost o explozie de cereri de executare silită pentru persoanele fizice din partea băncilor, iar numărul acestora a depăşit 20.000 la o bancă din Top 5. Dintre acestea, cele mai multe solicitări sunt pentru credite de nevoi personale. Este vorba despre acele persoane care au contractat credite în aşa-zisa perioadă de boom economic şi acum nu şi le mai pot plăti, pentru că li s-au redus salariile sau au fost trimise în şomaj“, a completat el.
Consultantul financiar Bogdan Baltazar a menţionat că solicitarea de executare silită din partea băncilor este din ce în ce mai mare pentru că instituţiile financiare au ajuns şi ele cu cuţitul la os.
„Faptul că peste 100.000 de români sunt în executare silită este îngrijorător, mai ales că numărul acestora va mai creşte. Băncile au fost reticente în perioadă de criză să execute silit pentru că preţul garanţiilor a fost şi este în continuare scăzut. De cele mai multe ori, în perioadă de criză, nu obţii nici prin executare silită rambursarea totală a creditului, pentru că oamenii garantează cu terenuri, imobile sau chiar cu afacerea şi toate au mers foarte prost. Am văzut că împrumuturile neperformante au ajuns la 15-16% din portofoliul total de credite acordate de bănci“, a declarat Bogdan Baltazar.
Consultantul financiar susţine că fenomenul va continua până în vară, când economia va da semne de revenire. „Numărul românilor care vor fi executaţi va creşte, mai ales că se tot anunţă noi disponibilizări atât în mediul privat, cât şi în mediul public, dar fenomenul va înceta în vară, când vom avea o stabilizare şi o posibilă creştere economică“, a explicat Baltazar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII