10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrezenţa la ore şi notele bune aduc banii de calculator

Prezenţa la ore şi notele bune aduc banii de calculator

Programul prin care elevii pot să obţină bani pentru achiziţionarea unui calculator rămâne în subordinea Ministerului Educaţiei, însă criteriile de acordare a celor 200 de euro s-au înăsprit, situaţia şcolară fiind extrem de importantă.

Programul Euro 200, prin care copiii din familiile cu venituri mici puteau primi câte 200 de euro de la stat pentru a-şi cumpăra propriul computer, continuă şi în acest an. De acesta beneficiază elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani. Condiţia este ca aceştia să aibă un venit brut pe membru de familie sub 150 de lei şi nici un membru al familiei să nu mai fi obţinut ajutor prin acest program. Din acest an însă, condiţiile pentru acordarea banilor pentru calculator s-au modificat, iar verificarea declaraţiilor de venit va fi obligatorie. În cazul în care doi beneficiari vor avea venituri egale, vor fi departajaţi în funcţie de media generală şi de numărul de absenţe nemotivate din anul şcolar anterior. Pentru studenţi, departajarea va presupune obţinerea a minimum 50 de credite în anul universitar anterior.

Birocraţia înăspreşte condiţiile de acordare a banilor

Cei care doresc să aplice pentru acest program trebuie să se prezinte la unitatea în care învaţă cu o cerere, o copie a certificatului de naştere, o copie a actului de identitate al părintelui sau ocrotitorului legal, precum şi a actului care dovedeşte calitatea de ocrotitor legal al acestuia (în cazul celor care nu au împlinit încă 14 ani), sau a actului de identitate (în cazul celor care au împlinit această vârstă). Pe lângă acestea, este nevoie de copii ale certificatelor de naştere sau ale actelor de identitate ale celorlalţi membri de familie, adeverinţă de la instituţiile de învăţământ din care să rezulte calitatea de elevi sau studenţi a celorlalţi fraţi sau surori şi acte doveditoare, în original, privind veniturile membrilor de familie. Părinţii, tutorele sau reprezentantul legal trebuie să facă o declaraţie pe proprie răspundere, prin care să confirme că venitul brut lunar pe membru de familie este sub 150 de lei, dar şi că dispun de diferenţa de bani pentru achiziţionarea unui calculator. Cererile şi documentele se pot depune până la sfârşitul lunii martie. Dar asta nu este totul. Dosarele trebuie să conţină şi câte o adeverinţă cu media generală sau – dacă este vorba despre elevi ai claselor din învăţământul primar – cu calificativele obţinute de cei mici în anul şcolar anterior. În plus, e nevoie şi de o adeverinţă în care învăţătorul sau dirigintele trebuie să specifice numărul de absenţe nemotivate în anul şcolar 2008 – 2009. Anchetele sociale se vor derula până pe 10 aprilie. Pe 2 mai, elevii vor afla de pe site-ul ministerului dacă dosarele le-au fost avizate. Voucherele pe baza cărora computerele vor putea fi cumpărate din magazine se vor distribui în perioada 24 mai – 31 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII